Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

malkul 10:10, 17 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)

Malkul - czytałam u Ciebie o wilcozmleczu.. ale doniczki bez odpływu wody... nie ma szans.. zgnije z mokra.To jest wybitnie na suche stanowiska.

babao- weź ty mnie nie denerwuj, mają odp[ływ, zawsze miały, mają dziurkę tam gdzie się z rurka stykają i woda do rurki spływa.

Aniu- mam pytanie z innej beczki, pamietasz tojeść oreszelinowatą? własnie wczoraj z rana zabrałam sie za tę hydrę! O zgrozo! kurwy jak motyle latały ! tosz to istne dziadostwo. wyplewić to gówno to nei lada wyczyn.
wlazło wszędzie gdzie ujście znalazło. mocno ekspansywne.
i teraz moje pytanie (bo już sobie popsioczyłam)
czy takie malisue cieniutkie niteczki które zostały w ziemi też puszczą nowe rosliny? bo wybrac to cieńkie jak włos ustrojstwo jest niemozliwe, a zostało mi tego cała masa. I nie wiem czy sadzic tam już co innego czy czekac i walczyć co wyrosnei jeszcze?

ps. twoje moje cudne jeżówki już rosną znów będzie łanisko cudne.
stokrotne dzięki.
Olili 10:22, 17 kwi 2015

Pismo obrazkowe śliczne,sasanki bez wapna też
Mala_Mi 11:19, 17 kwi 2015

Magda70 napisał(a)

Dziękuję baaardzo Anek
Fajnie, że zimuje bez problemu.
A jak już będziesz w mniejszym niedoczasie to napisz jeszcze ile pni ma twój okaz? Widzę chyba 2 a może ma więcej?

Foto z przed chwili
Jeszcze są liście z zeszłego roku zaschnięte.
Piszą że kwitnie zimą, moja nie kwitła nigdy.

Pamajo 11:49, 17 kwi 2015

Aniu, u mnie te pomarańczowe (luzytańskie?) mają już 2-3 cm(!!!!) i właśnie dobierają się do lilii ale jak zobaczyłam tej wielkości pomrowy tzn. że maluchów też musi być już sporo
Nie pozostaje nic innego tylko walczyć. Będę zbierać, sypać chemię i robić pułapki.
W ogródku trochę tylko większym od chusteczki każda zżarta roślina jest widoczna

agata19762 12:17, 17 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)

Kasiu.. jak jest taka uschła i bez zielonego w środku to najprawdopodobniej jest dead. Jak pociągniesz mocniej za włosy to wylezie z ziemi.. i z tej nic nie będzie.

A to samosiewki wilczomlecza, miałam dużego i pięknego ale ... padł w zeszłym roku po braku zimy z mokra.. w szczelinach siewki zostawiłam.. i mi się podoba.

Ania pięknie to wygląda !!!
Mala_Mi 12:53, 17 kwi 2015

Iwona - jak wrzucałam trawę z koszenia to miałam gnój a nie kompost. Gnój dosłownie. Ja mam za dużo trawnika aby mieć czym zrównoważyć ilość trawy.. i nie mam czasu na suszenie trawy, jak mokrą się wrzuca to też jest niedobrze. Magazynować materiał do przekładania trawy też nie mam gdzie. Zresztą magazyn resztek to magazyn dla ślimaków. Z powodu ślizgaczy nie mogę mieć typowego kompostownika. Taki jeden staram się codziennie pilnować czy nic tam nie lezie.. i teren wokół jest odkryty by wróg nie miał gdzie się ukryć.
Dowód, że wisionka zaczyna kwitnąć Tylko te prognozy pogody.. grr

Czereśnie też kwitną
Mala_Mi 12:54, 17 kwi 2015

elzbieta_g napisał(a)

a moja tylko środkiem
miejmy nadzieję że mrozik nas ominie i będziemy mogli wzdychać do twojej cudne kwitnącej Kiku

Niech ominie, ale niestety mało prawdopodobne

I dzisiejsze katowanie magnolią

popcorn 12:56, 17 kwi 2015

Cudna ta gwiaździsta Aniu, w weekend dojedzie do mnie ciemiernik od Bożenki, to znaczy że pon-wt wyślę Ci paczkę buziole!
Mala_Mi 12:57, 17 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Ania pigwowiec nielatwy do wyciepania.. zwlaszcza taki duzy.. ja swoje 2 chcialam wykarczowac na jesien, obkopalam naokolo i obcielam na łyso.. a to paskudztwo żyje, bo nie dałam rady wykopać.. ech

Mój nie da go wyciepać U mnie usunięcie czegokolwiek to miesiące pertraktacji i 10 awantur .

Sałaty samosiewki z zeszłego roku

I z pampersa.. resztki ocalane przed ślizgaczami

Mala_Mi 13:04, 17 kwi 2015

Viola napisał(a)
Aniu, Twoje roślinki już rosną w moim ogrodzie W sumie 5 wielkich naparstnic i chyba wyszło 6-7 takich maluszków, ale też piękne, zdrowe sadzoneczki. Cztery werbenki - wszystkie żyją i jeżówka - gigant. Zdjęcia wstawię u siebie może w sobotę, wczoraj sadziłam wieczorem, było już ciemnawo więc nie zrobiłam zdjęć. Aniu, jesteś WIELKA. Dziękuję Ci BARDZO !

Na pewno cieszą się z nowego domku ... lepszy niż kompostownik