Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

aga_podlasie 14:36, 20 sty 2016

UlaB napisał(a)
Aga, na naszej szerokości geograficznej wszystko lubi doswietlanie, takze ludzie

Tutaj widac dlaczego kolor jest dziwny - samo niebeiskie i czerwone, brak "reszty tęczy". Gdybys teraz potraktowała tym siewki to by Ci sie rochulały Do delikatnego doswietlania w warunkach domowych jednak proponuję świetlówki, ale skoro macie ledówke to po prostu włączajcie ją na krótko zeby nie przedobrzyc. Efekty tych źródeł są spektakularne, ale jednoczesnie przyspiesza sie starzenie rosliny, wiec trzeba uwazac.

Jesli moge cos poradzić - uwazajcie na dzieci gdy właczycie te zrodło, Wy zreszta tez unikajcie tego swiatła. To ze piszesz ze nie da sie na to patrzec to bardzo dobrze - na to nie trzeba patrzec, zeby nie napisac nie wolno. Najlepiej uzywac tego w pomieszczenaich, w ktorych nie przebywacie.

Bardzo Ci dziękuję za te cenne rady.
Nie sądziłam, że powinniśmy unikać tego światła, aczkolwiek i tak byśmy się do niego nie garnęli, bo jak pisałam, jest bardzo nieprzyjemne. Ale dobrze wiedzieć, że jest też szkodliwe.
Przydatne to nasze forum
marzena_p 19:10, 24 sty 2016

Co tu cisza?
aga_podlasie 19:49, 24 sty 2016

Cisza, cisza. Nic się nie dzieje na razie.
Ale dziś leciała w radio piosenka "myślę sobie że ta zima kiedyś musi minąć. Zazieleni się, urośnie kilka drzew..."
Jest nadzieja
Jutro wysiewam paprykę. Dni owocu w kalendarzu biodynamicznym.
marzena_p 06:53, 25 sty 2016

Nie za wcześnie wysiewasz ,u nas wiosna przychodzi później. W ubiegłym roku zauważyłam dwa tygodnie później u mnie kwitly tulipany.
jona 09:09, 25 sty 2016

Aga, u mnie na opakowaniach z nasionkami papryka do wysiewu od połowy marca.
W terminarzu ze strony "Na ogrodowej" też termin jest marzec - kwiecień. Podaję link do tej strony, bo wydaje mi się przydatny

http://naogrodowej.pl/katalogi/25.pdf
Dominika11 09:21, 25 sty 2016

tez sobie pozwoliłam wydrukować, zapewne sie przyda jak nie teraz to w późniejszym terminie, ale warto mieć taka ściągę
jona 09:30, 25 sty 2016

Dominika, jest też terminarz siewu kwiatów jednorocznych. Też przydatny

http://naogrodowej.pl/katalogi/30.pdf
aga_podlasie 09:32, 25 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Nie za wcześnie wysiewasz ,u nas wiosna przychodzi później. W ubiegłym roku zauważyłam dwa tygodnie później u mnie kwitly tulipany.

Faktycznie, przypomniałaś mi, tulipany kwitły później, a u mnie nawet później niż w Białymstoku.
Wstrzymam się może jeszcze.
aga_podlasie 09:34, 25 sty 2016

jona napisał(a)
Aga, u mnie na opakowaniach z nasionkami papryka do wysiewu od połowy marca.
W terminarzu ze strony "Na ogrodowej" też termin jest marzec - kwiecień. Podaję link do tej strony, bo wydaje mi się przydatny

http://naogrodowej.pl/katalogi/25.pdf

Dzięki Asiu, super ten terminarz.
Na opakowaniu mojej papryki jest luty. Ale jest też dopisek, że to odmiana doniczkowa. Dziś dokupiłam jakąś ostrą, zalecany wysiew w marcu.
I udało mi się kupić perlit
aga_podlasie 09:34, 25 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
tez sobie pozwoliłam wydrukować, zapewne sie przyda jak nie teraz to w późniejszym terminie, ale warto mieć taka ściągę

Też drukuję