Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 23:52, 14 wrz 2015

butterfly napisał(a)
Aniu, czy ma sens sadzenie perowski (dokładnie Blue Spire), która niby docelowo ma dorastac do 1,2 m przed miskantami Gracillimus (pomiedzy i troche wysuniete do przodu byłyby perowskie).

U ciebie one rosna wielgachne i nie wiem czy nie zasłonie za bardzo miskantów które bardzo mi sie podobaja...

PS To było pytanie z cyklu " kupiłam bo strasznie mi się podobało i teraz nie wiem gdzie mam posadzić"...

Hmmmmm zależy jaki odstęp pomiędzy Grackami.....
Jakoś perwoskia i gracki mi nie leżą... Gracki są takie "uporządkowane" a perowskia to radosna twórczość.. Może daj pod mur gdzie masz lawendę.. tam chyba by pasowało.. z lawendą będzie super..

Pytanie z cyklu... to ja znam bo ciągle tak kupuję.... potem łażę po ogrodzie i klnę na siebie. Jeszcze trochę i połowa wyleci.. obserwuję co jest warte trzymania a co nie...

Acha.. u mnie jest kilka perwoskich w jednej kępie. a to robi masę.. jedna sadzonka może nie będzie przytłaczać gracków.. Posadź a jak nie podjedzie to przesadzisz. Perowskia daje się przesadzać.. moje już kilka razy tarmosiłam. W maju przesadzałam ...zdychała, zdychała, a teraz ładna jak ta lala... pozbierała się, ale z powodu upałów długo jej to szło.
Mala_Mi 00:02, 15 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
U mnie lało!

A co to takiego???? Próbujemy z eM przypomnieć kiedy ostatni raz padało.. chyba w czerwcu Kiedyś jesienią 3 miesiące nie było deszczu..
Były burze, były deszcze, ale wszytko przechodziło bokiem..często o 50 metrów.. strat burzowych za to nie odnotowałam w tym roku Zawsze to pociecha.
Mala_Mi 00:06, 15 wrz 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Podoba mi się ta żóło-kremowa kompozycja Aniu, pięknie Ci róże kwitną pomimo suszy. U mnie tylko Bonica i James Galwy się trzymają, reszta prawie padła z suszy... Buziaki posyłam

Aga.. u mnie z suszy i Bonica padła 3 krzaczki na górze po ochłodzeniu się zebrały.. i były podlewane Róże w tym roku są po prostu okropne.. wcale nie prawda, że lubią ciepły klimat.. Podlewane od zachodu to Lavender i Graham ( po przesadzeniu) coś kwitną. Połowa nawet nie powtarza kwitnienia Mało tego.. uschły Ale co mam zrobić..łba se nie urwę.. lubię ciepło to chociaż się wygrzałam
Mala_Mi 00:09, 15 wrz 2015

kasiek napisał(a)
No to ścieżka u mnie juz w pierwszej odsłonie - Ją powinnam nazwać Aleja Ani - bo dzieki Tobie powstała, przedtem to było przedzieranie sie przez swierki
Buziak za ten pomysł - ja jestem zachwycona

I ja też..
-ścieżką
- że też coś będzie mojego imienia... zawsze to wyróżnienie.. u mnie Aleja Konstancji a u Ciebie będzie ścieżka Małej Mi

Na inspiracji zobaczyłam to co Ci próbowałam powiedzieć na spotkaniu.. muszę się nauczyć rysować myśli

A teraz muszę isć spać.. tylko storczyki wydrę z moczenia..
Mala_Mi 00:10, 15 wrz 2015

Rumianka napisał(a)
Witaj Aniu, ogodniczko Przepięknego Ogrodu, przyszłam się cichutko przywitać ponieważ dopiero zaczynam oficjalny spacer po ogrodach. Od jakiegoś czasu podglądałam anonimowo, a Twój watek cały.

Była rewizyta.. a z moja sklerozą nie pamiętam czy się grzecznie przywitałam czy nie... Witaj.. najwyżej będzie drugi raz
Mala_Mi 00:12, 15 wrz 2015

yolka napisał(a)
Barbulę mieć muszę z wiadomych względów

To się wie

A teraz spadam... bo zaraz spadnę z fotela.. a patyczaki zgniją w osłonkach z wodą.. chłop z łózka wyrzuci na podłogę.. bo pracować do późna się da, ale siedzieć na forum to już przesada..
Madzenka 06:21, 15 wrz 2015

Roze mam nadzieje, że odbiją? Chyba nie uschły na amen?
07:22, 15 wrz 2015
nawet nie pomyślałam żebyś do bylinowego leciała ...a kto go tam wie czy jeszcze ma? ... a ja wiesz jak jest.... umyślałam ....zamówiłam ....po 12zł ...poszalałam ..raz to można!

mam też Bodziszek Vision Pink i Plenum

będę porównywać rarytasy będą ciagle na oku, muszą być naj!

PS. nic nie kupuj nie wysyłaj! do wiosny trzeba listę potrzeb zrobić i się tam wybrać

margaretka3 10:53, 15 wrz 2015

Aniu, mam pytanko, wiesz może, czy z nasion odmianowych szałwii będą też odmianowe siewki?
Kiedy lepiej przesadzić pustynnika? Teraz czy na wiosnę?
Aa, Aniu, i niespodzianka: krokosmia wysiana w tym roku wypuściła pęd kwiatowy Uwierzyć nie mogłam, jak to zobaczyłam
butterfly 12:53, 15 wrz 2015

Aniu , twoja opinia utwierdzila mnie żeby nie sadzic perowski przed miskantami. Zasłonięte zostaną całkowicie.
I dobrze że przypomnialas mi o rabacie pod murem - co prawda rośnie juz tam odmiana Little ale druga strona nie zagospodarowana... i tam trafią