Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 21:04, 25 wrz 2015

polinka napisał(a)
Anek, zdjęć już nie cytuję bo szkoda miejsca na powtarzanie. Dzięki, że Ci się chciało tyle pisać.

Faktycznie po zimie były brzydsze ale nie tak aby straszyły. Obcięłam tylko suche końcówki ale z tego co pamiętam ( mogę się mylić) wszystkie te żdzbła, które były podcinane, póżniej uschły i trzeba było czyścić. Szybko wypuściły nowe, ładne przyrosty więc nie było to jakimś wielkim problemem.
Czytałam, że dla carexów najlepszy jest śnieg. Czyli trzeba sobie życzyć śnieżnych zim...
Obecnie eksperymentuję z Ice Dance w domu

To moje obserwacje z 6 lat... w mroźne zimy i bez śniegu na słońcu usychają końce.. ale trzeba przyznać, że nigdy się nie wysypały całkowicie. Jak brzydły to wystarczyło podzielić. Chyba najbardziej żywotny i niezawodny z carexów

I pismo obrazkowe..

Mala_Mi 21:07, 25 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Powaliłaś mnie tą dalią różową! Chyba jej nie pokazywałaś, takie cudo ukrywać tak długo

pokazywałam 9 sierpnia
Mala_Mi 21:13, 25 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)

Ania, po głowie Cię
A niech leżą! Jak się wreszcie opiją, to co mają robić? Widziałaś opitego pionowo stojącego?

Widziałam.. mojego kumpla.. ale musiał mieć narty na nogach, bo jak zdjąć to leżał..

Pozwalam moim kwiatom pić do oporu... jak pisałam.. jeszcze pod drzewami i krzewami sucho.. ziemia tam nie namokłą. Musi podciągnąć woda z sąsiednich miejsc..

Dużo kwiatków podwiązałam, bo już kilak razy zapowiadali deszcz z burzą i wiatrem.. deszczu nie było..a podwiązania się zostały. Troche jeszcze wczoraj poprawiłam.

Suche lato miało jedną zaletę.. nie było wogle komarów. Dwa razy wleciał mi jedne upierdliwy do domu i ciachał w nocy.. ale tak to mnie żaden komar nie ugryzł.. i to nawet wieczorkiem nie było komarów.

Dalia z pszczółka.. oj uwijają się pszczółki jak w ukropie.. nawet nie reagują na człowieka.. to zdjęcie robiona z odległości 5 cm.

Mala_Mi 21:14, 25 wrz 2015

Luki napisał(a)
Aniu chyba z dwojga złego lepiej położone rośliny od deszczu niż od suszy oczywiście jeżeli strat dużych deszcz nie zrobi. Zdrówka życzę

Jak wyżej.. podwiązałam co się dało.. i co cenniejsze... niech pada... byle nie dłużej niż tydzień.
I pszczółka..

Mala_Mi 21:18, 25 wrz 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Cześć Aniu. Dzięki za wizytę u mnie i podpowiedź. Kokorycz muszę przesadzić do cienia - teraz ma miejscówkę baaaaaaaaardzo słoneczną. Może dlatego taka wypłowiała
Ściskam mocno

Żółta bo kończy wegetację... taki jej los.. wiosną późno ruszy, ale za to rośnie szybko i już w maju kwitnie Teraz je możesz przesadzić.. tyko utnij zielone. To ma kłącza jak konwalia. Moje teraz też już żółte

Foto 10 maj

Mala_Mi 22:53, 25 wrz 2015

grembosia napisał(a)
Aniu, też chciałabym bardzo zobaczyć kangury w ich naturalnym środowisku, więc pomogłam kliknięciem młodemu

No, w końcu mogłaś sobie przypomnieć jak wygląda to mokre, co cieknie z nieba, w naszym rejonie nie narzekamy od miesiąca, wręcz nawet już to było uciążliwe.

Jak tam Miesięczniak, u nas znów kolki się zaczęły, masakra

U nas też kolki

I obydwa chore... z dziadków biorą zły przykład

Mala_Mi 23:31, 25 wrz 2015

Dziękuję za głosy, za wizyty i za wszytko... popołudnie poświęciłam na pomidory i cukinie.. a że jestem chorowitka to idzie jak krew z nosa..

Obrazek na dobranoc.. w słońcu hortki już rude..

A w cieniu ładne

Uwielbiam ten kolor limek.. chyba najbardziej..

grembosia 23:38, 25 wrz 2015

Rench 23:46, 25 wrz 2015

Moje Hortki na pniu też zbrązowiały,mimo że w półcieniu,a te na patelni dopiero zaczynają różowieć.
Madzenka 10:14, 26 wrz 2015

Dużo w tym roku dyskutowałyśmy z Wieloszka nt Ice dance . Można przyciąć im końcówki wiosna ale i tak potem te przycięte trzeba wyciąc lub wyskubać bo te liscie zamieraja. Wieloszka za porada Tomka Grochowskiego wiosna ogoliła je na łyso i powiem, ze przez pewien czas było pusto ale za to potem w sezonie były przepiękne.
Ja testuje inny wariant. Najpierw po zimie przycinam końcówki uschnięte a potem gdy widać ze wypuszczają juz nowe liście wszystkie stare wycinam. Czyli staram się nie mieć łysych w ogóle ale bawić się w wykupywanie bede tylko w najbardziej wyeksponowanych miejscach.