Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:14, 16 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja chcę magnolię!! Kocham te kwiaty... Wciaz nie mogę dostać odpowiedniej i czekam jeszcze na dostawę do CO, może skurat będzie jakas ładna

Magnolię mus mieć Tak bardzo cieszy swoim kolorem na przedwiośniu:

Chociaż w tym roku kwitnie zdecydowanie słabiej niż w poprzednim...
Myślę, ze te ostatnie marcowe mrozy uszkodziły paki kwiatowe, dlatego jest ich znacznie mniej.
Zagajanka 22:19, 16 kwi 2018

kasja83 napisał(a)

Takie tempo wiosny lubimy...wszystko rośnie w oczach.

Dokładnie - az chce się wstawać, isć do ogrodu, by sprawdzać i podziwiać

Na razie w wiekszosci to biel:

Zagajanka 22:29, 16 kwi 2018

Troche koloru pojawi sie za chwile...

Rozkreca sie Kiku:

A Nigra/Pissardi chyba juz nawet przekwita:
Kasia_CS 22:39, 16 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)

No i teraz zdradz czy to superba czy lennei alba? czy może jeszcze coś innego? Jak długo rośnie u Ciebie i jaki przyrost widzisz?
Zagajanka 22:40, 16 kwi 2018

Dojechały "szyby" do naszej szklarni, pomylone przy jej dostawie 3 tygodnie temu. Niestety sprzedawcy polecić nie mogę - brak profesjonalizmu na każdym kroku, zarówno przy sprzedaży, jak i przy załatwianiu reklamacji. A feee.
Pomimo wszystko w weekend ruszamy z dalsza instalacją. Rozsada czeka

Trawnik małż ogarnął - wertykulacja i pierwsze nawożenie zrobione, deszczyk podlał trawkę i rozpuścił nawóz.

Natomiast jestem strasznie w tyle z sadzeniem i nawożeniem - dwa weekendy wypadły mi z życia, w pracy nawał zadań, plus takie tam niefortunne okoliczności przyrody sprawiają, ze ogród został odsunięty na dalszy plan... Szkoda ze doba nie ma 48 godzin, a moje plecy nie wytrzymują więcej niz 4 godziny prac ogrodowych ostatnio.
Zagajanka 22:54, 16 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)

No i teraz zdradz czy to superba czy lennei alba? czy może jeszcze coś innego? Jak długo rośnie u Ciebie i jaki przyrost widzisz?

To akurat Lennei Alba - kupowana w kś z marketów budowlanych wiosną 2015.
Tak wyglądała po posadzeniu (pod płotem, miała może z 60 cm):

Jak widzisz, niezbyt przemyślana miejscówka - za blisko płotu, dlatego jesienią 2016 w stanie bezlistnym została przeniesiona jś dwa metry od płotu. O cud, w zeszłym roku nawet ładnie kwitła:

W tym roku jest słabiutko z kwitnieniem, przyrostu dużego w zeszłym roku też nie było - pewnie drzewko odbudowywało strukturę korzeniową po pzresadzeniu. Obecnie ma ok 140 cm wysokości i porzadnie sie zagescila:

ElzbietaFranka 23:53, 16 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)
Troche koloru pojawi sie za chwile...

Rozkreca sie Kiku:

A Nigra/Pissardi chyba juz nawet przekwita:

Też mam taką dużą pełno pąków pojedyncze w rozkwinie. Wszystkie drzewa kwitnące o tej porze są wyjątkowe. Ciepło słonko ko świeci bez mrozu to dla nich najlepszy rozwój. Rok temu tragedia.
Takie piękne kwiaty a nie rodzą owoców.

Pozdrawiam
anbu 09:49, 17 kwi 2018

Moje Nigry też już przekwitły Magnolia biała śliczna Podobają mi się właśnie te białe, bądź te z bordowymi kwiatami Widzę, że masz całkiem sporo rh
asiak 13:59, 17 kwi 2018

Zagajanko, no pięknie no
akwarela 15:41, 17 kwi 2018

A ja pierwszy raz widzę bergenie z białym kwiatem! A tak lubię tę roślinkę i nic o tym nie wiedziałam. Dziękuję za to zdjęcie!