Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 18:58, 18 maj 2016

Katel Kasiu dziękuję za miłe słowa

Zbyszku a siedź sobie do woli, miło mi będzie mieć towarzystwo

Jolanka zapraszam , zapraszam, miłego gapienia się

Ryska Renatko, no widzisz byłaś już i nie wpisałaś się, teraz myślę że już chociaż pozdrowienia zostawisz
Flower1 19:06, 18 maj 2016

mirkaka napisał(a)
zaczynają następne

Mirka jak pieknie u Ciebie,jak kolorowo! u mnie jeszcze troszke ..tak końcówki hortensji chyba efekt zimnej Zośki, ciesze sie ze coś tam wyszło z tych patyczków.
19:11, 18 maj 2016
mirkaka napisał(a)
moja piwonia drzewiasta, znów nie zachwyca, nie wiem co jej jest ciągle ma jasne liście, jakby była niedożywiona, a dostała na jesień obornik i popiół z drewna liściastego. W porównaniu do bylinowej która jest obok jest bardzo jasna.

Zbadaj odczyn gleby , prawdopdobnie za wysoki, alkaiczny!
Bezpośrednią przyczyną niepojących zmian jest zanik chlorofilu, spowodowany zbyt wysokim odczynem gleby lub niedoborem składników pokarmowych – żelaza i magnezu. Najczęściej obie przyczyny idą w parze – rosnące na alkalicznych, ciężkich podłożach rośliny kwasolubne nie są w stanie pobierać żelaza oraz innych mikro- i makroelementów. Jeśli nie zastosujemy nawożenia dolistnego i nie poprawimy jakości gleby !, krzewy mogą obumrzeć.

Zwalczanie
Osłabione rośliny należy podlać chelatem żelaza. Warto wykonać wokół nich zagłębienia w formie misy, by roztwór dotarł do korzeni. Ponadto podsypujemy krzewy torfem wysokim z dodatkiem siarczanu glinu (1,5-5 kg/m3 podłoża, w zależności od jego odczynu). Mieszankę tę należy połączyć z glebą, lekko ją przekopując i grabiąc. W skrajnych przypadkach konieczna okazuje się wymiana całego lub części podłoża. Rośliny w wyjątkowo złej kondycji warto wspomóc, stosując opryski siarczanem magnezowym (0,1%) na zmianę z siarczanem żelazowym (0,1%).

Proponuję przesadzic w półcień ale napewno wymienic glębę pod rosliną na obojętną lub lekko kwaśną.
ryska 21:58, 18 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Ryska Renatko, no widzisz byłaś już i nie wpisałaś się, teraz myślę że już chociaż pozdrowienia zostawisz

Wiesz Mirko, udzielam się na niewielu wątkach ale za to znam od deski do deski wątek właściciela i jego rośliny. No dobra to teraz w wolnych chwilach będę poznawała Twój bo warto. Skarbnica wiedzy i piękne zdjęcia
Dorota123 22:22, 18 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Dorotko, cudowny pomysł, wspieram całym sercem, taka rabata azaliowa to magie kolorów,
Pamiętaj tylko o kwaśnej ziemi, takiej jak dla Rh

Tak , wiem, że potrzebują kwaśną ziemię. Ciekawi mnie, czy te azalie mieszańce same tak się zagęściły czy przycinałaś je? Masz naprawdę okazałe egzemplarze.
sylwia_slomc... 22:29, 18 maj 2016

Ależ cudne azaliowe szaleństwo
jolanka 22:40, 18 maj 2016

Pozazdrościłam i poprosiłam swoje aby wreszcie zakwitły
Milka 13:29, 19 maj 2016

Wpadam ze rewizytą
Masz cudne azalie, kiedy ja takich wielkich docekam
Pięknie ogród się prezentuje, dojrzały, z fajnymi dróżkami i bogactwem roslin i zapachu
22:53, 23 maj 2016
Azalie, ze dech w piersiach zapiera!
mirkaka 20:18, 27 maj 2016

Peonia napisał(a)

Zbadaj odczyn gleby , prawdopdobnie za wysoki, alkaiczny!
Bezpośrednią przyczyną niepojących zmian jest zanik chlorofilu, spowodowany zbyt wysokim odczynem gleby lub niedoborem składników pokarmowych – żelaza i magnezu. Najczęściej obie przyczyny idą w parze – rosnące na alkalicznych, ciężkich podłożach rośliny kwasolubne nie są w stanie pobierać żelaza oraz innych mikro- i makroelementów. Jeśli nie zastosujemy nawożenia dolistnego i nie poprawimy jakości gleby !, krzewy mogą obumrzeć.

Zwalczanie
Osłabione rośliny należy podlać chelatem żelaza. Warto wykonać wokół nich zagłębienia w formie misy, by roztwór dotarł do korzeni. Ponadto podsypujemy krzewy torfem wysokim z dodatkiem siarczanu glinu (1,5-5 kg/m3 podłoża, w zależności od jego odczynu). Mieszankę tę należy połączyć z glebą, lekko ją przekopując i grabiąc. W skrajnych przypadkach konieczna okazuje się wymiana całego lub części podłoża. Rośliny w wyjątkowo złej kondycji warto wspomóc, stosując opryski siarczanem magnezowym (0,1%) na zmianę z siarczanem żelazowym (0,1%).

Proponuję przesadzic w półcień ale napewno wymienic glębę pod rosliną na obojętną lub lekko kwaśną.

Zbadałam, jest alkaliczny. Na razie podlałam kwaskiem cytrynowym i posypałam siarczanem magnezu. Po dwóch tygodniach jeśli nie będzie poprawy zasilę chelatem żelaza.