Wobec gatunków umieszczonych na liście inwazyjnych gatunków obcych uznanych za stwarzające zagrożenie dla Unii, obowiązują następujące zakazy:
wprowadzania na terytorium Unii, w tym przemieszczania tranzytem pod nadzorem celnym;
przetrzymywania, w tym w obiekcie izolowanym;
hodowania, w tym w obiekcie izolowanym;
przywożenia do Unii, wywożenia z Unii lub przemieszczania w granicach Unii z wyjątkiem transportu gatunków do obiektów w związku z ich eliminacją;
wprowadzania do obrotu;
wykorzystywania lub wymieniania;
zezwalania na ich rozmnażanie, hodowlę lub uprawę, w tym w obiekcie izolowanym;
uwalniania do środowiska.
Informacja Ryski dotyczy masowego wprowadzania do obrotu. Każdy może sobie mieć w ogrodzie. Powiem więcej jest na liście najbardziej miododajnych roślin. Mam ją od wielu lat w ogrodzie, przy samym tarasie. Nie wyobrażam sobie go bez tego urzekającego zapachu, rojów motyli i pszczół. Rozrasta się kłączami, u mnie nie jest zbyt ekspansywna. Kiedy przekwitnie usuwam całość wyrywając z częścią kłącza, nie jest to trudne.
Och Filomeno, wielkie dzięki za tę informację, nie mam jeszcze tej roślinki ale na wiosnę mam obiecaną i też czytałam o jej zapachu i miododajności. Nasienniki żeby się nie rozsiewały będę ścinać przed otwarciem i suszyć do bukietów zimowych