Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Dominika11 12:34, 17 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Dominika, jakiś deal proponujesz? Już chyba wpadłam na rozwiązanie
jakie ????
AnnaCh 12:36, 17 paź 2016

Po dzisiejszych rozmowach wychodzi mi na to, że jak wsadze co 60 cm to będzie ok, a resztę sobie wychowam na piękne okazy
Monika
jak będą małe, to trudno, u mnie wszystko małe, mam czas Z Anią pergolową mówiłyśmy, że do 40-stki mamy mieć busz, ale ona chyba się wyłamała, bo mówi, że busz wsiurowy
Resztę co zostanie nie dam do doniczek, tylko do ziemi bezpośrednio, w skrzynię w warzywniaku, będę mogła je ładnie pielić i pielęgnować A póżniej M poproszę, to mi przesadzi z wielką bryłą W tym roku mi tuje już takie z 140 cm miały przesadzał i pięknie rosną Robiliśmy to w deszcz, żeby miały dobrze

Dominika, no takie jak piszę powyżej Zrobię szkółkę, jak u Ciebie z tujami
Kawa 12:39, 17 paź 2016

Ania normalnie lecisz z robotą
zazdraszczam
ja już koniec
cebule i finito

czekam na Twoje cisy
jankosia 12:39, 17 paź 2016

To już planuj następny zakątek z cisami
Do czterdziestki busz? Wsiurowy już mam. Na ładniejszy muszę zapracować - trochę czasu zostało
Dominika11 12:44, 17 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Dominika, Zrobię szkółkę, jak u Ciebie z tujami
i rozwiązanie super
Toszka 12:47, 17 paź 2016

jankosia napisał(a)
A dlaczego takie realizacje to co innego niż nasze ogrody? Bo nie bardzo rozumiem. Wymagania klientów to jedno, ale nie sądzę żeby one mogły podyktować działanie niezgodne ze sztuką ogrodniczą.
U nas są już szkółki które oferują gotowe żywopłoty. W zeszłym roku przeglądałam nawet kilka ofert na cisa, ale koszt jest taki że stylowe ogrodzenie można by w tych pieniądzach postawić

tu sobie dałaś sama odpowiedź. Bardzo niezręcznie się czuję pisząc za Danusię, ale nie raz pisała, że koszt takiej realizacji to równowartość ekskluzywnego, wypasionego samochodu. Ze 4 lata temu, na forum była dyskusja (mocno ożywiona) o łącznych kosztach forumowych ogrodów. Krótko mówiąc przeliczane to było na cenę mieszkania (zazwyczaj córki lub syna). Cena była różna w zależności od wielkości ogrodu.
Powiem tylko na swoim przykładzie, że na początku robiliśmy "księgowość", ale jak doszliśmy do 40tys. to zaprzestaliśmy tej procedury....i od razu lepiej się poczuliśmy
AnnaCh 12:59, 17 paź 2016

Kawka, cebule posadziłam w sobotę, mama mi do Jaśka przyjechała, a ja zmarznięta sadziłam Skosiłam też 1/3 trawnika, dziś tata dzwonił, że może resztę dokończy M ciągle zapracowany, dobrze, że na sobotę, na akcję cis sobie go zarezerwowałam

Monika, ja lubię wsiurowe Kurcze, no co ja poradzę, że lubię taki nieład artystyczny, kolory pomieszane, oczywiście w granicach rozsądku, itd... Czasu jeszcze trochę tez mam, to może zdążę trochę to poukładać

Dominika, tak mi przy Twojej wizycie wpadło do głowy

Toszka, no i o to się wszystko rozbija, o kasę
Kiedyś firma robiła ogród niedaleko, jak się później dowiedziałam, koszt ok. 150 tys. zł Chyba poczekam z moimi maluszkami i będę je pielęgnować
jankosia 13:00, 17 paź 2016

No ale nie widzę odpowiedzi na pytanie. Nie o kasę tu chodzi. Bo każdy z nas kupiłby chętniej dwumetrowe cisy. Ale nie w tym rzecz. Pytanie dotyczyło twojego stwierdzenia, że takie realizacje to co innego niż nasze ogrody. Czyli: dlaczego sadzenie wielkich cisów 3 szt/metr jest ok, a sadzenie małych w tej samej rozstawie już nie. Bo tego tylko nie rozumiem, wszystko inne jest dla mnie jasne.
Pluszakowa 13:01, 17 paź 2016

Koszty są bardziej zbliżone do ceny mieszkań niż samochodów, a osoby decydujące się na takie realizacje to mają i wypasione ogrodzenie i żywopłoty cisowe.

Różnica między naszymi ogrodami jest taka że u nas krok po kroku własnymi siłami a tam wszystko od razu i efekt końcowy też od razu
Kawa 13:02, 17 paź 2016

Dobrze że tata ci pomagaga fajnie mieć kogoś kto wspiera w takich realizacjach

150 tys. za ogród
matko kochana a jojdam jak 500 zł wydam hihihi