Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

jankosia 12:28, 26 mar 2015

Już?! Co jest? U mnie ledwo pąki pękają...
Mala_Mi 12:31, 26 mar 2015

babka napisał(a)
Aniu mam pytani czy masz może nadwyżkę zawilców białych i jeżowek? Ja chętnie bym się nimi zaopikowała Pytałam u Finki o zawilce ale niestety brak, boję się kupowac na necie bo często przysyłają zdechlaczki.

Zawilce mojej gliny nie lubią.. i rosną słabo. Sam co rok dokupuję.. bo je lubię

Jeżówki mam tylko różowe, a raczej będę mieć siewki co zakwitną dopiero w przyszłym roku. Jeszcze się nie pokazały, ale się pokażą Mam tak dużo chciejstw że nadwyżki szybko rozdaję na bieżąco. W zeszłym roku robiłam totalną czystkę..
Tak, że siewki będę mieć na pewno.
I ciemierniki

Moja największa kępa jeszcze w pąkach.. a reszty nie oglądałam, bo nie mam czasu... teraz też uciekam do pracy... zabałaganiłam w ogrodzie zbyt długo

I NIgry zeszłoroczne z Biedronki

Mala_Mi 12:32, 26 mar 2015

dorciabe napisał(a)
Ślimaków nie znoszę, brrrr....znowu będziemy walczyć
Pozdrowienia zostawiam słoneczne

Oj słoneczko dziś cudowne.. aż szkoda siedzieć w pracy.. i szkoda patrzeć na krokusy co już poległy One z takich temperatur się nie cieszą

Mala_Mi 12:39, 26 mar 2015

jankosia napisał(a)
Już?! Co jest? U mnie ledwo pąki pękają...

To magnolia gwiaździsta.. stelata.. jest miesiąc wcześniejsza od innych. Kwitnie pod koniec krokusów wielkokwiatowych, a pozostałe kwitną razem z tulipanami Reszta nawet nie zaczęła pękać w pąkach..

Miłego dnia zaglądającym..

Acha, te krokusy słońca nie widzą wcale.. nawet przez 5 minut nie dociera, tylko światło rozproszone.. i dają radę

A te maja ok. 30 minut maksymalnie, krzewy je skutecznie cieniują... a mam krokusy które zarosły krzewami na amen.. nawet rozproszonego światła nie widzą tylko noc.. i też kwitną. Muszę je w końcu poprzesadzać. Są gorsze niż te na słoneczku, ale żyją

jankosia 12:45, 26 mar 2015

Ania, ja też mam jedna taką właśnie najzwyklejszą gwiaździstą (czysty gatunek) i ona dopiero mi pęka a i tak nie wszędzie. U Ciebie jednak wiosna wcześniej niż u mnie. I w ogóle słońce masz... U mnie deszczyk pada. A ja wczoraj pojemniki na sok brzozowy nastawiłam No cóż, będzie rozcieńczony
P.S. W poniedziałek nadam coś dla ciebie
Olili 14:26, 26 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Wczoraj wieczorkiem wyszarpałam bonzaja z cyprysa znad oczka (za dużo tego dobrego tam było) i dziś od świtu walczyłam gdzie go upchnąć w ogrodzie.. żal wyrzucić. ale już byłam zdecydowana się z nim pożegnać.
Rósł tam gdzie lewa strzałka, w jego miejsce przeniosłam kulkę iglaczka miniaturowego co był po prawej - krzyżyk (zarastał go aster jesienią).

Bonzaj poszedł w miejsce świerka conica, ale jakaś odmiana miniaturowa, po 7 latach ma jakieś 80cm (zapomniałam jaka)

Świerk conica poszedł w miejsce bukszpana-kuli

A kula bukszpanowa (całkiem spora) poszła w wygospodarowany kawałek trawnika i miejsce jarzmianki. Jarzmianka poszła na ścisk i w miejsce wydartego eMusiowi trawnika (zlikwidowałam jedno zakole). Kostkę ułoże jak zakupię piasek na posypkę i znajdę więcej czasu.

Tym sposobem jeden chabaź a demolka w połowie ogrodu..

Pięknie nam to zilustrowałaś i super ta zamiana/y.
popcorn 14:55, 26 mar 2015

Wow! stellata jaka cudna!!! Aniu, a z czym polaczysz ciemierniki? Bo wlasnie cos by pasowalo zeby je od zimnego wiatru zima oslonic, a nie wiem co - nic duzego mi nie wejdzie, zadne krzaki w gre nie wchodza.. cudne te ciemierniki masz, czekam zeby moje przyrosly na szerokosc najlepiej radza sobie biedronkowe, te co u Ciebie.

A te siewki dostane od Ciebie rok temu, to byly z tego zielonkawego? Bo bosski jest!!
Margarete 15:45, 26 mar 2015

O rany już masz magnolie kwitnącą... u mnie ledwie pączki widać choć moja w zaciszu rosnie, w załamaniu muru od strony południowo-zachodniej.. widac wiosna dotarła na Dolny Sląsk, potam ominęła centralna Polskę i dotarła na Podkarpacie
Pozdrawiam!
p.s.Meldunek z walki zze szpecielami na wiązie w przedogródku - wczoraj pryskałam trzeci raz mój wiąz zgodnie z twoimi radami, pąki juz bardzo nabrzmiałe wiec co nie zdechło za pierwszymu drugim razem (mniej wiecej w tygodniowych odstepach to robiłam) to na pewno po wczorajszym pryskaniu padło...mam nadzieje
Milka 15:51, 26 mar 2015

O rany...czy ja juz byłam w nowym wątku!! takie zaległości mam, lecę po kolei po wpisach u mnie i stale zbaczam z toru
Kochana, rewolucje lecą dalej, ależ się narobiłaś!

A wiosenka wypasiona u ciebie, że hej

Wielkie gratki w nowym wątku, tu juz jestes bardzo doświadczoną ogrodniczką, choc ogród to dzieło nigdy nieskończone
Sebek 16:00, 26 mar 2015

Mam magnolię stellata i tydzień temu ani nie myślała pękać.... Tak czy inaczej- wiosna♡