Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 17:08, 10 mar 2017

mira napisał(a)

Tak to jest jak się jest do przodu to łapki swędzą. Ja tak kiedyś zrobiłam i cielam róże wcześniej bo wyjeżdżałam. A dopiero potem jak cieplo sie zrobolo to widac było lepiej przemrożenia i bylo drugie ciecie. Jak cie jakies badyle wnerwiają to przytnij ale z ostatecznym cieciem bym sie wstrzymala bo to jeszcze prawie miesiąc a pogoda kto wie.

To wrzosy przytnę a tez nie czas ale mi na nich nie zależy
Hej

Też kiedyś tak wcześnie cięłam a potem poprawiałam. Ale dzisiaj nie wytrzymałam i delikatnie przycięłam jedną pnącą

A mi na wrzosach zależy, ale im się nic nie stanie
mirkaka 17:13, 10 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Właśnie wstawiłam zdjęcie Chopin u siebie. Kompletnie nie wiem, jak ją w tym roku ciąć ze względu na te grube łodygi. A Ty wszystkie przycinasz, czy niektóre usuwasz całkiem?

Całkiem usuwam te cienkie pędy, szczególnie jak rosną do wewnątrz krzaka, resztę tnę dość nisko. Ale mój Chopin przemarza często do kopczyka więc nie mam problemu jak nisko go ciąć Sam mi to pokazuje

_Martini_ 17:33, 10 mar 2017

Dziękuję za radę i pytam, co to za kwiatuchy cudne te fioletowe?
mirkaka 06:47, 11 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Dziękuję za radę i pytam, co to za kwiatuchy cudne te fioletowe?

Chyba o te błękitne pytasz ? to cebulica
_Martini_ 07:10, 11 mar 2017

Na jesień koniecznie dosadzam cebulowe, duuuuzo cebulowych. Nic tak nie cieszy wczesną wiosną jak pierwsze kwiatki w ogrodzie.
mirkaka 14:46, 12 mar 2017

Wczoraj miałam pomoc w ogrodzie, wszystkie iglaki mam już przystrzyżone
Ciągle jeszcze sprzątam, częściowo tnę hortki bukietowe. Trawnik bardzo brzydki po zimie, aż mnie kusi żeby go wykosić krótko i czekać aż się zazieleni. Z wertykulacją jeszcze czas ale samo koszenie mnie kusi, żeby ten pozimowy filc skosić.
Wycięłam kilka starych jałowców Skyrocket , bardzo już suchych i brzydkich i myślę żeby uzupełnić te luki po nich jakimiś tujami żółtymi,np Thuja occidentalis 'Sunkist', ona podobno jest ładna przez całą zimę.
Margo 16:39, 12 mar 2017

A ja się zastanawiałam czy już czas ciąć bukietówki i wogole czy warto w takie zimno na ogród wychodzić, a tu u Ciebie pracę trwają na całego.
Czyli w tygodniu czas zacząć wielkie cięcie
Róże u mnie też już mają malutkie listki, zwłaszcza te rosnące w oslonietych miejscach, ale jeszcze boję się ruszać kopce.
Piękne te cebulice ...
Jakie iglaki cięłaś ? To już czas na nie ?
gosika67 16:44, 12 mar 2017

Ładne kwiatuszki u Ciebie, u mnie same listki, też robiłam obchód ogrodu.Jakie iglaki cięłaś, masz fotki?
Karolinek 17:20, 12 mar 2017

U mnie nad morzem też jeszcze zimno, choć dzisiaj zaszczyciło nas swoją obecnością słońce i był bardzo miły dzień, a na termometrze 6 stopni. I od razu krokusy wystawiły główki
Ewa777 17:24, 12 mar 2017

Też jestem ciekawa co cięłaś z iglaków