Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 13:58, 19 wrz 2026

mirkaka napisał(a)

Na niebiesko to floksy Dawałam Ci je? Nie pamiętam
Trawnik w tym roku ładny bo sporo padało Mam w nim chwastnicę i perz, już tak zostanie, zasiało mi się to dziadostwo przez lata, czasami wydaje mi się więcej chwastów niż samej trawy

Floksy dałas mi takie żarówiaste ciemno różowe. Bardzo je lubię. ajkbyś miała takie niebiestkie na zbyciu, to chętnie przygarnę.

U mnie w trawniku też rosna różne inne roślinki, ale ogólnie jest bardzo ładny.
daszum 17:10, 20 wrz 2026

mirkaka napisał(a)

Ta Endles kwitnie na niebiesko tylko w kwaśnej ziemi czy zawsze?
róża Grand-Duc Jean w grafice wygląda pięknie, gęściejsza i więcej ma kwiatów niż Bukavu.
Zasilaj ją obornikiem, kompostem , róże są żarłoczne

Mirka ta hortensja zawsze kwitła na niebiesko bez żadnej ingerencji.
Nie wiem co się stało w tym roku, ma tylko jeden kwiat i on jest biało różowy.

Róża Grand-Duc Jean ma kwiaty o tej samej budowie co Bukavu, ale dużo mniejsze. Nie podoba mi się budowa krzaka. Ja zasilam róże 2x, pierwszy raz na wiosnę, a później po pierwszym kwitnieniu. Zazwyczaj daję Azofoskę albo Florowit.

Czy Ty stosujesz nawozy mineralne ?
mirkaka 10:41, 21 wrz 2026

Ewa777 napisał(a)

Floksy dałas mi takie żarówiaste ciemno różowe. Bardzo je lubię. ajkbyś miała takie niebiestkie na zbyciu, to chętnie przygarnę.

U mnie w trawniku też rosna różne inne roślinki, ale ogólnie jest bardzo ładny.

Te żarówiaste uwielbiam, one szybko nabierają masy Jak będę coś dłubać w ogrodzie to Ci odsadzę te niebieskie, tylko one mają niebieski kolor tylko z rana, jak jest zimno, w słońcu już stają się fioletowe
mirkaka 10:45, 21 wrz 2026

daszum napisał(a)

Mirka ta hortensja zawsze kwitła na niebiesko bez żadnej ingerencji.
Nie wiem co się stało w tym roku, ma tylko jeden kwiat i on jest biało różowy.

Róża Grand-Duc Jean ma kwiaty o tej samej budowie co Bukavu, ale dużo mniejsze. Nie podoba mi się budowa krzaka. Ja zasilam róże 2x, pierwszy raz na wiosnę, a później po pierwszym kwitnieniu. Zazwyczaj daję Azofoskę albo Florowit.

Czy Ty stosujesz nawozy mineralne ?

Jeśli kupiłaś ją w donicy to miała zapewne kwaśne podłoże i wystarczająco dużo nawozu z glinem, np siarczan glinu, ten pierwiastek powoduje u nich niebieski kolor. Jak już się bryła korzeniowa rozrosła to korzonki sięgają po twoje podłoże, które albo jest zasadowe albo nie zawiera glinu. Moja rada, zakwaś podłoże i podsyp siarczanem glinu, rób to co roku

Wiele lat do róż stosowałam nawozy sztuczne dedykowane różom, dwa razy do roku, tak jak Ty,
Potem zrezygnowałam z drugiego nawożenia, bo łapały mączniaka i przemarzały zimą. Teraz nawożę tylko albo kompostem, albo obornikiem, raz w roku, na wiosnę. Wydaje mi się że lepiej zimują, a może to dlatego że zimy są łagodniejsze
Ewa777 11:00, 21 wrz 2026

mirkaka napisał(a)

Te żarówiaste uwielbiam, one szybko nabierają masy Jak będę coś dłubać w ogrodzie to Ci odsadzę te niebieskie, tylko one mają niebieski kolor tylko z rana, jak jest zimno, w słońcu już stają się fioletowe

Fioletowy też mi pasuje
daszum 11:09, 21 wrz 2026

mirkaka napisał(a)

Jeśli kupiłaś ją w donicy to miała zapewne kwaśne podłoże i wystarczająco dużo nawozu z glinem, np siarczan glinu, ten pierwiastek powoduje u nich niebieski kolor. Jak już się bryła korzeniowa rozrosła to korzonki sięgają po twoje podłoże, które albo jest zasadowe albo nie zawiera glinu. Moja rada, zakwaś podłoże i podsyp siarczanem glinu, rób to co roku

Wiele lat do róż stosowałam nawozy sztuczne dedykowane różom, dwa razy do roku, tak jak Ty,
Potem zrezygnowałam z drugiego nawożenia, bo łapały mączniaka i przemarzały zimą. Teraz nawożę tylko albo kompostem, albo obornikiem, raz w roku, na wiosnę. Wydaje mi się że lepiej zimują, a może to dlatego że zimy są łagodniejsze

Tę niebieską hortensję mam od kilkunastu lat, od młodej sadzonki. W tamtym roku obraziłam się na nią, nie dałam ani grama żadnego nawozu i obficie kwitła na niebiesko. Moje podłoże jest chyba lekko kwaśne, bo w tym roku inna hortensja na tej samej rabacie miała kilkanaście kwiatów wpadających w fiolet (zwykle jest różowa).
Zazdroszczę Ci corocznego kwitnienia ogrodówek. Ja kupiłam 11 szt, kilka mam od dawna, kupiłam je dla koloru w ogrodzie. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Róże też masz piękne, u mnie tylko okrywowe są ładne. Mam kilka róż parkowych, teraz je przesadzam do dobrej ziemi, może pokażą co potrafią.