Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:13, 29 maj 2016

Gardener27 napisał(a)
Jejku ... obejrzałem zdjęcia Bomba energetyczna na rabatach
Wspaniałe połączenia kolorystyczne
Muszę nabyć nowe azalie bo mi po zimie całe dwie wypadły

Masz rację u mnie bomba energetyczna, spora powierzchnia trawnika to łagodzi bo bym chyba zgłupiała od tych kolorów
Oj szkoda że Ci przemarzły, ja mam też dwa krzaczki które zawsze słabo zimują. Są wrażliwsze, ale reszta bardzo dobrze zimuje
mirkaka 09:16, 29 maj 2016

Kindzia napisał(a)
Prze cud nie !!!!!!!! Ale masz dużo rodków i azalii, pięknie to wygląda. Coś mam z Haagą kłopot w tym roku, nie otwierają jej się pąki, potem zasychają. Nie wiem czemu...

Mnie też to intensywnie niebieskie "coś" się podoba bardzo. Co to?

Dziękuję Kasiu Twój albo przesuszony, albo zimą pąki przemarzły albo trzeba na grzyba opryskiwać. Też tam mam czasami i ja to wiążę u siebie z przemarznięciem, Takie pąki zawsze staram się wyłamywać , aby w razie grzyba nie roznosił się.
mirkaka 09:19, 29 maj 2016

OlgaKol napisał(a)
WOW, ale okazy!!! - gratuluję i zazdroszczę

Niestety u mnie ani azalie, ani różaneczniki w ogóle nie chcą rosnąć

Ja aby rosły u mnie Rh i azalie wymieniałam zawsze ziemię w dołach. I to doły były ogromne.
mirkaka 09:21, 29 maj 2016

Joku napisał(a)

Już ktoś pytał o te niebieskie kwiatki, mnie też zaciekawiły. No i fioletowo kwitnąca roślina na drugim zdjęciu. Akurat wyleciała mi nazwa z głowy. Bardzo mi się podoba, myślę nad nią od dawna. Wiem że są też odmiany kwitnące na niebiesko. Zastanawiam się czy długo kwitnie i jak się sprawuje w całym sezonie.
Pięknie masz w ogrodzie.

Jolu , na drugim zdjęciu jest aster wiosenny, bylina.
mirkaka 09:24, 29 maj 2016

Wszystkim zainteresowanym niebieskimi kwiatkami odpowiadam że jest to przetacznik Blue Mirror. Bardzo ładnie się rozrasta. W zeszłym roku dostałam od siostry kilka sadzonek, a w tym roku już zaskoczył swoją urodą.Na razie kwitnie tydzień, będę śledzić jak długo

OlgaKol 09:25, 29 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Ja aby rosły u mnie Rh i azalie wymieniałam zawsze ziemię w dołach. I to doły były ogromne.

Muszę też tak zrobić.
Kiedy najlepiej wymienić - wiosną, czy jesienią?
mirkaka 09:50, 29 maj 2016

Olga Ja wymieniałam przed sadzeniem. Jeśli masz młode egzemplarze to możesz je przesadzić po kwitnieniu, nie będą miały jeszcze dużej bryły korzeniowej. Nie sadź głęboko. Ich bryła korzeniowa rozrasta się bardziej na szerokość. Najważniejsze abyś też nie sadziła w samym kwaśnym torfie tylko wymieszała go 1/3 ziemi rodzimej i 1/3 np kory sosnowej lub innej zakwaszającej ściółki.
OlgaKol 16:05, 29 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Olga Ja wymieniałam przed sadzeniem. Jeśli masz młode egzemplarze to możesz je przesadzić po kwitnieniu, nie będą miały jeszcze dużej bryły korzeniowej. Nie sadź głęboko. Ich bryła korzeniowa rozrasta się bardziej na szerokość. Najważniejsze abyś też nie sadziła w samym kwaśnym torfie tylko wymieszała go 1/3 ziemi rodzimej i 1/3 np kory sosnowej lub innej zakwaszającej ściółki.

Ok, dziękuję. Zobaczę jakie będzie lato - jak będzie bardzo upalne to poczekam do jesieni
Ola54 16:26, 29 maj 2016

Mirko,moje azalie jak sadziłam dostały wszystko co najlepsze.Teraz kombinuję jak je przeprowadzić bliżej domu bo ich zapach mnie powinien cieszyć a nie sąsiadów. ale to też jesienią
Przeglądam Twój wątek od początku odkrywając co raz to nowe pomysły
makkasia 20:18, 29 maj 2016

mirkaka napisał(a)

No , mam ich trochę
Kasiu, nie radzę Ci kupować dużych szmaragdów, źle się przyjmują i często zimą wymarzają.
Kup sobie takie ok 0,8-1,0 m . Takie są tanie a zdecydowanie łatwiej się przyjmą. Jak będziesz je podlewać i zasilać to bardzo szybko urosną. Przecież nie muszą być od razu takie jak reszta. Ja mam różnej wielkości i to też fajnie wygląda , nie jest monotonnie Ja bym kupiła takie w markecie ogrodniczym.

Oczywiście, ze musza być takie same duże, jak pozostałe bo to jest strona od ulicy i przechodnie zaglądają mi w talerz ...więc muszę mieć duże szmaragdy przynajmniej wysokie na 160