Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 12:45, 04 gru 2016

Myślałam w nocy I pomyślałam tak, dwie katalpy, choiny jeddeloh i jeżówki green jewel (moje marzenie ).

Teraz jest tak (zdjęcie przez okno), miejsce bardzo reprezentacyjne, widać je z okna w wykuszu-jadalni, z tarasu trochę też

A myślę, że zrobię tak:
natka098 12:58, 04 gru 2016

Super pomysł, tylko czy aby na pewno katalpy? Bo ogólnie czytałam, że nie polecane są bo późno startują i będzie długo łyso.

Choć nie powiem podobają mi się ich duże liście.
Kasya 13:12, 04 gru 2016

ja bym chyba wybrala inne drzewka...
nie wiem jeszcze co ale cos innego niz katalpy
Zana 13:12, 04 gru 2016

Ha,ha,ha wiedziałam, że to kwestia czasu jak zaczniesz te wąskie zatoczki powiększać. Koncepcja mi się podoba. Czy katalpy? Nie wiem, ich wadą faktycznie jest to, że późno wypuszczają liście. Sama teraz dumam nad drzewem z kuliste koroną. Już byłam zdecydowana na wiśnię Umbra, ale u Madżenki przeczytałam, że ma szeroki i płytki system korzeniowy, a ja pod nią chcę rozplenice róże. No i teraz mam zagwozdkę. To co mi jeszcze do głowy przyszło to ambrowce Gumball, albo klon Globosum. Czy choina jeddeloh to pH normalne? Bo jak kwaśne, to jeżówki chyba nie bardzo. Ale Green Jewel jak najbardziej. Ja je uwielbiam.
Anda 13:28, 04 gru 2016

Katalpy mają śliczne te duże liście. Jesienią przebarwiają się na żółto. Nie wiem, jak je długo trzymają. Ambrowce za to trzymają liście dość długo i mają jesienią piękny czerwony kolor
I właśnie pytanie, czy choina powinna mieć niższe ph?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 13:55, 04 gru 2016

Jaddelohy popieram. Mam kilka i rosną super ziemie dawalam taka do iglakow. Zamiast katalp to może platany szczepione Ja na nie choruje.
ren133 14:27, 04 gru 2016

W sprawie lampek już doczytałam u Iwonki ale kupilam jednak w Brico bo u mnie nie było takich najzwyczajniejszych w świecie ... A w sprawie drzewa może faktycznie platany ... w Barcelonie jest ich mnóstwo - mają piękną korę ... kulki to wiesz, ze ja Ci tylko bukszpany mogę polecić ale cisowe też mogą być fajne tylko chyba droższe ... chociaż jakby formować z tych z golym gorzeniem to wyszłoby taniej niż buksy
MirellaB 14:33, 04 gru 2016

Piszesz, że kulki nie z tujek, a ja i tak polecę Ci tuje donica. Znasz wątek Moniki Borebetki Borówcowy? Zajrzyj ona ma piękne różnej wielkości.
Trzmieliny kulki też mogą być

Katalpy to duże drzewa. Nie lepiej coś mniejszego np. miłorząb mariken, albo klony palmowe?
yolka 15:40, 04 gru 2016

Też zrobiłabym w tym miejscu rabatę, w nasadzeniach nie pomogę bo nie jestem żadnym nawet półautorytetem
MirellaB 16:29, 04 gru 2016

Ania co to za lampki zasilane baterią? One są na zewnątrz?