Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:23, 07 paź 2018

basia3012 napisał(a)
Jestem właśnie po spacerze po Twoim ogrodzie Mirko. I jestem zachwycona przede wszystkim hortensjami, powojnikami, hakonechloą, rojnikami i długo jeszcze by wymieniać. Masz po prostu przepiękny ogród.
Gratuluję, pozdrawiam serdecznie.

Miło mi, dla mnie mój ogród jest najpiękniejszy tak do połowy lipca, potem jakoś nie potrafię go zaprojektować aby mnie cieszył, pewnie powinnam więcej traw i miskantów posadzić, ale tych się trochę boję bo jak się rozrosną to jest je bardzo trudno podzielić, trzeb silnego chłopa żeby rozrąbać karpę
Druga rzecz to choroby grzybowe występujące w drugiej połowie lata, szpecą róże i niektóre byliny.
Filomena 12:07, 08 paź 2018

Wygląda na to, że ja pozbyłam się opuchlaków gnojówką z wrotycza. 3 x co 3 dni podlewane gnojówką w proporcji 2:1 czyli b.mocną, dokładnie 2 lata temu w październiku bo teraz wrotycz bardzo napompowany toksycznymi olejkami. Ciekawa byłam jak rodki przeżyją takie toksyczne podlewanie, ale mają się świetnie już 2- sezon, a opuchlaków nie ma.

Lato i u mnie było bardzo suche. Wczoraj podlewałam ogród, bo nie spacerowałam tydzień, hortensje padają. A marcinki znów mają mączniaka i róże. Choroby grzybowe są okropne
laurowisnia 10:34, 11 paź 2018

Zachwycam się razem z Basią, super sobie z powojnikami poradziłaś, w końcu masz ogród z dużą ilością roślin kwasolubnych.
Z miskantami masz rację, sama również ich więcej już nie chcę, a raczej mogłabym usunąć część, za to są różne prosa, trzcinnik krótkowłosy czy molinia Transparent, te lubię.
mirkaka 14:17, 11 paź 2018

Filomena napisał(a)
Wygląda na to, że ja pozbyłam się opuchlaków gnojówką z wrotycza. 3 x co 3 dni podlewane gnojówką w proporcji 2:1 czyli b.mocną, dokładnie 2 lata temu w październiku bo teraz wrotycz bardzo napompowany toksycznymi olejkami. Ciekawa byłam jak rodki przeżyją takie toksyczne podlewanie, ale mają się świetnie już 2- sezon, a opuchlaków nie ma.

Lato i u mnie było bardzo suche. Wczoraj podlewałam ogród, bo nie spacerowałam tydzień, hortensje padają. A marcinki znów mają mączniaka i róże. Choroby grzybowe są okropne

Filomeno, ja nie dam rady walczyć gnojówkami, mam za duży ogród.
Już przywykłam do opuchlaków, najważniejsze to nie pozwolić im na masowy rozwój. Trzeba ciągle walczyć.

październikowe kolorki

Anda 14:27, 11 paź 2018

Piekne te pazdziernikowe kolory
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mirkaka 14:34, 11 paź 2018

laurowisnia napisał(a)
Zachwycam się razem z Basią, super sobie z powojnikami poradziłaś, w końcu masz ogród z dużą ilością roślin kwasolubnych.
Z miskantami masz rację, sama również ich więcej już nie chcę, a raczej mogłabym usunąć część, za to są różne prosa, trzcinnik krótkowłosy czy molinia Transparent, te lubię.

Rabata z powojnikami i hortensjami to obok rabat kwasolubnych jedna z najbardziej udanych w moim ogrodzie.
Bylinowe słabo mi wychodzą, a tak bym chciała mieć bujne
Proso mam jedno kupione niedawno,u trzcinnika nie lubię zasychających dolnych liści, choć czuprynkę ma piękną, molinii nie mam ale czas to zmienić

jesień, cóż na to poradzić, trzeba się nią cieszyć bo jest piękna

mirkaka 14:43, 11 paź 2018

Anda napisał(a)
Piekne te pazdziernikowe kolory

jak piękne to jeszcze trochę

basia3012 23:32, 11 paź 2018

Cudny ogród masz. Pozdrawiam
anpi 23:50, 11 paź 2018

Rabata hortensjowo-powojnikawa zachwycająca,piękne jesienne widoczkiTa bordowiejąca ogrodówka cudna! Muszę się jeszcze zagłębić w Twój ogród...Pozdrawiam.
mirkaka 07:43, 12 paź 2018

basia3012 napisał(a)
Cudny ogród masz. Pozdrawiam

Dziękuję Basiu,
teraz mimo suszy ogród trochę lepiej wygląda, jest chłodniej i wilgoć z nocy dłużej się utrzymuje

dalie położyły się ale dzięki temu wszystkie boczne oczka wypuściły kwiaty

kokorycz, rośnie wszędzie dobrze, na każdym stanowisku. Tu w pełnym słońcu i na suchej rabacie