Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:58, 11 maj 2016

jankosia napisał(a)
Mam taką małą fajną rozplenicę, która rusza najwcześniej, szybko wypuszcza kotki i zimuje bardzo dobrze. Jutro poszukam przy niej patyczka- jak był wypalany to będzie odmiana. Jak było markerem to pewnie już nie. Te rozolenice co kupowałaś to u mnie dwie z pięciu ruszyły dopiero, ale malutko na razie. Nie wywalaj za wcześnie, może coś ruszy jeszcze

A fachowiec był już? Dzisiaj rozmawiałam z panem który się specjalizuje właśnie w takich rzeczach jak ścianki wodne, mokre kamory, oczka, grille ogrodowe... Jakbyś chciała to w piątek mogę wziąć od niego namiar.

Hmm... gdzieś już widziałam te orliki

Monika
No ciekawa jestem bardzo tej odmiany
Ale czy Twoje jak pociągniesz za źdźbło to wychodzi i końcówka jest taka bardzo mokra jak przegnita?

Fachowiec przyjdzie nie wiadomo kiedy ... ma wielką robotę, która jest ważniejsza od mojej A namiar na takiego speca od ścianek wodnych bardzo by mi się przydał Nie zapomnij o mnie plisssss

Byłaś u pani bylinowej?
jankosia 00:17, 12 maj 2016

Nie ciągnęłam ale jak wychodzi to znaczy że zgniło. Tak sprawdzam stipy- jak wiosną ciągnę i wychodzi to już po niej. Jak siedzi to to znaczy że zielone wyjdzie a suche będzie można dopiero latem wyciągnąć. W tym roku za mokre przedwiośnie było u nas, trawy pogniły Najbardziej mnie stresują gracki, przecież ja mam takie kępiska że nic im nie powinno zaszkodzić - jak mi znowu przyjdzie z nimi zaczynać od dwulitrowych doniczek to się załamię normalnie. Wszystko mogło paść, ale nie moje gracki :'(
Jestem u pani bylinowej od czasu do czasu. A co!
Wiem że ten pan to.mówił że ma czas dopiero po 25 maja (albo jakoś tak), ale jakbyś chciała jakieś techniczne pytania zadać (wiem że tam dyskutowaliście trochę o zabezpieczeniu tynku) to myślę że nic nie szkodzi nawet tylko zadzwonić, wypytać i sprawdzić jaki to specjalista
MirellaB 01:54, 12 maj 2016

Renia orlik mi się podobają, ale to chyba delikatne kwiatki? Nie wiem czy u mnie dadzą radę przetrwać tzn.czy psy ich nie zadepczą

Ja mam dobre zdanie o rozplenicach Hameln. Wszystkie 11 sztuk, które posadziłam w zeszłym roku pięknie wypuszczają Teraz dokupiłam jeszcze 10 sztuk i liczę, że również będą się miały dobrze
nawigatorka 07:19, 12 maj 2016

Littel boy jesli sie nie myle odmiana uzyskana przez Tomka Grochowskiego.marzena ma chyba i te i krolika
MirellaB 07:30, 12 maj 2016

A z mojego jednego miskantu ML z części kępy powyciągałam bez problemu źdźbła, a z drugiej części nie do ruszenia i z tej wypuszcza
siakowa 07:33, 12 maj 2016

ren133 napisał(a)

Myślisz, że to dlatego, że w donicy?
podejrzewam że donica im nie pomogła w tych i tak trudnych warunkach, brak odpływu wody po marcowych ulewach, pewnie jakies przemarzniecie trzeba wziac tez pod uwagę..

u mnie np. wszystkie 7 rozplenić ruszyło a buchanni w donicy...ech
Pluszakowa 07:53, 12 maj 2016

Trawy w tym roku testują nerwy właścicieli może jeszcze kolejne zostaną wskrzeszone
Pluszakowa 07:54, 12 maj 2016

Teraz zauważyłam że zbliżasz się do okrągłego 1000 gratulacje
Makao_J 12:17, 12 maj 2016

Jakoś uprzedziłam się do rozplenic więc chciałabym spróbować carexy. Przeglądam strony i szukam czegoś co będzie grało z rozchodnikami. Może one u mnie bardziej żywotne będą.
Asiuniaa 16:59, 12 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Renia orlik mi się podobają, ale to chyba delikatne kwiatki? Nie wiem czy u mnie dadzą radę przetrwać tzn.czy psy ich nie zadepczą

Ja mam dobre zdanie o rozplenicach Hameln. Wszystkie 11 sztuk, które posadziłam w zeszłym roku pięknie wypuszczają Teraz dokupiłam jeszcze 10 sztuk i liczę, że również będą się miały dobrze

Jak taki bilans robimy to i ja powiem jak to u mnie wygląda.Zmarzły 2 ice dance, i miskanty graziella, zebrinusy i strictusy. Z rozplenic na 20 sztuk 3 nie ruszyły. W tym roku dosadziłam dużo traw . Około 40 - 50 a jeszzce stipy czekają . Więc w przyszłym roku będę miała szerszą wiedzę na temat zimowania.Renia zajrzyj do mnie pliss bo mam problem z identyfikacją dwóch odmian