Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mira 10:39, 10 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Moje róże też zaczynają powoli otwierać pączki i tez mnie kusiło, żeby je poprzycinać. Nie wiem jak przyciąć Chopiny, strasznie grube mają łodygi.

Przychodzę z zapytaniem o J.W.Goethe. Masz u siebie? Wiem, że ma trudny kolor do uchwycenia aparatem dlatego nie potrafię go określić czy to malina, bordo, nasycony czy chłodniejszy? Zamówiłam, a teraz mam kłopot z czym ją zestawić.

Ja ja mam bardziej malina choc jak pak jest w pierwszej fazie rozwoju zaraz po otwarciu kwiatu to wyrazisty później blednie- duże kwiaty ciecie nisko jak wielkokwiatowa. Podsadx moze trawami takie na baczność trzcinniki albo białe lawendy białe dzwonki czy ostrozki. Albo posadx astry nawet wysokie bo jesienią to ma juz 1.80

Pozdrawiam
_Martini_ 15:25, 10 mar 2017

mirkaka napisał(a)

He he akurat Chopina przycięłam, nisko się go tnie, to róża wielkokwiatowa. W zeszłym roku przycięłam wyżej i kwitła powyżej 2-3 m . Brzydka wtedy była, lepszy ma pokrój jak tnie się ją nisko.

Właśnie wstawiłam zdjęcie Chopin u siebie. Kompletnie nie wiem, jak ją w tym roku ciąć ze względu na te grube łodygi. A Ty wszystkie przycinasz, czy niektóre usuwasz całkiem?
_Martini_ 15:27, 10 mar 2017

mira napisał(a)

Ja ja mam bardziej malina choc jak pak jest w pierwszej fazie rozwoju zaraz po otwarciu kwiatu to wyrazisty później blednie- duże kwiaty ciecie nisko jak wielkokwiatowa. Podsadx moze trawami takie na baczność trzcinniki albo białe lawendy białe dzwonki czy ostrozki. Albo posadx astry nawet wysokie bo jesienią to ma juz 1.80

Pozdrawiam

O, Mirko, dzięki za sugestię. Zaraz idę do Ciebie, bo jeszcze mam pytanie.
Ewa777 16:29, 10 mar 2017

Mirko, jak i czym wyskubujesz kostrzewę siną?
AgataP 16:51, 10 mar 2017

Mirka, odpowiem u Ciebie - Montana Mayleen daj mu trochę czasu, zerknęłam do zdjęć z lat ubiegłych, w kwietniu pojawiają się dopiero listki i do tego momentu wygląda jak by był uschnięty. Więc wskazana jeszcze cierpliwość
agnieszka_m 16:55, 10 mar 2017

AgataP napisał(a)
Mirka, odpowiem u Ciebie - Montana Mayleen daj mu trochę czasu, zerknęłam do zdjęć z lat ubiegłych, w kwietniu pojawiają się dopiero listki i do tego momentu wygląda jak by był uschnięty. Więc wskazana jeszcze cierpliwość

Dobrze że zaglądnęłam bo bym obciachala mojego. Tak właśnie wygląda jakby był suchy. To poczekam cierpliwie
mirkaka 16:58, 10 mar 2017

Ewa777 napisał(a)
Mirko, jak i czym wyskubujesz kostrzewę siną?

własnymi łapkami Ewa wystarczy złapać za jej włosy i trochę pociągnąć to wychodzą, zostają tylko młode, zielone
Zrobiłam zdjęcie

mirkaka 17:01, 10 mar 2017

AgataP napisał(a)

Och, dzięki, bo mój wygląda tak jakby był suchy ale łodyżki jak złamię są zielone w środku

kwiatki za dobrą wiadomość
mirkaka 17:02, 10 mar 2017

agnieszka_m napisał(a)

Dobrze że zaglądnęłam bo bym obciachala mojego. Tak właśnie wygląda jakby był suchy. To poczekam cierpliwie

Agnieszko, tego się wcale nie tnie bo on kwitnie tylko na zeszłorocznych pędach.
mirkaka 17:05, 10 mar 2017

Kindzia napisał(a)
U mnie róże jeszcze ten tydzień okopcowane potrzymam, w niedzielę w nocy u nas ma być -3, muszę poczekać. U Was chyba cieplej będzie, nie martw się.
Czyli dopiero w przyszły weekend zacznę tak na prawdę z ogrodem...tylko hortki mam przycięte i zaczęłam porządki. Teraz nic pewnie nie zrobię, bo wnusiowy weekend...i zimnica

Jak wnusiowy to trzeba się cieszyć, ogród poczeka Ja dzisiaj suchociny pocięłam i załadowałam prawie dwa kompostowniki
Hortki powolutku też zaczynam ciąć