Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:34, 27 lip 2017

asiak napisał(a)
Oj, jest co podziwiać

dzięki
Zagajanka 23:44, 27 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Janko, która róża zakwita u Ciebie najpóźniej?

Jak wysoki jest płotek?

Trafiłam na zbiory warzywne.

Ewo, późno zakwita Larissa, Miss Dior, Wedding Piano, Pride and Prejudice, Pomponella, Moonstone, Kurfurstin Sophie, Kosmos. Nie potrafię powiedzie która jako ostatnia - one wszystkie u mnie są opóźnione w stosunku do reszty.

Z tych co sadziłam tej wiosny do tej pory nie kwitła jeszcze Happy Piano, chociaż pąki ma.
Zagajanka 23:47, 27 lip 2017

_Martini_ napisał(a)
W takim otoczeniu to się można urlopować nawet na tarasie. Sporo masz miejsca na róże, zazdroszczę. A co to za kwiatek biało-różowy?

Na róże miejsca coraz mniej. Na szczęście już typuję co na jesieni wyjeżdża i bedę zamawiać coś nowego

Ten kwiatek to mieczyk drobnokwiatowy Prins Claus (chyba jakoś tak)
inka74 10:37, 28 lip 2017

Ja kupiłam banatyński przegorzan, świeże sadzonki bez kwiatów, tylko liście. Może za rok zakwitnie. Ten mój podobno mniejszy od pospolitego i bardziej niebieski, zwarty. Biały widziałam i taki trochę dziwny, jak dla mnie bezpłuciowy, bardziej szary był. Ten niebieski na zdjęciach aż "świeci" co mi się bardzo podoba. Rzeczywistość pewnie skoryguje podrasowane zdjęcia.
_Martini_ 19:29, 28 lip 2017

Zagajanka napisał(a)

Na róże miejsca coraz mniej. Na szczęście już typuję co na jesieni wyjeżdża i bedę zamawiać coś nowego

Ten kwiatek to mieczyk drobnokwiatowy Prins Claus (chyba jakoś tak)

Janko, a nie martwisz się gdy coś musi wylecieć z rabaty, gdy coś wymarza? Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie pożegnać którąś moją różycę. Wiem, co roku są nowe odmiany i różnorodność oferty kusi. Pewnie na tym to polega.
Masz może Royal Jubilee? Celuję w nią.
Wendy79 21:06, 28 lip 2017

Janeczko, a moja Wedding Piano wogóle nie zakwitła w tym roku. Czy ta "pani" tak ma?
Zagajanka 22:09, 28 lip 2017

inka74 napisał(a)
Ja kupiłam banatyński przegorzan, świeże sadzonki bez kwiatów, tylko liście. Może za rok zakwitnie. Ten mój podobno mniejszy od pospolitego i bardziej niebieski, zwarty. Biały widziałam i taki trochę dziwny, jak dla mnie bezpłuciowy, bardziej szary był. Ten niebieski na zdjęciach aż "świeci" co mi się bardzo podoba. Rzeczywistość pewnie skoryguje podrasowane zdjęcia.

Znalazłam zdjęcie swojego białego - rzeczywiście jest trochę jakby szarawy jak przekwita i wyższy niż niebieski co mam.

Na Kos, gdzie byliśmy ostatnio, przegorzany rosną wszędzie jak chwasty
Zagajanka 22:16, 28 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

Janko, a nie martwisz się gdy coś musi wylecieć z rabaty, gdy coś wymarza? Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie pożegnać którąś moją różycę. Wiem, co roku są nowe odmiany i różnorodność oferty kusi. Pewnie na tym to polega.
Masz może Royal Jubilee? Celuję w nią.

Marti, jak coś wymarza i mi się podobało, to oczywiście ze szkoda. Ale na razie był u mnie tylko 1 taki przypadek i kupiłam tę różę ponownie z innego źródła. Te najbardziej lubiane staram się mieć w dwóch egzemplarzach, albo przynajmniej pamiętać gdzie je mogę znowu dostać.
Ostatnio z powodzeniem udało mi się rozmnożyć kochaną Pashminę poprzez sadzonkowanie.
W tym roku spróbuję okulizacji i namnożę jakieś inne różyczki - r. canina już czeka na szczepienie

Nie mam RJ, bo jej zdjecia i opisy w necie mnie nie przekonują (ponoć cały czas ma zwieszone kwiatki), a na żywo jej nie widziałam by się zachwycić lub nie. Chyba Madżenka ją ma?
Zagajanka 22:18, 28 lip 2017

Wendy79 napisał(a)
Janeczko, a moja Wedding Piano wogóle nie zakwitła w tym roku. Czy ta "pani" tak ma?

Ta "pani" jest dosyć późna w kwitnieniu. Jak sadziłaś ją tej wiosny, to może jeszcze dobrze się nie ukorzeniła. Moja sadzona jesienią 2014 kolejnego lata jako tako kwitła.
lindsay80 22:30, 28 lip 2017

Mam nadzieję, że szybko zapomnicie te niebezpieczne momenty z Kos.
A ogród piękny, nie tylko różana jesteś, widzę mnóstwo innych gatunków i wszystko ze sobą super skomponowane!
Muszę poczytać o rozmnażaniu róż, w Pashminie też już jestem zakochana.