Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

marzena_p 18:04, 10 lut 2016

Chodzi mi o te kłącza w torebkach sprowadzane z Holandi
UlaB 18:52, 10 lut 2016

Marzena, znam tę opinię Mimo to czasami coś mnie skusi. Kilka bylinek z takich torebek mam i żyją. Chyba nie ma reguły. Gdybym miała dostęp na miejscu do ogromnej ilości traw w szkółkach jak na zachodzie Pl czy nawet w centrum, to pewnie bym sobie nie zawracała głowy tymi kłączami. Z drugiej strony ten zakup to chyba bardziej taki wyraz tęsknoty do relaksacyjnego grzebania w ziemi. Wczoraj z tego powodu przesadzałam miniaturowe sansewierie. Od miesiąca szukałam donic pasujących mi do łazienki - jak zwykle wymyśliłam sobie cos czego nie ma w sklepach i w necie, ale cos akceptowalnego w końcu znalazłam. Tak mi sie juz diablica rozrosła ze z doniczki o srednicy 15 cm obsadziłam 2 podłuzne donice długości 40cm każda i nie wygląda to wcale łyso.

Hm, ile kosztowały te rozplenice rubrum - Aga, zabij, nie pamiętam.... Ale mysle ze jesli chcesz tych rosli więcej, to wysiew Ci się jednak opłaci. Zwykle te kłącza kosztują kilka w porywach do kilkunastu złotych za sztukę (zaleznie od tego jaka roslina), wiec tak naprawde za opakowanie nasion masz pewnie 1-2 kłącza. Wziełam te 2 sztuki jak pisałam na próbe, bo traw nigdy w takiej formie nie kupowałam. I się zobaczy co to warte
aga_podlasie 13:20, 13 lut 2016

Kupiłam takie nasiona miskanta. Ktoś może rozpoznaje co to za odmiana?
marzena_p 14:36, 13 lut 2016

Pryskasz iglaki na wiosnę ?
aga_podlasie 16:17, 13 lut 2016

Ja mam młode iglaki, nigdy ich niczym nie pryskałam. Myślisz o czymś konkretnym?
marzena_p 21:15, 13 lut 2016

Jest jakiś oprysk co zabija zimujące larwy przędziorka. W tamtym roku osypał mi się jeden świerk a teraz patrzę że drugi rudzieje. Oprysk ten robi się wczesną wiosną.
aga_podlasie 21:19, 13 lut 2016

Mi jesienią padały trzy świerki serbskie. Zadałam pytanie w tematycznych wątkach i Mazan podpowiedzial mi czym pryskac. Zobacz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-swierk-serbski-choroby-i-szkodniki?page=13
marzena_p 21:27, 13 lut 2016

To u mnie dzieje się to samo czyli topsinem na grzyba trzeba pryskać. Wyrzuciłaś swoje czy skracałaś.
aga_podlasie 21:27, 13 lut 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Jest jakiś oprysk co zabija zimujące larwy przędziorka. W tamtym roku osypał mi się jeden świerk a teraz patrzę że drugi rudzieje. Oprysk ten robi się wczesną wiosną.

Ten oprysk, o którym mówisz, to pewnie oprysk Promanalem. Ja staram się nie pryskac w ogrodzie niczym, jak nie muszę. Nic "na wszelki wypadek". A jeśli muszę, to wszelka chemia w ostateczności, najpierw próbuje naturalnych środków.
aga_podlasie 21:29, 13 lut 2016

marzena_perkowska napisał(a)
To u mnie dzieje się to samo czyli topsinem na grzyba trzeba pryskać. Wyrzuciłaś swoje czy skracałaś.

Wszystkie skracalam, dwa wyglądają dobrze ale trzeci znów brązowieje. Być może powinnam je już stamtąd usunąć bo pewnie to w korze też siedzi. Padła mi też jodła koreańska, jest zupełnie brązowa.