Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 11:37, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
w azofosce jest azot, a mocznik to azot. Nawozy warto szukać i kupować w sklepach dla rolników

ale jaki odstęp czasu musi być?
alis 11:45, 09 maj 2016

Co Wy tam podlewacie czy tez chcecie podlewać mocznikiem
anbu 11:46, 09 maj 2016

Cisy i wszystko inne ale dopiero w przyszłym roku
alis 11:48, 09 maj 2016

A po posadzeniu trzeba je czymś potraktować, czy dać im spokojnie rosnąć?
anbu 12:07, 09 maj 2016

W pierwszym roku tylko pilnujemy wilgoci
Toszka 12:23, 09 maj 2016

Mira, powiem szczerze, ze ja nie nawożę sztucznymi nawozami. U mnie podstawą jest obornik, kompost (kompostowany z obornikiem), do buksów i cisów raz, wiosną używam florowit (można wtedy dodać mocznik, co jest napisane na opakowaniu). Trawnik tylko na start (jeśli jest źle) daję azofoskę + zleżały, na puch obornik z domieszką kompostu (po aeracji).
Mocznik stosuję w niskim stężeniu jako oprysk p/grzybom na cisach, buksach i drzewach owocowych (zwłaszcza grusze).
Po za tym nie stosuję nawozów. Nie chcę zasolić gleby, nie chcę zaburzyć życia gleby. Nie znam się w związku z tym na sztucznym nawożeniu, które nie trzyma się przecież sztywnych terminów, bo trzeba je dostosować do stopnia wegetacji i nawodnienia gleby. Najważniejsze jest aby nie przenawozić roslin i nie zasolić gleby.
Jak zwykle napiszę - pytaj Mazana (naszej encyklopedii)
Mira104 13:59, 09 maj 2016

Z tego co piszesz, to dokładnie używamy to samo:
obornik bydlęcy ja jeszcze w tym roku obornik koński, florovit, azofoska.
Muszę jeszcze dokupić mocznik bo tego nie mam No i nie mam jeszcze kompostu i chyba mieć nie będę, bo ostatnio mąż mi moje ciężko przyniesione z lasu liście dębowe, wrzucił do kompostownika i przemieszał- ubić to mało.
Liście miały iść do ziemi tam gdzie będą rodki posadzone grrrrr
Ale skoro pan mąż taki mądry, to poleci z taczką do lasu i mi ziemię dębową przywiezie, inaczej zero obiadków.

Mira104 14:07, 09 maj 2016

alis napisał(a)
Co Wy tam podlewacie czy tez chcecie podlewać mocznikiem

Alu mam obsypane grządki trocinami i żeby się to szybciej rozłożyło to Toszka mówiła, żeby podlać mocznikiem. Ponieważ u mnie w obi nie ma mocznika, to kupiłam azofoskę i tym sypnęłam tak na szybko
Wczoraj podlałam rośliny florovitem, bo moje 2 bukszpany po cięciu nożyczkami elektrycznymi nie wyglądają fajnie, dlatego je zasiliłam florovitem no i przy okazji inne rośliny też.
Teraz na spokojnie mogę kupić mocznik, bo już na kilku forach ( podglądałam), że ludzie stosują go w celu wzmocnienia roślin.
Ja mam rośliny mikrusy
Toszka 14:21, 09 maj 2016

Miro, można dac wiosną kopa roślinom w postaci mocznika (ja dodaję do florowitu w formie dolistnej), ale to może być krótka piłka, bo rośliny bujają w gorę, ale tracą krępy, zwięzły pokrój, i przy przedawkowaniu stają się podatne na wszelkie choroby. Dlatego tak ostrożnie polecam mocznik jako nawóz, bo nieumiejętnie stosowany lub zbyt późno może w niedoświadczonych rękach narobić wiele szkód. A potem jest szukanie przyczyn chorób, a złe nawożenie nigdy nie jest brane pod uwagę.

I przy okazji, przypominam, że po zmieszaniu mocznika z wodą zachodzi silna reakcja termiczna - woda jest niemal lodowata. Trzeba odczekać, aż wróci do prawidłowej, bezpiecznej dla roślin temperatury (lub dolać ciepłej wody, którą trzeba wcześniej uwzględnić w wyliczeniach stężenia)
elmagra 15:00, 09 maj 2016

To ja się podepne pod pytania o nawożenie. W tym roku dawalam tylko na trawnik. Czy moje pozostałe rośliny też nawiezc? Czym- tą azofoska np? Czy np nawóz do iglaków można stosować tylko na iglaki czy też na wszystkie posadzone w "tzw. iglakowej" ziemi? Czy należy mieć nawóz inny na każdą roślinę?