Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Catalinasdiary 17:14, 02 sie 2017

Dopiero wpadłam na Twój wątek, ale zaczynam czytać od początku Piekne róże i wrzosy i lawendy i różaneczniki i grujecznik. Wiele inspiracji dla mnie. Czy zajrzysz proszę tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/99-rozpoznawanie-odmian-roz?page=35? Nie wiem co za róże kupiłam, mam dwie sztuki.
Zagajanka 11:49, 07 sie 2017

tulucy napisał(a)
nie wchodzę do Ciebie do jesieni, bo kusisz

Haha

To chyba nie ja tu jestem mistrzynią spontanicznych zakupów
Zagajanka 11:50, 07 sie 2017

Wendy79 napisał(a)

Sadziłam ją dokładnie rok temu, bo przywiozłam ją z Różanych Dni w Rosarium. Faktycznie tworzy w tym roku krzak i bardzo się rozrosła w porównaniu do poprzedniego roku, bo była taka mała i delikatna. Pąków jednak nie ma, poczekam cierpliwie.

Zdecydowanie będę żegnać WP po tym sezonie...
kasia_w 11:56, 07 sie 2017

no rzeczywiście, miejsca brakuje...

co za dżungla!

Zagajanka napisał(a)

kasia_w 11:58, 07 sie 2017

To tutaj?

Ciasno ale pięknie
Może przesuń na wiosnę anabeliki jakieś 40 cm do przodu, i wyrzuć im z nóg nasadzenia. jak już koniecznie musisz te miskanty...Mnie się podoba tak, jak jest

Zagajanka 12:02, 07 sie 2017

_Martini_ napisał(a)
Ja dopiero za rok pierwszy raz spróbuję zakulkować Veilchenblau. Chciałam się jej pozbyć, żeby zrobić miejsce na inną ładniejszą z powtórnym kwitnieniem. Ale żal mi wyrzucać, zatem posłuży do celów eksperymentalnych

Veilchenblau to chyba rambler pochodzacy od r.multiflora. Wydaje mi się, ze on nie wymaga specjalnego kulkowania - wystarczy ze na poczatku będziesz stosunkowo poziomo prowadzic pedy, a potem to on już sam będzie się przewieszac i kwitnac na całej dlugosci jak TU
Oczywiście wiesz, ze wiosna nie wolno go ciac, bo to roza niepowtarzajaca kwitnienia?
Pszczelarnia 12:10, 07 sie 2017

Zagajanko, czy Ty masz różę Mme Isaac Pereire? Ja mam i chcę ją wyrzucić - ale szukam przyczyn dlaczego nie jest taka jak o niej piszą.

Bardzo niekształtna i chorowita. Z oszczędnym kwitnieniem tylko raz. A mam ją od 5 lat.
Pszczelarnia 12:15, 07 sie 2017

Dziękuję za informację o kolejności kwitnienia. Już wiem, że Pomponella nie jest towarzystwem do Angeli jakby nazwy wskazywały.
Zagajanka 12:15, 07 sie 2017

Catalinasdiary napisał(a)
Dopiero wpadłam na Twój wątek, ale zaczynam czytać od początku Piekne róże i wrzosy i lawendy i różaneczniki i grujecznik. Wiele inspiracji dla mnie. Czy zajrzysz proszę tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/99-rozpoznawanie-odmian-roz?page=35? Nie wiem co za róże kupiłam, mam dwie sztuki.

Odpisalam w watku, gdzie wstawilas zdjęcia.
Zagajanka 12:21, 07 sie 2017

kasia_w napisał(a)

no rzeczywiście, miejsca brakuje...

co za dżungla!

Kasiu, tu jest busz, ale jak cos się przytnie (np. jakas pzrekwitla piwonie lub gipsowke), to da sie cos innego jeszcze wepchnąć. Rozy raczej nie, ale jakas trawke lub bylinke a i owszem

kasia_w napisał(a)
To tutaj?

Ciasno ale pięknie
Może przesuń na wiosnę anabeliki jakieś 40 cm do przodu, i wyrzuć im z nóg nasadzenia. jak już koniecznie musisz te miskanty...Mnie się podoba tak, jak jest

Tak, o to miejsce mi chodzilo.
Chcialam cos posadzic, by stworzyć wyższe pietro / plecki za hortkami i jednocześnie trochę sie zaslonic przed sąsiadem.
Hortek raczej nie rusze, bo obawiam sie ze po 3 latach maja już spory system korzeniowy. Zobacze po wiosennym cieciu czy da sie cos tam im wepchnąć czy już stanowczo nie