Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 14:21, 30 lip 2019

Aurelllia napisał(a)
Hej Gosia Przepiękne te obwódki z jeżówek masz i to tych odmianowych mam pytanie wysiewałaś je z nasion? czy dzieliłaś poszczególne sztuki, czy porwałaś się na zakup aż tylu ? Bo mam dwie odmianowe, ale boję się, że jak zacznę dzielić to nie przetrwają zimy, a w tym roku mi fajnie przyrosły i z jednej mogłabym miec co najmniej z 5

Kiedyś była akcja kupienia paletek z malutkimi sadzonkami, stąd takie ilości się w ogrodzie znalazły

Halinka dzieli swoje i jej się mnożą z dużej sadzonki. Nie próbowałam tego sposobu
Gosiek33 14:24, 30 lip 2019

pestka56 napisał(a)
Mrówki są koszmarem w każdych krzakach, ale w różach szczególnie. Ja rozgarniam mrowiska. Jeśli się da, to udeptuję i sypię proszek, a jeśli nie to podlewam mocno. Najczęście mrówy się wtedy wynoszą. Dopiero jeśli się nie wyniosą, sypię proszkiem.

Nie jedną roślinę mi osłabiły, proszek w rośliny u mnie się nie sprawdził, rozgarniam mrowisko i staram się uprzykrzać życie mrówkom, jeśli sypię to troszeczkę
Anda 14:26, 30 lip 2019

Masz tam dużo pęknięć. To otwarte drzwi dla chorób i bakterii. Wycinaj najniżej jak się da. To dobrze, jeśli nie ma tam mrowiska.

U mnie przy tak oblepionych pędach ziemią zawsze było tylko trochę mrówek, a dwie róże potem niestety umarły, jedna na raka szyjki korzeniowej, a druga nie miała korzeni wlośnikowych. Przy przydeptywaniu czułam, że ziemia jest bardzo miękka. Prawdopodobnie pod ziemia miały wydrążone korytarze. Podlewaj ją dobrze i jeśli możesz zrób gnojówkę ze skrzypu do podlewania i do pryskania. Różę trzeba wzmocnić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosiek33 14:27, 30 lip 2019

April napisał(a)

Gosiu, pomysł z targiem i liśćmi jest super, o ile źródło pewne, bo faktycznie może być sporo chemii. Mój M się ostatnio śmiał ze mnie, jak jechaliśmy trasą i kosili pobocza. Mieli cały samochód zielonego już zapakowany. Tak głęboko westchnęłam że tyle kompostu bym miała... a mój się właśnie skończył
Co do Anabell to faktycznie podobna, choć moja nie ma ciemnych pędów. Ona sztywna i niska bo zabiedzona w tym piachu. Poza tym to stara sadzonka, odnóżka od krzewów sprzed co najmniej 20 lat, które rosły u moich rodziców na działce. Wtedy chyba jeszcze innych odmian nie było. Na początku też się trochę pokładały i kwiaty miały większe.
Te same hortensje, bo z patyczków od tych krzewów, w miejscu gdzie wymieniłam ziemię na lepszą, leżą totalnie.

Wcale się nie dziwię Twjej reakcji na zielne
Szkoda, że ta anabelka taka zwykła - faktycznie widziałam jej dzieci kładące ciężkie pąki do ziemi. Ale wiesz, że to jakaś mutacja pozwala na wyhodowanie nowej odmiany
Gosiek33 14:28, 30 lip 2019

sarenka napisał(a)

No w za mało chyba podlewam zurawki. No je trawniku od groma ich :/ co przyklękne tonie obłaża

łażą w ogrodzie, grunt by mrowiska w ziemi nie robiły, wtedy jest problem
Gosiek33 14:30, 30 lip 2019

Anda napisał(a)
Masz tam dużo pęknięć. To otwarte drzwi dla chorób i bakterii. Wycinaj najniżej jak się da. To dobrze, jeśli nie ma tam mrowiska.

U mnie przy tak oblepionych pędach ziemią zawsze było tylko trochę mrówek, a dwie róże potem niestety umarły, jedna na raka szyjki korzeniowej, a druga nie miała korzeni wlośnikowych. Przy przydeptywaniu czułam, że ziemia jest bardzo miękka. Prawdopodobnie pod ziemia miały wydrążone korytarze. Podlewaj ją dobrze i jeśli możesz zrób gnojówkę ze skrzypu do podlewania i do pryskania. Różę trzeba wzmocnić

Właśnie, dziękuję. Wytnę ten cały pęd, skrzyp nowy nastawię niech pracuje
sarenka 15:13, 30 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

łażą w ogrodzie, grunt by mrowiska w ziemi nie robiły, wtedy jest problem
lubią u mnie w rabatach robić mrowiska bo jak mi się zdarzało coś przesadzać to oczywiście wykopywalam je wtedy
jolanka 15:26, 30 lip 2019

Ja bym to miejsce cięcia tej róży to dodatkowo zabezpieczyła czymś przeciwgrzybowym. Teraz jest wilgotno po deszczach
Gosiek33 16:20, 30 lip 2019

jolanka napisał(a)
Ja bym to miejsce cięcia tej róży to dodatkowo zabezpieczyła czymś przeciwgrzybowym. Teraz jest wilgotno po deszczach

miejsce cięcia posmarować?
jolanka 16:32, 30 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

miejsce cięcia posmarować?

Ja bym tak zrobiła albo spryskała topsinem albo czymś takim dookoła, bo na zdjęciu przynajmniej to miejsce nie wygląda dobrze.