Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 07:55, 13 wrz 2015

Mariusz napisał(a)
Dla Kasya. Mam sadźca "czekoladowego", za którym nie przepadam, kwitnie w październiku. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2547-przyjazny-ogrod?page=167#post_1

Piękna barbula, zwróciła moja uwagę już latem, choć jeszcze była bez kwiatów, bardzo ją lubię, szczególnie (i tą posadzę) 'Heavenly Blue'.

Moja to Summer Sorbet .. lubię ją też za liście.

Mala_Mi 08:09, 13 wrz 2015

paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam U nas pada,,, ale ziemia mokra na 20 cm. Kopać głębiej się nie da. Dziś też siąpiło, nici z ogródkowania.

U nas sucho... zaraz lecę podlewać dalsze części ogrodu. Coś pokropiło przez 15 minut 5 września.. ale co to po 2 miesiącach suszy. Miałam już nie podlewać.. ale nie da się, bo padnie wszytko. W nocy jest już rosa..ale to za mało

Wyskoczyłam rano zrobić foto.. różanka róże ma fatalne, ale chociaż bukszpan przycięty.. pełny, ubity, duży worek ścinków naprodukowałam. Jako, że urósł od zeszłego roku to mam z czego robić nowe sadzonki. Dziś posadzę niech rośnie..
Szkoda, że nie mam fotek przed..
I chyba muszę zacząć ciąć nożycami szpalerowymi, bo zwykłe nożyce ręczne to idzie bardzo długo i ciężko ciąć równo Szpalerówki znów szarpią liście..

Mala_Mi 08:11, 13 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)
Haha co ta marchew taka rozkraczona?

Bo to marchewek A nawet dwóch

Mala_Mi 08:27, 13 wrz 2015

Kasya napisał(a)
Jejku.....susza ? myślałam że juz wszędzie popadało....
Barbula śliczna. Moja zielona tez Juz kwitnie

Z tym sadzcem prawie ci wierze Bo może to była dyskusja co posadzić i była taka propozycja... Ale na 100% u ciebie

Mariusz, dzięki, zajrze do ciebie, ja go lubię za kolor

Tak, dyskusja była u mnie. Gdzieś padłą propozycja by posadzić sadźca Ale już nie pamiętam w którym miejscu... ale propozycja była.

Kupiony bodziszki wiosną..kwitną non stop do tej pory..
Bodziszek Wallicha Havana Blue i Sweet Heidi .. nie mogłam się zdecydować na kolor i kupiłam dwa dla porównania..by potem dosadzić więcej w jednym... i nie mogę się zdecydować .. zostaną dwa

Mala_Mi 08:42, 13 wrz 2015

grembosia napisał(a)
Aniu, Twoje jeżówki trzymają pionu?
Moje pokładają się strasznie

Pokładają się, szczególnie po deszczu. Mam większość podwiązane, podparte, chyba, że rosną w gąszczu to się opierają o sąsiadów. Jedynie te niskie są bez podpórek.

Albo podpinam kupionymi wygiętymi podpórkami, służą mi od wielu lat.. i nie chowam na zimę. Prawie ich nie widać. I przestawiam je cały sezon tam gdzie potrzeba.

Drugi patent to pręty zbrojeniowe (odpady z budowy) i do nich podwiązuje na cienkim druciku to co siema tendencję do pokładania. Pręty za darmo, bo odapady, a drucik fajny i szybki do podwiązywania i go nie widać. Kosztuje grosze, a ma obcinacz na rolce.. tak wygląda i używam go do wszystkiego.
Strzałkami pokazuję gdzie go widać.
Mala_Mi 08:44, 13 wrz 2015

eee_taam napisał(a)

pytasz o odmianę?.....czy sposób uprawy? - bo ten może się okazać ściśle tajny

Ha.. tajemnica

I obrazek.. jesienny....

Mala_Mi 08:48, 13 wrz 2015

Milka napisał(a)

To skoro on taki inwazyjny, to moze szczescie, ze u mnie padl
U mnie popadalo, jest od razu lepiej, ale znowu upaly, akcja podlewanie wrocila. Dzis moze cos porobie w ogrodzie, ale mi tego brakuje, nie mam jednak koncepcji co do zmian, wprawdzie nieduzych, ale sa. Wniosek z tego taki, ze jesli samo cos sie nagle nie urodzi, to robie normalne ogrodowe rzeczy, bo mimo suszy, calkiem fajnie jest

Ja nie mam czasu na ogród.. odpuściłam w tym roku.. robię tylko to co jest potrzebne na minimum by przetrwało. Wczoraj poszłam na pół dnia, a dziś wracam do zaległości roboczych..

Zresztą w ogrodzie jest niezbyt ładnie.. wiec i tak do niego nie ciągnie. Trzeba szukać miejsc które nie denerwują..

Przesadzenie róży to byłą dobra decyzja I to miejsce cieszy nawet i teraz..

Katkak 08:49, 13 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)

Moja to Summer Sorbet .. lubię ją też za liście.

O matko, Aniu, alez to śliczne . Dopisałam do listy chciejstw. Musze lecieć bo dziecię się rozdziera . Buziole .
Mala_Mi 08:53, 13 wrz 2015

Od Piotrka ze Żwirowego ogrodu na skarpie dostałam Szczęślin Bungego.. .. u niego zimuje, a ja się boje czy jednak nie padnie.. wiec siedzi na razie w doniczce..

I czeka za zakwitnięcie ... chociaż w pąku to owadów na nim dużo.. ale to kuzyn werbeny, wiec nie ma co się dziwić.

Piotrek.. u mnie na razie tak wygląda ale widzę kolejne pąki, mam nadzieję, że zdążą się rozwinąć.. doniczkę mogę na przymrozki zanieść do szkarni.. i chyba go przezimuję w donicy i w szklarni, tam cieplej. Donicę zadołuję. Co myślisz o takim pomyśle??

Wodne tez w końcu posadziłam.... . jeszcze juki ulokować gdzieś.. ależ mi dałęś .... szukanie miejsca ...

I jakie to lilie.. jedna żółta pamiętam.. a druga???
Mala_Mi 08:55, 13 wrz 2015

Katkak napisał(a)

O matko, Aniu, alez to śliczne . Dopisałam do listy chciejstw. Musze lecieć bo dziecię się rozdziera . Buziole .

Śliczne.. i niebieskie jak oczka Iguni Kolor aparatu nie oddaje.

Wisteria ...też niebieskawa..