Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

kasia_w 12:33, 19 sty 2016

Reniu ja się nie poddaję, czytam Twój wątek od początku i zobacz, co znalazłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=3
ren133 12:47, 19 sty 2016

polinka napisał(a)

Reniu dzisiaj mam same hortki posadzone na tle smaragdów i jak dla mnie jest ok. Smaragdy jak wiadomo będą się rozrastać, hortki mają dużo miejsca, nie kładą się na bukszpany a jak wiemy rośliny muszą mieć też przewiew aby nie chorowały.

Jeśli miałabym więcej miejsca nie dałabym gracilimusa za hortensje. Mimo, że ja kocham gracki to uważam, że on jest za masywny do takich nasadzeń. Sam, w szpalerze wygląda cudownie ale w połączeniu z innymi roślinami sprawia wrażenie ciężkości

Edytuję bo przypomniałam sobie, że Madżenka ma połączenie hortek z grackami i jest zadowolona. Wszystko zależy Reniu od tego co Ci się podoba...

Teraz to już nie wiem co zrobić?
Ja mam jeszcze w innym miejscu hortensje z ML i tam chyba tak zostawię przez jakieś dwa lata ... do czasu aż hortensje się rozrosną a potem przesadzę trawy
Natomiast ta problemowa rabata pewnie będzie wymagać totalnej rewolucji
ren133 12:51, 19 sty 2016

polinka napisał(a)

Też tam myślę

Widziałaś Reniu u Oli szpaler hortek? Moim zdaniem za dużo by się działo na takiej rabacie jeśli z tyłu byłyby jeszcze wysokie trawy.

Przy każdym kolejnym poście zaczynam się zastanawiać gdzie przesadzić ML?
ren133 12:56, 19 sty 2016

polinka napisał(a)
Reniu jeszcze sobie pomyślałam, że jeśli bardzo chcesz hortensje i wysokie trawy to może zrobić szpaler hortensji, np.8 szt i obok szpaler traw.

Chcę hortensje i trawy ale styl minimalistyczny ... tylko jak to zrobić przy tych jałowcach? Chciałabym przemycić trochę Chelsea do tej kompozycji i całego mojego ogrodu
ren133 13:01, 19 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Laurowiśnia zwróciła ostatnio uwagę (bardzo ciekawą i pouczającą), że to jest kwestia skali. Jak rabata duża i widokowa to gracki nie rażą z hortensjami i szmaragdami. Trzeba patrzeć na proporcje i bryły w skali ogrodu.

Najlepiej byłoby przenieść Twoje bylinowe kompozycje do bukszpanowych kulek, kolumnowych grabów i żywopłocików równo ciętych ... ach

Wiem, że trzeba zachowywać proporcje ale czy ja umiem to robić?
ren133 13:02, 19 sty 2016

leon60 napisał(a)

z boku jak najbardziej

kasia_w 13:02, 19 sty 2016

Jeszcze coś znalazłam: Na stronie 411 jest widok na tę rabatę w październiku, na część skończoną. Bardzo ładnie Ci to wyszło. Nie łam się, tylko idź dalej tym tropem a w pazdzierniku tego roku pokażesz cudną, lekką, uroczą i już nawet trochę wyrośniętą całą rabatę

Ja posadziłam ML w ścisku pomiędzy tujami a limelight. Mówicie, że będę wysadzać? Hmm na razie to bidnie wygląda, ale może za dwa lata rzeczywiście trzeba będzie przerzedzić
ren133 13:06, 19 sty 2016

amelia_b napisał(a)
Reniu przyda mi się pomoc tak tak pomógł czytałam wieczorami co u ciebie

Ja jeszcze nie przejrzałam wszystkiego ... piękne inspiracje ... ale takie niedoścignione mi się wydają Ale spróbować trzeba ...
ren133 13:43, 19 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Reniu ja się nie poddaję, czytam Twój wątek od początku i zobacz, co znalazłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=3

Kasiu
Pamiętam te moje początki i rady Szefowej ... ale wyobraź sobie Kasiu, że masz rozmowę z projektantem Twojego ogrodu i zapytana o swoje upodobania mówisz mu, że podobają Ci się kule, stożki, różne formy i kolory to myślisz, że nie uwzględniłby Twoich upodobań? Ja bardzo lubię kulki w ogrodzie, one zresztą wpisują się znakomicie w nowoczesne ogrody, nawet ogrody Chelsea ... i wiem, że kule chcę mieć u siebie ... ale całej tej reszcie, o której pisze Danusia nie mówię nie ... jak najbardziej powoli wprowadzam kolor do ogrodu
kasia_w 13:44, 19 sty 2016

no tak. rozumiem Cię . Sama mam wszędzie kulki