Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

popcorn 15:27, 27 mar 2015

w sumie tak, doswiadczenie mam tylko z hostami, innych bylin nie kupuje w kłączach!
roslinki w doniczkach generalnie sie morduja, np ciemierniki...
na parapecie zalatwilam dwa w tym roku
Mala_Mi 15:28, 27 mar 2015

Mirella napisał(a)
Aniu proszę podpowiedz mi co mam zrobić z werbeną która zimowała w donicy w garażu, już jest zielona i dość wysoka, czy na ogród nie jest za wcześnie?
Oczywiście jeśli to nie problem, wiem że gdzieś o tym pisałaś tylko nie mogę znaleźć.

Mirella poczekaj aż miną przymrozki, którymi straszą, bo Ci zważy górę.. Bryły korzeniowej nie zniszczy, ruszy jakby co od korzenia.. ale szkoda. Przytnij ją, to ci się zagęści i będzie niższa Da też więcej kwiatów
Mala_Mi 15:31, 27 mar 2015

popcorn napisał(a)
w sumie tak, doswiadczenie mam tylko z hostami, innych bylin nie kupuje w kłączach!
roslinki w doniczkach generalnie sie morduja, np ciemierniki...
na parapecie zalatwilam dwa w tym roku

Kłącze floksa do gruntu już posadziłam w lutym Takie mikro kłączusie i widzę, że szaleje.. rośnie w korzonki.. i już się zahartowało, także jak przyjdą przymrozki da radę
popcorn 15:33, 27 mar 2015

Ewa777 15:33, 27 mar 2015

Dziękuję wszystkim za odpowiedź A więc ruszam z kłączami do ogrodu
jankosia 16:06, 27 mar 2015

A ja jak kupuję kłącza to wsadzam od razu do gruntu pod warunkiem że nie mają jeszcze oczek które wystawałyby ponad powierzchnię. Jak mają (a często niestety tak jest) już nawet pierwsze listki to sadzę w domu do doniczek i podpędzam a bliżej maja wysadzam. Wcale nie są wyciągnięte. W sumie w tym momencie to najbardziej bym patrzyła na to jaka konkretnie to roślina. Jeśli liliowce, przetaczniki i inne które normalnie w ogrodzie już wylazły z ziemi to znaczy że już jest dla nich ok i do gruntu. Ale jeśli bym kupiła np. hosty jak Karola pisze to skoro u mnie siedzą w ogrodzie jeszcze w ziemi to bym ich jeszcze nie wysadzała. Poszłyby do doniczek. Ja już niestety tak miałam że górę mi ścinały przymrozki i chociaż roślina i tak przeżyła to wnerw był pełen.
Olili 17:34, 27 mar 2015

Już nie mogę się doczekać tych wszystkich kwiatków w Waszych ogrodach,ojjj bedzie co ogladać.
Mirella 18:43, 27 mar 2015

Dziękuję Aniu , tak zrobię jak piszesz.
pochwalę tylko Twoją śliczną wiosnę i zmykam, zostawiam uśmiech
yolka 19:26, 27 mar 2015

Taczuszki tak ustawione, że aż mi się pomyślało.... Zestawienie czosnków z hiacyntami tak ładne i niespotykane nawet w angielskich ogrodach. Moim zdaniem bardzo dobre zestawienie.
Mala_Mi 19:33, 27 mar 2015

Jankosia - praktycznie to samo napisałam.. zakładam, że hosty są jeszcze bez liści, co najwyżej kieł jest (kły mam też już w gruncie) i wystarczy je zasypać ziemią. Jak będzie majowy przymrozek solidny to trafi i tak dużo roślin. Zdecydowanie bardziej będzie mi żal kilkudziesięciu host w gruncie które zmrozi, niż tej jednej w doniczce jeszcze malutkiej. Hosty w połowie kwietnia u mnie już są wyraźnie z liśćmi ponad ziemią. Czyli za 2 tygodnie będą już wysokie kły, a jak będzie ciepło to i wcześniej. Sprawdziłam kiedy kły się pojawiły po najgorszej zimie.. było to 23 kwietnia.. miały już ok. 10 cm. A gdzie do Zimnej Zośki???? Na Zimną Zośkę są już pełnej wielkości. Dlatego uważam, że powinny się hartować w ogrodzie. Ale każdy robi jak uważa.. ja piszę w swoim imieniu Wcale nie jest powiedziane, że jak przyjdzie mróz to nie załatwi.. Ale na pogodę nie mamy wpływu i czasami trzeba pogodzić się ze stratami.