Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 08:18, 18 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Wlasciwie... macham i dobranoc

ren133 08:20, 18 lis 2015

Iwk4 napisał(a)
Ja kompost przerzucam. Ale tylko po to, by do drugiej komory zdjąć to, co się jeszcze nie przerobiło i dostać się do tego cudu pod spodem.
Nie muszę wtedy tak długo czekać.

Jak tak Was czytam to myślę, że to nie jest trudne ... i już się nie mogę doczekać tej produkcjiMacham Iwonko
ren133 08:21, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Eco composter modułowy

Właśnie takie oglądałam na all ... zastanawiam się tylko ile litrów wybrać?
ren133 08:28, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Ja wiem.
Chcesz mieść zdrowe i dobrze odżywione rośliny.
Reniu. Jak zapełnisz dno kompostownika materią organiczną, to zamów sobie na all z hodowli która posiada certyfikat dżdżownice kalifornijskie (Eisenia fetida).
Do wyboru pojemniczek o zawartości 500 lub 1000 szt. Mając własną hodowlę dżdżownic nie będziesz musiała przerzucać kompostu. One to zrobią za Ciebie.

Pewnie, ze chcę tylko czemu ja tak późno na to wpadłam? Ale lepiej późno niż wcale A przyznam Ci się, że chyba największą motywacją był strach przed pędrakami ... jak sobie poczytałam o Twojej herbatce to pomyślałam, ze to jedyny sposób, którego mogę spróbować w walce z nimi ... a do tego potrzebny mi jest dobry kompost ... o dżdżownicach będę pamiętać ... jak tylko zrobią to za mnie to ja jestem na tak
ren133 08:29, 18 lis 2015

popcorn napisał(a)
Miałam dżdżownice, ale chyba musiałabym non-stop zraszać kompost.. tylko w takim plastikowych się utrzymały bo tam chyba lepiej z wilgotnością, z takiego zrobionego z palet zwiały

Karola a masz też plastikowy?
waldek727 08:35, 18 lis 2015

popcorn napisał(a)
Miałam dżdżownice, ale chyba musiałabym non-stop zraszać kompost.. tylko w takim plastikowych się utrzymały bo tam chyba lepiej z wilgotnością, z takiego zrobionego z palet zwiały

Jest to niemożliwe. Świeża materia organiczna jest naturalnym miejscem żerowania, rozwoju i rozmnażania się dżdżownic kalifornijskich. Brak trwałej izolacji kompostu od podłoża mogło być przyczyną tego, iż trafiły one do menu kreta.
iwka 08:36, 18 lis 2015

nie jesteś sama, ja też dopiero w tym roku zrobiłam kompostownik, mam nadzieję, że w przyszłym już coś będzie

co do popiołu to tylko drzewny się chyba nadaje a mocznik kupisz w ogrodniczym, ja sobie kupiłam, częścią przelałam liście w workach a resztę rozrobię i kopmost podleję
Dominika11 08:36, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

Właśnie takie oglądałam na all ... zastanawiam się tylko ile litrów wybrać?
ja się też nad takim właśnie zastanawiam
rozark 08:43, 18 lis 2015

ren133 napisał(a)

No to chyba dam radę
Dzięki Reniu

PS a robiłaś już herbatkę z kompostu?

A robiłam
waldek727 08:52, 18 lis 2015

Aby otrzymać taki miodzik

kompostownik należy zapełnić przynajmniej dziesięciokrotnością jego pojemności. Najlepiej zrobić to podczas jednego sezonu wegetacyjnego. Sami musimy określić w przybliżeniu, ile odpadów z ogrodu i gospodarstwa domowego jesteśmy w stanie wyprodukować przez rok.