Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

szemusia 18:25, 15 kwi 2015

Hej, Renatko
Byłam w Białej i ... trochę cienko z roślinkami. Jesli juz się wybierasz w te strony, to musisz jechać do Wielunia - tam zdecydowanie większy wybór.
Było dużo hortensji, ale nie wiem, czy to Cię akurat interesuje...
lojalna_ 21:19, 15 kwi 2015

O rany u Ciebie to dopiero szalenstwo od glebogryzarki po donice, co to za dechy ? Cos mnie u mskul omineło chyba cudnie sie dzieje a kulki ....... zachwyt
katarzynkak 22:46, 15 kwi 2015

ren133 napisał(a)

Fajnie, że podobają Ci się moje kulki
Ostatnio nie miałam czasu żeby zastanowić się nad tym czym je podsadzić. Może pomożesz?

Jeśli chodzi o brzozy, to pytałam u Kopiasa - po 160zł tez takie 4m. Nad mniejszymi nie rozglądałam się. Ale z tego co piszesz różnica cenowa spora.
Od jutra wracam do pracy - jak już wejdę na pełne obroty to podjadę tu i tam popytam, podzwonię i podzielę się z Tobą zdobytymi informacjami
Pozdrawiam

Może jakies trawki do towarzystwa kulek? Na pewno coś wymyslisz, widać, masz wyczucie smaku i dobry gust.
Będę czekała na info dot. brzózek. Ja pewnie zdecyduje sie na zakup młodszych egzempalarzy. Brzozy szybko rosną

Pozdrawiam.
ren133 09:08, 16 kwi 2015

szemusia napisał(a)
Hej, Renatko
Byłam w Białej i ... trochę cienko z roślinkami. Jesli juz się wybierasz w te strony, to musisz jechać do Wielunia - tam zdecydowanie większy wybór.
Było dużo hortensji, ale nie wiem, czy to Cię akurat interesuje...

Oj, kochana, ja to nie wiem kompletnie co mam robić po kolei... od czego zacząć? Chyba powinnam najpierw wyznaczyć kształt rabat a potem M musi zainstalować rury do nawadniania, na razie zrobił głęboki wykop pod główne złącze ... i dopiero później rośliny (to już chyba w maju)
Jeśli chodzi o rabaty to powinnam chyba realizować je po kolei - jedną do końca i dopiero następną. Najłatwiej byłoby mi zrobić rabatę ze świerkami...
Hortensje planuję na rabatę z jałowcami
Dzięki za informację o Białce
ren133 09:16, 16 kwi 2015

lojalna_ napisał(a)
O rany u Ciebie to dopiero szalenstwo od glebogryzarki po donice, co to za dechy ? Cos mnie u mskul omineło chyba cudnie sie dzieje a kulki ....... zachwyt

Noo szaleństwo... teraz się odnaleźć z tym wszystkim nie mogę ... po pracy tak mało czasu na ogrodowe rewolucje
U malkul donice wykonane są z blachy, moje są zrobione z płyty warstwowej, położona siatka i klej - teraz trzeba to wszystko wygładzić i pomalować.

Kulki podlewam codziennie ale jeszcze ich nie strzygłam
ren133 09:21, 16 kwi 2015

katarzynkak napisał(a)

Może jakies trawki do towarzystwa kulek? Na pewno coś wymyslisz, widać, masz wyczucie smaku i dobry gust.
Będę czekała na info dot. brzózek. Ja pewnie zdecyduje sie na zakup młodszych egzempalarzy. Brzozy szybko rosną

Pozdrawiam.

Trawki będą na pewno, kwestia tylko jakie konkretnie lub jakie w ogóle dostanęZarumieniłam się czytając komplemet o dobrym guście
Jeśli chodzi o brzozy to młode egzemplarze planujesz kupić w konkretnej szkółce czy przez allegro?

Pozdrawiam
jankosia 09:30, 16 kwi 2015

Renia, ty piszesz że podlewasz te kulki a że jeszcze nie cięłaś. Tnij jak najszybciej bo lada dzień puszczą nowe przyrosty przy takich temperaturach. A z trawkami w naszej okolicy będzie ciężko. Co najwyżej jakieś miskanty albo rozplenice dostaniesz ale często bez nazwy odmiany. Przez Internet najlepiej. Teraz wiosna to najlepiej bo potem jest niebezpieczeństwo że przy dużych sadzonkach mogą skrócić liście do transportu.
Szkoda że koleżanka wyżej pisze że w Białej nic ciekawego bo ja miałam takie odczucia względem Wielunia właśnie. Ech, bądź tu mądry człowieku
popcorn 09:37, 16 kwi 2015

napisz jakich traw szukasz, to Ci powiem gdzie do dostania w okolicy jesli w ogole
pozdrawiam!
anitan 09:41, 16 kwi 2015

Karolinko, ja się dołączę
szukam:
turzyca Morrowa 'Ice Dance'
miscant chiński 'Morning Light'

gdzie kupie w dobrej cenie?
ren133 09:53, 16 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Renia, ty piszesz że podlewasz te kulki a że jeszcze nie cięłaś. Tnij jak najszybciej bo lada dzień puszczą nowe przyrosty przy takich temperaturach. A z trawkami w naszej okolicy będzie ciężko. Co najwyżej jakieś miskanty albo rozplenice dostaniesz ale często bez nazwy odmiany. Przez Internet najlepiej. Teraz wiosna to najlepiej bo potem jest niebezpieczeństwo że przy dużych sadzonkach mogą skrócić liście do transportu.
Szkoda że koleżanka wyżej pisze że w Białej nic ciekawego bo ja miałam takie odczucia względem Wielunia właśnie. Ech, bądź tu mądry człowieku

Masz rację jankosia Przyglądałam się wczoraj bukszpanom i faktycznie pojawiają się nowe przyrosty. Boję się tego cięcia ... ale chyba nie mam wyjścia. Jutro to zrobię A gdzieś mi się obiło o uszy, że deszcz po cięciu nie jest wskazany ... tylko nie wiem dlaczego ... może coś pomieszałam

Jankosia, a byłaś kiedyś w takiej szkółce w Konstantynowie "Ogrody Zofii". Ja odwiedziłam ja jakies 3 tyg temu i bardzo mi się tam spodobało, pani była nieźle zorientowana, rosliny dorodne? może tam jest większy wybór traw?