Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Toszka 09:57, 17 paź 2016

Generalnie cisy nie rudzieją na zimę.
Rudzieją tylko wtedy, kiedy mają za sucho lub cierpią z niedożywienia. To sygnał o pograniczu "być albo nie być".
Odmiany aurea też nie rudzieją, bo żółte przyrosty dojrzewają i zielenieją.

Jankosia - twoje cisy to chyba baccata. Za gęsto stanowczo. Koniecznie min. 2 x w roku tnij je mocno, tak by nie pozwolić na wypuszczenie tych bardzo długich gałązek. Baccata przy ostrym cięciu mają podstawy min. 60cm
Pierwsze cięcie w drugiej połowie marca.
jankosia 10:10, 17 paź 2016

Toszko dzięki, tak właśnie myślałam że to z osłabienia.
Moje to bacaty kupione zresztą po dyskusji u Kawy, nie pamiętasz? Cięcie wtedy odradzałaś, potem mnie denerwowały i miałam jednak ciachnąć chociaż te najbardziej wystające gałązki... A potem czasu brakło. Ale co myślisz o tej rozstawie? Trzeba będzie wyjąć co drugi czy jak? Bo nie chcę wyjmować i przesadzać całości Dosyć mam roboty jeszcze na ten sezon
Czy mogą tak zostać przy mocnym cięciu? T drugie mi nie straszne, uwielbiam przycinać rośliny
frezja 10:21, 17 paź 2016

Toszka napisał(a)
Generalnie cisy nie rudzieją na zimę.
Rudzieją tylko wtedy, kiedy mają za sucho lub cierpią z niedożywienia. To sygnał o pograniczu "być albo nie być".
Odmiany aurea też nie rudzieją, bo żółte przyrosty dojrzewają i zielenieją.

Toszko, złapałam Cię więc pytam w tym miejscu: kiedy przesadzać trawy, konkretnie chodzi mi o Hameln ? bo dzielenie to chyba raczej wiosna ??
Toszka 10:38, 17 paź 2016

Frezjo
Traw juz nie ruszaj - utniesz korzenie i ponieważ nie zdążą się ukorzenić wygniją. Korzenie zima nie śpią - karmią, poją, ale nie rosną u traw i bylin.
Wszystko na wiosnę odłóż.

Jankosiu
Fakt, mam sporo większe baccata i posadzone co 90cm. Po 3 latach widzę, że stanowczo za gęsto.
Wyjmij co drugi. Najlepiej teraz. A te o prostym, pionowym pieńku przerobisz/wyprowadzisz albo na lizaki, albo na stożki lub kule. Nie zmarnujesz baccata
Ze zdjęcia pamiętam, ze masz kilku idealnych kandydatów na formy strzyżone.
W pierwszym roku od posadzenia nie powinno się strzyc, bo strzyżenie pobudza do tworzenia (rozkrzewienia się) masy zielonej, a to trudne dla korzeni (i korzenić się i karmić młode przyrosty). Dzięki dostrzeżonym, charakterystycznym dla baccaty gałązkom dostrzegłam, że to baccata
Tess 11:21, 17 paź 2016

Toszka napisał(a)

Fakt, mam sporo większe baccata i posadzone co 90cm. Po 3 latach widzę, że stanowczo za gęsto.
Wyjmij co drugi. Najlepiej teraz. A te o prostym, pionowym pieńku przerobisz/wyprowadzisz albo na lizaki, albo na stożki lub kule. Nie zmarnujesz baccata
Ze zdjęcia pamiętam, ze masz kilku idealnych kandydatów na formy strzyżone.
W pierwszym roku od posadzenia nie powinno się strzyc, bo strzyżenie pobudza do tworzenia (rozkrzewienia się) masy zielonej, a to trudne dla korzeni (i korzenić się i karmić młode przyrosty). Dzięki dostrzeżonym, charakterystycznym dla baccaty gałązkom dostrzegłam, że to baccata

Potwierdzam.
Posadziłam dwa lata temu żywopłocik z baccata w rozstawie co 75 cm. Już miały za gęsto. Obecnie, przy przesadzaniu ich w inne miejsce - za radą Toszki - posadziłam co 100 cm. Na razie są dziury w żywopłocie, ale najdalej za trzy lata już ich nie będzie. A w przestrzeń tworzącą obecnie dziury wsadzę miskanty - przed linią cisów.

Zrób jak Toszka radzi.

Tess 11:27, 17 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Wow, jak urosły I to od maja? No to cisy-sprinterzy Zupełnie jak u Marty, Makusi, a niby cisy wolno rosną
Ja chciałam co 40 cm sadzić, myślisz, że będzie za gęsto? W wątku cisowym Danusia pisała, że 3 sztuki na metr, to moje i tak będą szerzej.

Danusia też pisała, że cisy mają się stykać gałązkami.
Dziewczyny, Danusia realizuje ogrody "pod klucz", co oznacza, że one od razu muszą być efektowne. stąd owe 3 szt. na metr.
Stanowczo za gęsto. Skoro maja się stykać już przy sadzeniu, to gdzie miejsce na rozrosnięcie się rośliny? A przecież każda roślina, także cis - rosną, zwiększają objętość.
AnnaCh 11:32, 17 paź 2016

Beata, napisze później, bo teraz w pracy jestem

Dziewczyny, no nie dobijajcie mnie, ja miałam ten żywopłot sadzić co 40 cm, tyle mam cisów zamówionych, a tu czytam, że co metr? W wątku cisowym Danusia pisała o 3 sztukachna metr, co wychodzi co jakieś 33 cm, ja chciałam rzadziej, a i tak za bardzo gęsto? To co ja zrobię z tyloma cisami?
Teresa
napisałaś w momencie kiedy ja pisałam To ja już nie wiem, chyba dam co 50 cm, tylko wtedy tez będę miała za dużo cisów No normalnie tak to jeszcze nie było, żeby nadmiar szczęścia był

A jeszcze jedno Toszka jak już jesteśmy przy trawach też Wiem, że teraz to już nie sezon na trawy, ale mam wyhodowane hameln z nasionek, część poszła na rabaty latem i ładnie wyglądają, ale część jeszcze siedzi w multipalecie. I teraz nie wiem czy je wyciągać i do ziemi, do przechowalnika wsadzić, czy całą tę multipaletę zakopać?
LyraBea 11:39, 17 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Beata, napisze później, bo teraz w pracy jestem

Dziewczyny, no nie dobijajcie mnie, ja miałam ten żywopłot sadzić co 40 cm, tyle mam cisów zamówionych, a tu czytam, że co metr? W wątku cisowym Danusia pisała o 3 sztukachna metr, co wychodzi co jakieś 33 cm, ja chciałam rzadziej, a i tak za bardzo gęsto? To co ja zrobię z tyloma cisami?
Teresa
napisałaś w momencie kiedy ja pisałam To ja już nie wiem, chyba dam co 50 cm, tylko wtedy tez będę miała za dużo cisów No normalnie tak to jeszcze nie było, żeby nadmiar szczęścia był
Dzięki.
Ja też jak robiłam symulację na żywopłot z cisów to wszędzie było że od 3 do 5 sztuk na metr w zależności od tego, jak gęsty żywopłot chce się mieć. I to w większości porad i w szkółkach takie dane widnieją. Hicksii zgrabniutkie są, ale jak już cieszyć się zwartym żywopłotem to aż kusi, żeby machnąć chociaż co pól metra...
AnnaCh 11:44, 17 paź 2016

Beata, ja mam mieć bacattę, nie hicksii A jak one takie potwory, to co?

Może je wsadzę w skrzynię warzywną, taką w której mam dobra ziemię z obornikiem, dodać mączki, dolomitu i szkółkę założyć, niech rosną Jak się doczekam dalszej części uporządkowanie terenu to będzie jak znalazł
Chyba tak zrobię, bo normalnie już zgłupiałam
Pluszakowa 11:49, 17 paź 2016

Ania a może posadź co 50 i najwyżej za jakiś czas co drugi wykopiesz i będziesz miała darmowe sadzonki na dalszą część