Mirka jak pieknie u Ciebie,jak kolorowo! u mnie jeszcze troszke ..tak końcówki hortensji chyba efekt zimnej Zośki, ciesze sie ze coś tam wyszło z tych patyczków.
Zbadaj odczyn gleby , prawdopdobnie za wysoki, alkaiczny!
Bezpośrednią przyczyną niepojących zmian jest zanik chlorofilu, spowodowany zbyt wysokim odczynem gleby lub niedoborem składników pokarmowych – żelaza i magnezu. Najczęściej obie przyczyny idą w parze – rosnące na alkalicznych, ciężkich podłożach rośliny kwasolubne nie są w stanie pobierać żelaza oraz innych mikro- i makroelementów. Jeśli nie zastosujemy nawożenia dolistnego i nie poprawimy jakości gleby !, krzewy mogą obumrzeć.
Zwalczanie
Osłabione rośliny należy podlać chelatem żelaza. Warto wykonać wokół nich zagłębienia w formie misy, by roztwór dotarł do korzeni. Ponadto podsypujemy krzewy torfem wysokim z dodatkiem siarczanu glinu (1,5-5 kg/m3 podłoża, w zależności od jego odczynu). Mieszankę tę należy połączyć z glebą, lekko ją przekopując i grabiąc. W skrajnych przypadkach konieczna okazuje się wymiana całego lub części podłoża. Rośliny w wyjątkowo złej kondycji warto wspomóc, stosując opryski siarczanem magnezowym (0,1%) na zmianę z siarczanem żelazowym (0,1%).
Proponuję przesadzic w półcień ale napewno wymienic glębę pod rosliną na obojętną lub lekko kwaśną.
Wiesz Mirko, udzielam się na niewielu wątkach ale za to znam od deski do deski wątek właściciela i jego rośliny. No dobra to teraz w wolnych chwilach będę poznawała Twój bo warto. Skarbnica wiedzy i piękne zdjęcia
Tak , wiem, że potrzebują kwaśną ziemię. Ciekawi mnie, czy te azalie mieszańce same tak się zagęściły czy przycinałaś je? Masz naprawdę okazałe egzemplarze.
Wpadam ze rewizytą
Masz cudne azalie, kiedy ja takich wielkich docekam
Pięknie ogród się prezentuje, dojrzały, z fajnymi dróżkami i bogactwem roslin i zapachu
Zbadałam, jest alkaliczny. Na razie podlałam kwaskiem cytrynowym i posypałam siarczanem magnezu. Po dwóch tygodniach jeśli nie będzie poprawy zasilę chelatem żelaza.