Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

anna_t 20:13, 17 paź 2016

no właśnie wiesz jak to ma być 3 lata to luzik ale 7 to już troche kosmos... chyba 4 posadzę w kwadrat..niewiem jezu... kwadraty tak ok 75cm
natka098 21:20, 17 paź 2016

Aniu pisałaś, że masz gliniasty teren, powiedz mi proszę jak się pracowało glebogryzarką w glinie, spalinową działaliście?
Pszczelarnia 13:00, 18 paź 2016

Temat cisów zawsze na czasie.

Baccata co metr? Idę swoje mierzyć.

AgataP 14:26, 18 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ewa pomierzyłaś? jestem ciekawa, bo czytałam że 3 szt na metr powinno się sadzić...
AgataP 14:34, 18 paź 2016

Ania ile pracy !!! podziwiam ogromnie, no i na cisy się zdecydowałaś...
będzie piękna oprawa dla roślin... ja chciałam przy różach posadzić, ale ta pogoda mnie zniechęca do wszystkiego...
Ania podziwiam jeszcze raz... a o Tacie to nie wspomnę, bo słowa tutaj są niepotrzebne Złoty człowiek.
kasja83 19:41, 18 paź 2016

Ania ile roboty...a o Tacie już nie wspomnę-skarb prawdziwy. Dobrze mieć takie wsparcie.
AnnaCh 09:17, 19 paź 2016

Ania, jak kwadraty po 75 cm bok, to chyba cztery musisz wsadzić

Natka, tak spalinową Chyba poszło ok, najgorzej podobno zagłębić się pierwszy raz głęboko, a później to już idzie. Wiesz co konkretów to Ci nie powiem, bo to mój M robi.

Ewa, pytałam u Ciebie, zmierzyłaś?

Agata, no ja też słyszałam o 3 sztukach, a tu wychodzi, że za gęsto. Ja chciałam co 40 cm, ale ostatecznie chyba posadzę co 60
Zdecydowałam się na cisy, bo już sama nie wiedziałam co chcę, a tu mi te cisy wpadły w oko i wpadłam jak śliwka Miały być kiedyś graby, ale będą cisy

Kasia, no normalnie czasami to nie wiem co ja bym zrobiła bez rodziców. Do Jasia przyjeżdźają, w tym roku mniej, bo do teściów też jeździ 2 razy w tygodniu, tata mi w ogrodzi pomaga, mama obiadki szykuje
Teściów też mam spoko, też nam bardzo dużo pomagają
Agatek 09:21, 19 paź 2016

Czytam wszystko o tych Twoich cisach
zastanawiam się czy nie dać ich na tył działki, zmartwiła mnie ta moja tujka co w kawałku umiera, może cisy są lepszym rozwiązaniem.
Pszczelarnia 10:55, 19 paź 2016

AnnaCh napisał(a)
Ania, jak kwadraty po 75 cm bok, to chyba cztery musisz wsadzić

Natka, tak spalinową Chyba poszło ok, najgorzej podobno zagłębić się pierwszy raz głęboko, a później to już idzie. Wiesz co konkretów to Ci nie powiem, bo to mój M robi.

Ewa, pytałam u Ciebie, zmierzyłaś?

Agata, no ja też słyszałam o 3 sztukach, a tu wychodzi, że za gęsto. Ja chciałam co 40 cm, ale ostatecznie chyba posadzę co 60
Zdecydowałam się na cisy, bo już sama nie wiedziałam co chcę, a tu mi te cisy wpadły w oko i wpadłam jak śliwka Miały być kiedyś graby, ale będą cisy

Kasia, no normalnie czasami to nie wiem co ja bym zrobiła bez rodziców. Do Jasia przyjeżdźają, w tym roku mniej, bo do teściów też jeździ 2 razy w tygodniu, tata mi w ogrodzi pomaga, mama obiadki szykuje
Teściów też mam spoko, też nam bardzo dużo pomagają

Jeszcze nie zmierzyłam (ciemno, deszczowo). W sobotę będę szerokie baccata właśnie przesadzać.

Ja też nie wiem, co bym zrobiła bez rodziców i teściowej, szwagrostwa i wujostwa i kolejnej cioci oraz moich sióstr.
Tess 11:38, 19 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Nikogo nie zachęcałam do sadzenia w takiej rozstawie.
Ale ja tak właśnie posadziłam.
Dlaczego?
Bo już wiem, jak cis szybko przyrasta. Oczywiście, mówie o moich cisach.
To dość dorodne egzemplarze były (70-80 cm), ładnie zagęszczone. Taxus baccata. To ważne, że to baccata, bo to odmiana, której gałęzie rosną na boki (trochę jak w świerku)
Sadziłam je na początku listopada 2014 r. W rozstawie co 75 cm.
Tu widać, jak to wyglądało (to te na pierwszym planie, takie niby stożki), bo ten żywopłocik wzdłuż metalowego płotka to hicsii, o nim póżniej.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=484

Mija drugi sezon, a one już się prawie "zeszły". Bo cis przyrasta w sezonie 15-20 cm. Oczywiście, cięłam je w celu zagęszczenia.
Obecnie je przesadziłam, bo za ich plecami powstał gabion drewniany, co spowodowało, że miały ustawiczny cień, a cisy nie tolerują cienia.
I obecnie, przy rozstawie 100 cm odległość pomiędzy gąłązkami wynosi około 40 cm. To już za 3 lata będę miała szczelny żywopłot.
A ponieważ muszę też czekać na ich wzrost, mogę poczekać i na zagęszczenie.

Natomiast hicsii sadziłam co 65 cm. Obecnie jeszcze ma prześwity, ale za dwa lata będzie zwarty.

Każda roslina winna mieć - w mojej ocenie - miejsce na urośniecie. Iglaki - zakładam, że cisy także - ogałacają się, jesli rosną w zagęszczeniu. Wiem coś o tym, bo owego czasu posadziłam malutkie iglaki bez uwzględnienia, ile miejsca docelowo potrzebują.

Miłego dnia wszystkim życzę