Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 09:55, 16 kwi 2015

popcorn napisał(a)
napisz jakich traw szukasz, to Ci powiem gdzie do dostania w okolicy jesli w ogole
pozdrawiam!

Do tego co napisała niżej Anitka, to jeszcze red baron
jankosia 09:59, 16 kwi 2015

Ogrody Zofii? Nie byłam, nie kojarzę. Miskanta morning light mieli w zeszłym roku pod namiotem, red baron wala się wszędzie a za turzycami to ja nigdy nie patrzę ale jakieś mieli tydzień temu za torami.
Deszcz świeżo pi cieciu nie wskazany ze względu na choroby grzybowe- świeża otwarta rana a zarodniki są wszędzie. Lepiej żeby zdążyły przeschnąć
ren133 10:02, 16 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Ogrody Zofii? Nie byłam, nie kojarzę. Miskanta morning light mieli w zeszłym roku pod namiotem, red baron wala się wszędzie a za turzycami to ja nigdy nie patrzę ale jakieś mieli tydzień temu za torami.
Deszcz świeżo pi cieciu nie wskazany ze względu na choroby grzybowe- świeża otwarta rana a zarodniki są wszędzie. Lepiej żeby zdążyły przeschnąć

Pod namiotem tzn w Sieradzu? A za torami to w ZD?
Dzięki za radę z buksikami
jankosia 10:07, 16 kwi 2015

No tak, ja szyframi piszę. Pod namiotem to to sezonowe w Sieradzu naprzeciwko dworca PKS a za torami to ta szkółka jak się wyjeżdża ze Zduńskiej w stronę Szadku to za przejazdem kolejowym z zaporami pi lewej stronie
jazzy 10:32, 16 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Renia, ty piszesz że podlewasz te kulki a że jeszcze nie cięłaś. Tnij jak najszybciej bo lada dzień puszczą nowe przyrosty przy takich temperaturach.

Przepraszam, że się wtrące, ale czy to znaczy, że jak buksy puszczają nowe, to już ich nie wolno ciąć?
anitan 10:34, 16 kwi 2015

a znasz jakiś adresik bardziej w Łodzi?

jankosia napisał(a)
No tak, ja szyframi piszę. Pod namiotem to to sezonowe w Sieradzu naprzeciwko dworca PKS a za torami to ta szkółka jak się wyjeżdża ze Zduńskiej w stronę Szadku to za przejazdem kolejowym z zaporami pi lewej stronie
popcorn 10:36, 16 kwi 2015

Nie kojarzę obu szkółek o których piszecie:/ za to ogrody zofii są na konstantynowskiej między konstantynowem a łodzią; łądne rośliny, spory wybór, ale drogo
trawek sporo mają pod halą - w weekendy do końca maja na al. politechniki w łodzi - kilkunastu wystawców, można coś znaleźć.
jankosia 10:44, 16 kwi 2015

jazzy napisał(a)

Przepraszam, że się wtrące, ale czy to znaczy, że jak buksy puszczają nowe, to już ich nie wolno ciąć?

W końcu tnie się po to, żeby się zagęściły. Jak tniemy przed puszczeniem nowego to to nowe wychodzi już na odpowiednim kształcie. I potem to nowe tnie się już wtedy kiedy okryje się zwykłą zielenią. I tam wkoło Macieju Dodatkowo Renia ma rośliny kopane z gruntu. Na pewno w jakimś stopniu korzenie zostały uszkodzone więc żeby zrównoważyć górę i dół dobrze by było przyciąć. A jak puszczają już nowe... hmm, pewnie jak to początek to jeszcze można, ale to by trzeba kogo innego zapytać Ja mam tylko dwa bukszpany i to tylko dlatego że dostałam
ren133 10:53, 16 kwi 2015

jankosia napisał(a)

A widzisz, to dobrze zaszyfrowałaś to "za torami" bo myślałam o okolicach Opiesińskiej
ren133 11:34, 16 kwi 2015

Trzeba więc sprawdzić prognozę pogody zanim się człowiek zabierze za kulkowanie