Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:00, 16 cze 2016

Mam też kilka poliantów:

Ballerina

Waterloo

Heavenly Pink

Oprocz pokazywanych wcześniej Snow White i Madame Francois Graindorge jest jeszcze Alden Biesen, ale sadzony jesienią z gołym korzeniem, na razie ma troche za mało kwiatków...
Karabela 23:32, 16 cze 2016

Uwielbiam Twoją różankę! !!!)))
Margarete 13:08, 17 cze 2016

Zagajanka napisał(a)

Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.

Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.

Wyglądało to dokładnie tak:

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.

Wielkie dzięki Janeczko
Juz wiem i tak zrobie na wiosne z moją niby-Edenką
Długie bicze wypuszcza też moja Ascot i kwitnie tylko na samych koncach ( ma troche cienia i to chyba jest objaw walki o słonce) ale one są sztywniejsze niż w Edence to chyba sie nie nagną...bee próbowac wiosną i zdam ci relacje
Kuba 20:17, 17 cze 2016

Nie wiedziałam dotychczas o co chodzi z kulkowaniem
Sebek 22:41, 17 cze 2016

Genialnie Ci wyszło kulkowanie róż - mooje kulkowane gorzej kwitły niż cięte na parę cm
Ewik 23:32, 17 cze 2016

Sliczności pokazujesz , moja Olivia kolor zaczyna pokazywać, pozostałe dopiero pokazują małe pączki , może i dobrze i trafią na lepszą pogodę, u nas nie padało bardzo długo, silne słońce i mocny wiatr, angielki wyglądały jak szmatki , za to od wczoraj leje, wiecej , połamało masę roślin, wyrwało nam daszek nad wejsciem , doniczki latały, ehh i bądz tu mądry, ale podlewa konkretnie .
Zagajanka 14:10, 18 cze 2016

Karabela napisał(a)
Uwielbiam Twoją różankę! !!!)))

No chyba nie da sie ukryc, ze ja tez ja uwielbiam
Chociaz jak zakwitly niektore nowosci jesienno-wiosenne, to juz widze, ze musze pewne roszady poczynic...
Zagajanka 14:14, 18 cze 2016

Margarete napisał(a)

Wielkie dzięki Janeczko
Juz wiem i tak zrobie na wiosne z moją niby-Edenką
Długie bicze wypuszcza też moja Ascot i kwitnie tylko na samych koncach ( ma troche cienia i to chyba jest objaw walki o słonce) ale one są sztywniejsze niż w Edence to chyba sie nie nagną...bee próbowac wiosną i zdam ci relacje

A prosze Cie bardzo
Edenke na 100% sie kulkuje i dobrze jej z tym, co do Ascot nie wiem, ale jak sprobujesz, to sie dowiemy
Z tego co czytalam, do kulkowania nadaje sie tez np Falstaff, ale Heritage juz nie.
Zagajanka 14:15, 18 cze 2016

Kuba napisał(a)
Nie wiedziałam dotychczas o co chodzi z kulkowaniem

bron Cie boze Artemiski kulkowac
Ale jezeli Louisa wysadzisz do gruntu, to i owszem - moze mu to wyjsc na dobre.
Zagajanka 14:17, 18 cze 2016

Sebek napisał(a)
Genialnie Ci wyszło kulkowanie róż - mooje kulkowane gorzej kwitły niż cięte na parę cm

No wlasnie nie kazda do tego jest dobra. Na pewno sie nie nadaja te o wiotkich łodygach i wielkich zwisajacych kwiatach...
A ktore kulkowales?