Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Filomena 13:02, 06 paź 2018

Dociekliwość Ryski to cenna cecha charakteru .
Mam nadzieję, że trojeść amerykańska jest bardziej lubiana niż rdestowiec ostrokończysty - dużo bardziej inwazyjny, ale przecież o tej porze roku bardzo urokliwy. Na tego w ogrodzie jednak nie skuszę się.
mirkaka 14:17, 06 paź 2018

Filomena napisał(a)
Dociekliwość Ryski to cenna cecha charakteru .
Mam nadzieję, że trojeść amerykańska jest bardziej lubiana niż rdestowiec ostrokończysty - dużo bardziej inwazyjny, ale przecież o tej porze roku bardzo urokliwy. Na tego w ogrodzie jednak nie skuszę się.

rdestowiec jest w moim sąsiedztwie, na szczęście za płotem
gosika67 17:43, 06 paź 2018

Cześć październik pięknie się u Ciebie zaczął, złociście, a rojniki w tym naczyniu zachwyciły mnie, dzisiaj właśnie kupiłam kilka skorup na nie, też je uwielbiam.
basia3012 18:36, 06 paź 2018

Mirko, ja w sprawie rozchodników i opuchlaków. Mam na działce i jedne i drugie. Czy rozchodniki są przechowalnią dla opuchlaków? Czy należałoby rozchodnik usunąć ( mam jeden) ? Mąż podlał żurawki i inne rośliny larvanemem tydzień temu. Nie wiem czy akurat ten rozchodnik też został podlany. Doradż mi Mirko proszę co można jeszcze zrobić aby opuchlaki wypędzić z ogrodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
mirkaka 20:52, 06 paź 2018

gosika67 napisał(a)
Cześć październik pięknie się u Ciebie zaczął, złociście, a rojniki w tym naczyniu zachwyciły mnie, dzisiaj właśnie kupiłam kilka skorup na nie, też je uwielbiam.

Ja mam tylko jedną donicę betonową ze skalniakami Może z czasem zacznie ich przybywać
mirkaka 21:08, 06 paź 2018

basia3012 napisał(a)
Mirko, ja w sprawie rozchodników i opuchlaków. Mam na działce i jedne i drugie. Czy rozchodniki są przechowalnią dla opuchlaków? Czy należałoby rozchodnik usunąć ( mam jeden) ? Mąż podlał żurawki i inne rośliny larvanemem tydzień temu. Nie wiem czy akurat ten rozchodnik też został podlany. Doradż mi Mirko proszę co można jeszcze zrobić aby opuchlaki wypędzić z ogrodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Basiu, wątpię abyś wypędziła całkowicie opuchlaki z ogrodu
U mnie larwy siedziały w żurawkach, rozchodnikach,bergeniach i te wszystkie wyrzuciłam z ogrodu ale opuchlaki mam nadal. Larwy są też w innych korzeniach, tylko nie tak masowo jak w tamtych roślinach. Spotykam je jak kopię w ogrodzie. Ostatnio przesadzałam brunerę i w jej korzeniach też było kilka.
Ja na wiosnę stosuję dursban, ale tym leję tylko w lasku , krzaki i pierwiosnki. One dają radę bo dursban jest niszczący dla roślin.
Podkładam pod rośliny deseczki i wyłapuję je rano, siedzą na ich spodniej stronie.
W tym roku robiłam również opryski mospilanem, Na larwanen mnie nie stać, to znaczy mam za duży ogród i trzeba potem utrzymywać ciągłą wilgoć, a wiosna na pomorzu często jest sucha. Tak od kilku lat walczę i mam ich mniej jednak ciągle są, szczególnie jak sąsiedzi nic z tym nie robią a hodują truskawki
Larwanen trzeba zastosować na cały ogród a nie na poszczególne rośliny.
Jeśli masz rozchodniki i ci się pokładają to wykop i zajrzyj w korzenie, bardzo możliwe że są w nich larwy.Zrestą ja bym wykopała i tak i zobaczyła co w nich jest.
Kasiolaaa 21:18, 06 paź 2018

a jakie to ona zagrozenie moze robic dziwne wiesci
basia3012 21:28, 06 paź 2018

Dzięki bardzo Mirko za odpowiedz. Ja też dostałam ich duuuużą porcję z żurawkami, z których robiłam obwódkę. I to w tych bordowych były nie w limonkowych. Teraz są i pod innymi roślinkami.
Non właśnie, ten larvanem jest b. drogi. My zastosowaliśmy go tylko na trawę i obwódkę, chyba?( bo to mąż polewał). A może jeszcze i inne rośliny trochę dostały. Ale na pewno nie cały ogród.
Rozchodnik na razie nie pokłada się. Ale może wykopię go i tak. Zobaczę czy w korzeniach coś jest.
Szkoda, że te nicienie nie pójdą same na cały ogród, byłoby taniej.
A ja mam w skrzynkach poziomki, czy one też lubią w nich siedzieć? Bo trochę mnie zastanawia dlaczego jedna skrzynka poziomek całkowicie padła. Muszę jutro do niej zajrzeć.
Pozdrawiam cię Mirko serdecznie, dziękuję za rady.
basia3012 21:42, 06 paź 2018

Jestem właśnie po spacerze po Twoim ogrodzie Mirko. I jestem zachwycona przede wszystkim hortensjami, powojnikami, hakonechloą, rojnikami i długo jeszcze by wymieniać. Masz po prostu przepiękny ogród.
Gratuluję, pozdrawiam serdecznie.
mirkaka 06:17, 07 paź 2018

Kasiolaaa napisał(a)
a jakie to ona zagrozenie moze robic dziwne wiesci

Takie,że może wypierać rodzime gatunki