Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

nawigatorka 21:59, 15 lis 2015

ren133 napisał(a)

Z osób, które mają duże potrzeby trawkowe to ja znam na chwilę obecną jedynie nawigatorkę
Dzięki Łukasz, że czuwasz

Hehe ja to raczej nie tyle mam potrzeby trawkowe (bo z zaopatrzeniem to dam rade) ale.potrezby finansowe by zasponsorowac te trawkowe
nawigatorka 22:01, 15 lis 2015

A jaj mam kompostowniki z palet-cztery zbite sciany i juz. Stoi na ziemi.sprawdza sie super.przednią ścianę raz do roku otwieram,przeziewam i mam kompost.
jazzy 22:15, 15 lis 2015

Piękne zakupy poczyniłaś Bardzo lubię sanseviery
ren133 22:26, 15 lis 2015

Krys napisał(a)

One sa prawie bezobsługowe ,od czasu do czasu woda i juz
nasz pan od drzewek juz zadołował umbry jutro podjade zaznaczyc dla siebie a odbiór jak bedzie na poczatku wiosny sadzic do balotów,podobno ma duzy wybór róznych drzewek,ale buka Dawida nie ma,miałam jechac w piatek ale ne wyrobiłam a musze zaraz po pracy do domu

To może dam sobie z nimi radę?
Cieszę się razem z Tobą na umberki Będzie pięknie Buka jeszcze dorwiesz w przyszłym sezonie
ren133 22:30, 15 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Hehe ja to raczej nie tyle mam potrzeby trawkowe (bo z zaopatrzeniem to dam rade) ale.potrezby finansowe by zasponsorowac te trawkowe

To może zamówię jednak u Ciebie te kule + wianek na święta i ... sobie wrzucisz do skarbonki Wystarczy, że parę innych osób z forum tak zrobi i na wiosnę na trawki ze skarbonką pójdziesz
ren133 22:36, 15 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
A jaj mam kompostowniki z palet-cztery zbite sciany i juz. Stoi na ziemi.sprawdza sie super.przednią ścianę raz do roku otwieram,przeziewam i mam kompost.

Asiu
A od dołu nie masz palety? ... bezpośrednio na ziemi robisz ten kompost?
ren133 22:39, 15 lis 2015

jazzy napisał(a)
Piękne zakupy poczyniłaś Bardzo lubię sanseviery

waldek727 23:12, 15 lis 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo za te cenne rady Przydadzą się bardzo Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy muszę zakupić w markecie taką specjalną skrzynię kompostową czy jednak podobny efekt osiągnę bez niej?

Próchnicę kompostową możemy otrzymać nawet z substancji organicznej składowanej luźno na pryzmie. Tak się kompostuje np. darń ściągniętą z trawnika, obornik czy korę. Kompostowniki ustawia się w ogrodzie przede wszystkim ze względów estetycznych. Drewniane skrzynie można ustawić gdzieś w zacienionym ustronnym ale dostępnym miejscu. Plastikowe wyglądają tak estetycznie, że mogą spokojnie stać sobie obok pojemników na odpady mieszane.

Ps.Na dno kompostownika warto jest położyć szczelnie agrotkaninę a na nią drobne, zwichrowane gałązki.
Agrotkanina zabezpieczy kompost przed kretem, a gałązki będą stanowiły ruszt przez który będzie dostawało się powietrze do składowanej materii od spodu.
nawigatorka 07:48, 16 lis 2015

ren133 napisał(a)

Asiu
A od dołu nie masz palety? ... bezpośrednio na ziemi robisz ten kompost?

Nie nie mam.odpady nie wypelniaja szczelnie kompostownika wiec jest nmiedzy nimi powietrze.
nawigatorka 07:49, 16 lis 2015

ren133 napisał(a)

To może zamówię jednak u Ciebie te kule + wianek na święta i ... sobie wrzucisz do skarbonki Wystarczy, że parę innych osób z forum tak zrobi i na wiosnę na trawki ze skarbonką pójdziesz

Mam naprodukowane kule i wianki tez juz robie w wiekszej ilosci wiec prosze bardzo jakbys na prawde chciala to pisz priv