Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

babka 23:05, 19 lip 2015

Muszę się cofnąć i oblukać gdzie masz to miejsce do obsadzenia. Ja właśnie chcę jak u Malkul grackami parawan zrobić Super efekt i ciekawa alternatywa dla tujek i innych iglaków
babka 23:37, 19 lip 2015

Kuba napisał(a)

proszę bardzo, niestety ten zakątek jest u mnie cienisty i to jest chyba przyczyna że rosplenica nie kwitnie, ale w lepszym miejscu myślę że efekt mógłby być fajny

ta z rozchodnikami trawka to rozplenica? Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Jaka to odmiana rozplenicy? W bardziej nasłonecznionym miejscu nie zagłuszałaby swym wzrostem rozchodników ?
Edit 00:12, 20 lip 2015

Ja od początku za trawami jestem. Sadz gracki będzie ładnie i jeden problem rozwiązany
Za dzieciaczki dziękuję
babka 00:14, 20 lip 2015

Doczytałam, w całej rozpiętości popieram pomysł edit Trafffki daj !! Winobluszcz zbyt problematyczny na tak małym odcinku, no chyba że tak jak wcześniej wspomniałam bluszcz zimozielony, po siatce też idzie tylko z początku trzeba mu trochę pomagać
Iwk4 00:53, 20 lip 2015

Przeczytałam, że masz dylemat.
Jutro skrobnę parę słów nt. tych dwóch roślinek
Jak w tamtym miejscu rozkłada się światło słoneczne?
Ile masz tam miejsca na posadzenie roślinek?
waldek727 04:16, 20 lip 2015

Ja zmienię Ewo trochę przyzwyczajenia do Hitchcockowskich ogrodów i przedstawię taką alternatywę.
Jednym z piękniejszych pnączy w ogrodach jak dla mnie jest Hydrangeoides Iwa-garami. Jak spotkam ładną sadzonkę, to nawet nie będę się zastanawiał nad zastąpieniem aktinidii pstrolistnej przywarką np moonlight.
Drugim ciekawym rzadko spotykanym pnączem w ogrodach jest Vitis coignetiea.
Wspaniałe dachówkowato ułożone sercowate liście tworzą latem zieloną ścianę, a jesienią żaden nawet najpiękniej przebarwiający się krzew nie dorówna karmazynowym liściom winorośli japońskiej.

Zdjęcie z mojego ogrodu młodej sadzonki:

Dla wybrednych mam jeszcze asa w rękawie.
http://www.globtroter.pl/zdjecia/119641,wlochy,lombardia,sirmione,,jezioro,garda,bugenwilla.html#
siakowa 07:33, 20 lip 2015

waldek727 napisał(a)
Ja zmienię Ewo trochę przyzwyczajenia do Hitchcockowskich ogrodów i przedstawię taką alternatywę.
Jednym z piękniejszych pnączy w ogrodach jak dla mnie jest Hydrangeoides Iwa-garami. Jak spotkam ładną sadzonkę, to nawet nie będę się zastanawiał nad zastąpieniem aktinidii pstrolistnej przywarką np moonlight.
Drugim ciekawym rzadko spotykanym pnączem w ogrodach jest Vitis coignetiea.
Wspaniałe dachówkowato ułożone sercowate liście tworzą latem zieloną ścianę, a jesienią żaden nawet najpiękniej przebarwiający się krzew nie dorówna karmazynowym liściom winorośli japońskiej.

Zdjęcie z mojego ogrodu młodej sadzonki:

Dla wybrednych mam jeszcze asa w rękawie.
http://www.globtroter.pl/zdjecia/119641,wlochy,lombardia,sirmione,,jezioro,garda,bugenwilla.html#

Waldku a dlaczego zrezygnowałbyś z akinidy? i powiedz coś o prędkości wzrostu wyżej wymienonych
babka 12:51, 20 lip 2015

O właśnie, nie wiem dlaczego zapomniałam o winorośli japońskiej. Od dawna planowałam ją zdobyć i dać na pergolę Widują ją tylko na zdjęciach ale skoro potwierdzasz jej walory estetyczne to zacznę znów o niej myśleć
Bugennwilla cudowna jest ale w naszym klimacie tak pięknie nie wyrośnie
Ewa ale masz wybór
Kuba 16:49, 20 lip 2015

AlKa napisał(a)
Pomysł traw mi się podoba, Malkul ma takie rozwiązanie i super to wygląda.

prawda?
Kuba 16:52, 20 lip 2015

babka napisał(a)

ta z rozchodnikami trawka to rozplenica? Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Jaka to odmiana rozplenicy? W bardziej nasłonecznionym miejscu nie zagłuszałaby swym wzrostem rozchodników ?

jak większośc u mnie kupiona bez nazwy
to połączenie zaprojektowała Danusia więc chyba tak się robi i jest bezpieczne, ale w innym miejscu nie mam już rozplenic żeby porównać ich wzrost