Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:49, 06 sie 2018

renatamama3 napisał(a)

Gdy byłam w Świnoujściu ,Międzyzdrojach ,pełno ludzi o kulach na wózkach ,balkonikach ,podjazdy prawie do wody drewniane zbudowane ,przez ostatnie 10 lat bardzo się zmieniło u nas .

No właśnie i należy to dostrzegać
Dorota123 22:50, 06 sie 2018

Katkak napisał(a)
Sylwuś pamiętaj o tym patencie Dorci na nornice. Naprawdę pomaga.
Cieszę się, że skutkuje i u Ciebie.
tulucy 23:13, 06 sie 2018

Katkak napisał(a)
Sylwuś pamiętaj o tym patencie Dorci na nornice. Naprawdę pomaga.

Poproszę o patent pliiiiz... Bardzo poproszę... Mam nadzieję, że nie tajny jakiś.
Bo już nie wiem, jak z moimi walczyć...
sylwia_slomc... 23:15, 06 sie 2018

tulucy napisał(a)

Poproszę o patent pliiiiz... Bardzo poproszę... Mam nadzieję, że nie tajny jakiś.
Bo już nie wiem, jak z moimi walczyć...

Katka dziś u Siebie podawała zajrzyj
AgataM 23:25, 06 sie 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Nie komentuje dyskusji bo bezsensowna. Każdy sobie panem na swoim podwórku
Ulewa była wczoraj i hortki mi leżą bo im głowy porosły wielkie. Cieszyłam się że takie dorodne a teraz myślę że wolę mniejsze i kombinuję nad podporami. Buziaki

Małgosiu, u mnie to samo. Kwiat wielki, kłaniał się pod ciężarem wilgoci i tak został. Boję się wiązać, bo gałązki mogę połamać. Pozdrowionka, dla Sylwuni też
sylwia_slomc... 23:29, 06 sie 2018

AgataM napisał(a)

Małgosiu, u mnie to samo. Kwiat wielki, kłaniał się pod ciężarem wilgoci i tak został. Boję się wiązać, bo gałązki mogę połamać. Pozdrowionka, dla Sylwuni też

O jak miło
Toszka 07:40, 07 sie 2018

Może niepotrzebnie wrócę do sprawy podkładów, ale myślę, że dobrze by było wyjaśnić sprawę do końca...otóż podkłady są odpadem toksycznym wymagającym specjalistycznej i kosztownej utylizacji...wszędzie na zachodzie Europy. I np. w wielu krajach Europy jest zakaz używania/wykorzystywania ich w ogrodach. Do Polski jeszcze egzekwowanie przepisów związanych z utylizacją nie dotarło...a przecież i w Polsce obrót nimi jest nielegalny!!!! I wiem, że wiele firm na tym zarabia, czyli biorą pieniądze np. od niemieckiej firmy za utylizację podkładów (wraz z tymi podkładami), a w Polsce starają się ponownie zarobić sprzedając. I mamy w ten sposób "okazyjne" ceny... np. "taniego" opału!!!! Na tych samych zasadach działała niedawna afera śmieciowa...z tą różnicą, że śmieci łatwo było podpalić, a podkłady można jeszcze z zyskiem "opchnąć" bazując na niewiedzy nabywcy i nęcąc go okazyjną ceną.

To, że podkłady nie śmierdzą to nie oznacza spadku ich toksycznej "działalności". Więcej w drugim artykule
opis procederu zarabiania pieniędzy na już zarobionych
więcej o oleju kreozotowym

sylwia_slomc... 09:45, 07 sie 2018

Toszka napisał(a)
Może niepotrzebnie wrócę do sprawy podkładów, ale myślę, że dobrze by było wyjaśnić sprawę do końca...otóż podkłady są odpadem toksycznym wymagającym specjalistycznej i kosztownej utylizacji...wszędzie na zachodzie Europy. I np. w wielu krajach Europy jest zakaz używania/wykorzystywania ich w ogrodach. Do Polski jeszcze egzekwowanie przepisów związanych z utylizacją nie dotarło...a przecież i w Polsce obrót nimi jest nielegalny!!!! I wiem, że wiele firm na tym zarabia, czyli biorą pieniądze np. od niemieckiej firmy za utylizację podkładów (wraz z tymi podkładami), a w Polsce starają się ponownie zarobić sprzedając. I mamy w ten sposób "okazyjne" ceny... np. "taniego" opału!!!! Na tych samych zasadach działała niedawna afera śmieciowa...z tą różnicą, że śmieci łatwo było podpalić, a podkłady można jeszcze z zyskiem "opchnąć" bazując na niewiedzy nabywcy i nęcąc go okazyjną ceną.

To, że podkłady nie śmierdzą to nie oznacza spadku ich toksycznej "działalności". Więcej w drugim artykule
opis procederu zarabiania pieniędzy na już zarobionych
więcej o oleju kreozotowym

Na początku Toszko witam Cię w Szmaragdowej dolinie, bo nieraz mijamy się na innych watkach , ale u mnie chyba jeśli mnie pamięć nie myli goszczę Cię po raz pierwszy
Dobry Duchu tego forum dziękuję za podlinkowanie i za Twoją wiedze, którą się dzielisz z nami. Pierwszy link mi się otworzył drugi pokazuje błąd, ale już pierwszy utwierdził mnie w przekonaniu, że rezygnacja była dobrym posunięciem. Nic nowego nie przywozimy do ogrodu, chciałam mieć ogród ekologiczny na ile to możliwe i zmyślą nie tylko o nas tworzony, ale i dla ptaków i dla owadów. Te cztery szt które posiadamy od dawna i leżą w ogrodzie pewnie wykorzystam, nie czuć ich wcale i nie mają koloru tych nasączonych tylko raczej zwykłego spatynowanego drewna, ale nic nowego nie przywożę. Dziękuję. Em już przekonany, a ten artykuł jeszcze go w tym utwierdzi na pewno. Pomijając wszystko samochodu do transportu nie znalazł
i tym razem się cieszę z tego
Anitka 11:03, 07 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

No zobaczymy, może mi się uda Z hortek coście z moim eM uszabrowali tylko jedna jeszcze walczy. Wstał któregoś dnia rano odsłonił rolety w oknie dachowym i nie zasłonił, ugotowały się A już wyglądało, że się uda.....

Ja jeszcze na chodzie, ale czuję się słabo i nie szczególnie, oby mi szybko przeszło bo roboty huk, dziś chłodniej mogłabym coś poczyścić to nie mam siły

To i tak dobry wynik U mnie dwie walczą Nawet jakby choć jedna się przyjęła to bardzo się będę cieszyć, bo ślicznotki były.
Zdrówka życzę, choć od dzisiaj powracają upały i nie wiele chce się robić.
sylwia_slomc... 11:08, 07 sie 2018

Anitka napisał(a)

To i tak dobry wynik U mnie dwie walczą Nawet jakby choć jedna się przyjęła to bardzo się będę cieszyć, bo ślicznotki były.
Zdrówka życzę, choć od dzisiaj powracają upały i nie wiele chce się robić.

Też się będę cieszyła Zdrówko....hmmmm grypa żołądkowa prawdopodobnie........