Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Pluszakowa 13:04, 17 paź 2016

jankosia napisał(a)
No ale nie widzę odpowiedzi na pytanie. Nie o kasę tu chodzi. Bo każdy z nas kupiłby chętniej dwumetrowe cisy. Ale nie w tym rzecz. Pytanie dotyczyło twojego stwierdzenia, że takie realizacje to co innego niż nasze ogrody. Czyli: dlaczego sadzenie wielkich cisów 3 szt/metr jest ok, a sadzenie małych w tej samej rozstawie już nie. Bo tego tylko nie rozumiem, wszystko inne jest dla mnie jasne.

Realizacje nastawione są na efekt i po 2 latach zaczyna się karczowanie
anbu 13:10, 17 paź 2016

Dziewczynki ja Wy sobie tak tu gadulicie fajnie to napiszcie mi może co z robić z delikwentem - cisem jednym, który mi próbuje zrudzieć?
Podlać czymś, zasilić? Bo nie wiem
To cis w formie stożka, sadzony na wiosnę

Anno szalejesz
AnnaCh 13:11, 17 paź 2016

Monika, może dlatego, że te duże, drogie są formowane i cięte na żywopłoty, a te małe trzeba będzie samemu szykować i w takiej rozstawie będzie to ciężkie? Nie wiem, tak sobie myślę, nie znam się, tym bardziej na wypasionych, drogich cisach

Magda, ale nasze nie zawsze doskonałe realizacje bardzo cieszą Nie wiem czy byąłbym zadowolona, jakbym nic nie robiła i od razu za oknem wyrósłby mi dwumetrowy las

Kamila, jak ja Cię doskonale rozumiem

Ania, nie szleję wcale, moje cisy będą maluszkami, przedszkolakami, o ile nie ze żłobka, nie to co Twoje miśki
Ja w zeszłym roku jak mi te hicksii sadzone rudziały przeczytałam wątek i w sumie nic się nie dowiedziałam, na wiosnę przeszło. Zasilać teraz to chybanie, za późno. Danusia napisała, że to pewnie kwestia fizjologiczna i przejdzie
Pluszakowa 13:14, 17 paź 2016

Znam kilka osób które zdecydowały się na takie zakładane ogrody i raczej były co najwyżej średnio zadowolone. Nic nie zastąpi takiej pasji jaką widzę tu na O. I nasze ogrody są nasze i dlatego najlepsze dla nas.
Dominika11 13:15, 17 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Dominika, tak mi przy Twojej wizycie wpadło do głowy
ciesze się, że pomogłam
asiak 13:27, 17 paź 2016

Aniu, czekam na Twoje cisy
asiak 13:43, 17 paź 2016

Aniu, czekam na Twoje cisy
Toszka 13:43, 17 paź 2016

No właśnie o to chodzi, ze o fundusze chodzi. Jak byś kupiła cisy po metrze szerokie to byś 3 na metr nie sadziła

Danusia dając nam rady nie pisze sztywnych wytycznych. Jednakże w radach uwzględnia, że zazwyczaj maluszki sadzimy i od razy szczelne żywopłoty chcemy. Dam głowę, ze gdyby napisała, ze baccata sadzić co metr, to byś też miała wątpliwości i wielkie "ale" ile lat masz na efekt czekać... ja bym miała owo "ale"
Prawda tez jest taka, ze wszystko zależy od sadzonek - a mianowicie, czy były skrupulatnie cięte i są tłuściutkie, czy też to jeden wysoki, chudy badyl (takie też kupiłam swego czasu).
Na każdym kroku podkreślam, że radzę tylko wtedy, kiedy na własnym ogrodzie (żeby nie powiedzieć "na własnej dooopie") przetestowałam.

Jeszcze tylko dodam odnośnie kosztów - 25m sadzonek cisowych kosztowało mnie 1500zł. Drugie 25m z dużych cisów kosztowało mnie 2500zł. Różnica tylko taka, ze na pierwszy żywopłot czekałam prawie 7 lat, a drugi miałam od razu i to dwumetrowy.
Toszka 13:45, 17 paź 2016

anbu napisał(a)
Dziewczynki ja Wy sobie tak tu gadulicie fajnie to napiszcie mi może co z robić z delikwentem - cisem jednym, który mi próbuje zrudzieć?
Podlać czymś, zasilić? Bo nie wiem
To cis w formie stożka, sadzony na wiosnę

Anno szalejesz

Anulko, pokaż tego delikwenta u siebie. W zbliżeniu też.
jankosia 13:53, 17 paź 2016

Czyli dyskusja zeszła w stronę kasy. Ok. Trzeba było od razu napisać że 3 sztuki na metr to nieoszczędnie, a nie że "za gęsto" Nie byłoby całej tej dyskusji. Ale może właśnie dobrze że się odbyła