Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z południa Polski - ogród Marzeny

Z południa Polski - ogród Marzeny

Marzenaka 21:56, 28 lut 2016

anbu jak ty to pięknie zrobiłaś! Jestem pod wrażeniem i podoba mi się jeszcze bardziej! Dziękuję za takie poświęcenie dla mnie. Kusi mnie na te bukszpany, bo chciałabym mieć kulki bukszpanowe w przedogródku, więc byłaby kontynuacja na całości. Nie ukrywam, że się boję czy sobie z nimi poradzę, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Podoba mi się naprawdę. Miskanty mogły by być pomiędzy hortenscje albo przed. W to wszystko jakieś ewentualnie sezonowe kwiaty i myślę, że byłoby cudnie
Rumianka 23:11, 28 lut 2016

Marzenaka napisał(a)
Przeraża mnie zrywanie darni z takiego kawałka ale myślę, że wspólnie z M pójdzie gładko.

Mój eM w takich sytuacjach mówi: "nie przejmuj się, weźmiemy się i ZROBISZ...
Przeczytałam Twój watek i jestem pod wrażeniem...Dom piękny, a powstający ogród ma ręce i nogi ...Będzie jeszcze piękniej...
Marzenaka 23:35, 28 lut 2016

Rumianka dzięki za odwiedziny. Pocieszam się, że dam radę. Jak się chce to wszystko można.
anbu 07:53, 29 lut 2016

Marzenaka napisał(a)
anbu jak ty to pięknie zrobiłaś! Jestem pod wrażeniem i podoba mi się jeszcze bardziej! Dziękuję za takie poświęcenie dla mnie. Kusi mnie na te bukszpany, bo chciałabym mieć kulki bukszpanowe w przedogródku, więc byłaby kontynuacja na całości. Nie ukrywam, że się boję czy sobie z nimi poradzę, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Podoba mi się naprawdę. Miskanty mogły by być pomiędzy hortenscje albo przed. W to wszystko jakieś ewentualnie sezonowe kwiaty i myślę, że byłoby cudnie

To żadne poświęcenie, to fajna zabawa w programie
Nie wiem czy miskanty mogą być przed hortkami? Hm....
A pomiędzy? Pewno mogą ale zależy to od gatunku hortek. Tu muszą się specjaliści wypowiedzieć
Kawa 10:33, 29 lut 2016

Marzenaka napisał(a)
Przeraża mnie zrywanie darni z takiego kawałka ale myślę, że wspólnie z M pójdzie gładko.

już ci współzuję
przerabiałam to przez weekend

Ania super wizualizacje
zdolna bestia
Mysza 15:30, 29 lut 2016

Przybiegłam z rewizytą
Zrywanie darni przeżyliśmy w tamtym roku.
Nie chciałabym robić tego jeszcze raz, ale dacie radęW miłym towarzystwie to już w ogóle szybko zleci.
Trzymam kciuki za postępy i będę zaglądać.
Pozdrawiam.
Marga 15:41, 29 lut 2016

Marzena, a może obsadź sobie studnię cisami, takie półkole widoczne od strony salonu i będziesz je docinała na wysokość studni. Ana z "Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem" ma tak obsadzone murki oporowe i fajnie to wygląda. Nawet nie widać, że są tam jakieś murki.
Połączenie hortensji z miskantami bardzo mi się podoba
Marzenaka 22:31, 29 lut 2016

Kawa to ty szybka jesteś! Pozazdrościć, że masz to z głowy. Najważniejsze są chęci!

Mysza Fajnie, że zajrzałaś. Muszę dać radę, nie ma wyjście. Skoro się chce mieć fajny ogród... Samo się nie zrobi, pozdrawiam.

Marga no też ciekawy pomysł. Studnia no musi zostać, zostanie zamalowana/obłożona czymś ale faktycznie pasowałoby ją zamaskować jakoś. Wezmę pod uwagę twoją propozycję.
Marzenaka 23:39, 05 mar 2016

Plany na dziś miałam ogrodowe ale tak wieje, że głowę chce urwać...
W biegu fotki zrobiłam.
Śliwa wiśniowa:

Czosnki:

Tulipany:
Marzenaka 23:49, 05 mar 2016

Kolejny plan. Będę mieć na balkonie (strona południowa więc słońca dużo) skrzynię drewnianą jakieś 60cmx130cm (M robi) i myślę, jak ją obsadzić. Pierwsza myśl była szmaragdy... Ale pomyślałam, że to takie zwyczajne i jednak ich nie chcę (zwłaszcza że 4 metry dalej rosną szmaragdy przed ogrodzeniem). Druga myśl jest taka:

I ta wersja jakoś najbardziej mi się podoba.
Dodam, że nie zależy mi na jakimś "szczelnym" murze w tej skrzyni, bo dalej rosną szmaragdy i to one zasłonią widok na sąsiadów oraz śliwy wiśniowe, które też w tym narożniku planuję.