Ania ile pracy !!! podziwiam ogromnie, no i na cisy się zdecydowałaś...
będzie piękna oprawa dla roślin... ja chciałam przy różach posadzić, ale ta pogoda mnie zniechęca do wszystkiego...
Ania podziwiam jeszcze raz... a o Tacie to nie wspomnę, bo słowa tutaj są niepotrzebne Złoty człowiek.
Ania, jak kwadraty po 75 cm bok, to chyba cztery musisz wsadzić
Natka, tak spalinową Chyba poszło ok, najgorzej podobno zagłębić się pierwszy raz głęboko, a później to już idzie. Wiesz co konkretów to Ci nie powiem, bo to mój M robi.
Ewa, pytałam u Ciebie, zmierzyłaś?
Agata, no ja też słyszałam o 3 sztukach, a tu wychodzi, że za gęsto. Ja chciałam co 40 cm, ale ostatecznie chyba posadzę co 60
Zdecydowałam się na cisy, bo już sama nie wiedziałam co chcę, a tu mi te cisy wpadły w oko i wpadłam jak śliwka Miały być kiedyś graby, ale będą cisy
Kasia, no normalnie czasami to nie wiem co ja bym zrobiła bez rodziców. Do Jasia przyjeżdźają, w tym roku mniej, bo do teściów też jeździ 2 razy w tygodniu, tata mi w ogrodzi pomaga, mama obiadki szykuje
Teściów też mam spoko, też nam bardzo dużo pomagają
Czytam wszystko o tych Twoich cisach
zastanawiam się czy nie dać ich na tył działki, zmartwiła mnie ta moja tujka co w kawałku umiera, może cisy są lepszym rozwiązaniem.
Dlaczego?
Bo już wiem, jak cis szybko przyrasta. Oczywiście, mówie o moich cisach.
To dość dorodne egzemplarze były (70-80 cm), ładnie zagęszczone. Taxus baccata. To ważne, że to baccata, bo to odmiana, której gałęzie rosną na boki (trochę jak w świerku)
Sadziłam je na początku listopada 2014 r. W rozstawie co 75 cm.
Tu widać, jak to wyglądało (to te na pierwszym planie, takie niby stożki), bo ten żywopłocik wzdłuż metalowego płotka to hicsii, o nim póżniej.
Mija drugi sezon, a one już się prawie "zeszły". Bo cis przyrasta w sezonie 15-20 cm. Oczywiście, cięłam je w celu zagęszczenia.
Obecnie je przesadziłam, bo za ich plecami powstał gabion drewniany, co spowodowało, że miały ustawiczny cień, a cisy nie tolerują cienia.
I obecnie, przy rozstawie 100 cm odległość pomiędzy gąłązkami wynosi około 40 cm. To już za 3 lata będę miała szczelny żywopłot.
A ponieważ muszę też czekać na ich wzrost, mogę poczekać i na zagęszczenie.
Natomiast hicsii sadziłam co 65 cm. Obecnie jeszcze ma prześwity, ale za dwa lata będzie zwarty.
Każda roslina winna mieć - w mojej ocenie - miejsce na urośniecie. Iglaki - zakładam, że cisy także - ogałacają się, jesli rosną w zagęszczeniu. Wiem coś o tym, bo owego czasu posadziłam malutkie iglaki bez uwzględnienia, ile miejsca docelowo potrzebują.
Miłego dnia wszystkim życzę
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.