Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:47, 10 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Ja mam takie rękawice z mięciutkiej skórki - długie. Lubię w nich pracować. Kolce nie wbijają się. Na pv wrzucę Ci stronkę

Oj to świetnie, jeśli są sprawdzone to warto je kupić
mirkaka 06:49, 10 mar 2016

Margo napisał(a)
Dziś trochę odetchnęłam, przesadzałam kolejne żurawki, korzenie i dołki przejrzałam dokładnie i żadnej paskudy nie znalazłam. Muszę jeszcze wykopać łubin, który w zeszłym roku był bardzo obgryziony. Mam cichą nadzieję, że jednak coś innego go wygryzało.

Można Ci pozazdrościć Opuchlaki wygryzają takie koronki, może łubinu nie jedzą.
Napisz jak sprawdzisz bo ciekawa jestem czy i łubin sobie upatrzyły?
mirkaka 15:28, 10 mar 2016

Dzisiaj podziałałam . Miałam przy Rh sporego bambusa z którego miałam zawsze patyczki , ale bardzo się rozrósł i zabierał miejsce o pokarm Rh więc go wyrąbałam siekierą. Straszna robota, samą łopatą nie dałam rady trzeba było rąbać siekierą.
Zimowałam też w garażu bulwki Ipomeny i kosmosa czekoladowego. Nie wiem które z nich zaczęły wypuszczać pędy, więc wsadziłam do doniczek i czekam aż pokażą listki. Wtedy będę wiedzieć co przezimowało
Ewik 15:34, 10 mar 2016

Moje pastelki wyglądają fajnie poza jedną zeszloroczna która kaput zrobiła.
mirkaka 17:16, 13 mar 2016

Wczoraj i dzisiaj podziałałam w ogrodzie, poszerzyłam grządkę rododendronom- czyli wywiozłam ciężką glinę i zastąpiłam ją mieszanką torfu, kory, zrębków świerkowych i częściowo wymieszałam to wszystko z gliną.
Odsadziłam część powojnika Polish Spirt i wsadziłam go za Anabelką. Skróciłam o 2/3 trzy jałowce Skyrocket, wyglądają teraz jeszcze gorzej. Może latem jak puszą nowe gałązki trochę się ich wygląd poprawi, a jak nie to wylecą.
Przycięłam trzmieliny, i zrobiłam na jednej części trawnika kanciki
Wykopałam kilka kolejnych żurawek, znów znalazłam w nich larwy, a więc żurawki powędrowały do wora i na śmietnik, a dołki zalałam wrzątkiem.

przycięte trzmieliny i kanciki, trawnik w kiepskiej kondycji w tym miejscu

skrócone jałowce i przycięte, wyglądają teraz żałośnie, może kulki na pniu mogłabym z nich zrobić ? sama nie wiem, to chyba za stare krzaczory żeby coś fajnego z nich było.Z kolei nie chcę żeby tylko płot był tłem dla hortensji, bo tam są bukietowe i ogrodowe

Wymieniona ziemia na odcinku od Rh do płotu, a przy słupku posadzony powojnik

I na zakończenie miły akcencik - łan śnieżyczek

agnieszka_m 17:53, 13 mar 2016

No no no kawała dobrej roboty zrobiłaś
Rumianka 18:37, 13 mar 2016

Napracowałaś się. A gdzie Twoje zakwasy? Tak bezboleśnie Ci poszło? Jałowcami się nie przejmuj, zobaczysz jak pięknie się zagęszczą...W ubiegłym roku po raz pierwszy przycięłam boki tuj w mojej koniczynce, powstały straszące drapaki, a po sezonie już ładnie zagęszczone... Jedynie są smuklejsze niż były pierwotnie, ale takie nawet bardziej mi się podobają...
mirkaka 05:34, 14 mar 2016

Agnieszko tak, a jakie zadowolenie po tak dobrze wykonanej robocie
Elizo Jakoś dużych zakwasów nie mam, aż sama się dziwię No to pocieszyłaś mnie z jałowcami, na to właśnie liczę.
MirellaB 12:42, 14 mar 2016

Piękne zdjęcia pokazujesz
Z przyjemnością obejrzałam
bogumila 13:40, 14 mar 2016

Masz bulwki ipomei...zdrowo przezimowały?Miałam tylko jedną i udało mi się pozyskać kilkanaście nowych sadzonek...obserwuj jak rosną,jestem ciekawa tego eksperymentu,wygodniej jest przechować bulwki.

Niestety kosmos czekoladowy u mnie nie przezimował...chyba miał za sucho.

Pozdrawiam.