Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Waclaw 22:08, 11 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziś niestety cztery razy rano burza u nas była z wietrzyskiem i silnymi opadami, jak zaszliśmy do ogrodu prawie się rozpłakałam i ręce mi opadły

Większość dali położyło mimo oparcia o płotek( pierwszy raz od 4 lat
rów wylał boisko zamulone W rowie płyty chodnikowe zamulone do połowy, na szczęście brzegów nie podmyło.
Niestety tydzień temu za ugorem kolejny sąsiad zaorał pole i ta ziemia od niego jest teraz w mojej rabacie i na boisku chłopaków
Nie wiem od czego zaczynać sprzątanie

Współczuję
Dobrze, ze u mnie się nie zdarza
Agania 22:09, 11 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
to się nazywa ugotowany kot

Jedna z twoich kici jak kopia mojej

Dalie i zachody podziwiam...na zdjęciach masz piękne u mnie też wszystko leży i glina stoi.

Napracowaliście się nad rowem...cud,że zdążyliście przed burzami...u nas też dolewa i drogę nam zmywa do naszego rowu...masakra jakaś

Lecę kotki ułożyć do spania
Miłej spokojnej nocki Wam życzę
sylwia_slomc... 22:13, 11 sie 2018

Miejscami wygląda tak

i nieszczęsny rów
widać jak wysoko woda szła na prawym brzegu, bo lewym wylała, gdyby nie to, że zdążyliśmy brzeg jeszcze podnieść przy kładzeniu brzegów to miałabym zalane budynki znowu
A tak wylało na boisko

A taki obraz nędzy i rozpaczy zastałam w warzywniku

sylwia_slomc... 22:15, 11 sie 2018

Moje piękne dalie.....

i anafalis już nie zdobi

a kapusta ozdobna zamiast w kolorową rozetkę się zwijać, zakwitła..
sylwia_slomc... 22:17, 11 sie 2018

abiko napisał(a)
Obejrzałam piękne dalie. Wodę po burzy tez. Skracam
urlop bo mam dom zalany w ogrodzie wiem ze nic nie połamane. Muszę posadzić winogrona w donicy

Ja za to ogród mam jak po wojnie Dało w doopę i to mocno i u Was i u nas
abiko 22:17, 11 sie 2018

dlatego nie lubię upałów...
sylwia_slomc... 22:18, 11 sie 2018

Basilikum napisał(a)

tam tylko dalie byly na tej rabacie. Do prywatnego ogrodu siatka miejsza i wysokosc do dali dostosowana.
Ten zalinkowany ogrod to wlasciwie wystawa ogrodowa. Ona byla w zeszlym roku od kwietnia do pazdziernika. To ogrod przyklasztorny, troche upiekszony na potrzeby wystawy. Teraz juz tak pewnie nie wyglada. Nie wiem czy teraz mozna do niego wejsc, pewnie tylko do niektorych czesci. Po takich wytawach zostaje z regoly troche architektory i pare rabatek.
Za rok bedzie znow podobna wystawa i wybieramy sie.

Rób zdjęcia bo fajnie jest pooglądać ciekawe rozwiązania
Agania 22:22, 11 sie 2018

Sylwuś komunikaty podawali, i co z tego jak za każdym razem żwir nam splywa z wodą i drąży sobie kanały...samochodem nie ma jak dojechać do domu i mieliśmy awarie praďu przez tydzien, ale to się zmieni jestem dobrej myśli

sylwia_slomc... 22:23, 11 sie 2018

Waclaw napisał(a)

Współczuję
Dobrze, ze u mnie się nie zdarza

Ciesz się boś Szczęściarz
Ja się załamałam prawie. Taki ten rok ciężki był, tyle walki o rośliny, a w jedną noc załatwione na amen. Już nie mówię jakie ilości świeżego chwastu i jakiego dorodnego po tym tygodniu jest.
Nie wiadomo, sprzątać czy plewić, podwiązywać czy wycinać. A do tego dopóki nie podeschnie o koszeniu nie ma mowy bo kosiarkę w błocie utopimy i nie wszędzie można się już dostać.....buty można zostawić w bagienku.
sylwia_slomc... 22:26, 11 sie 2018

Agania napisał(a)

Jedna z twoich kici jak kopia mojej

Dalie i zachody podziwiam...na zdjęciach masz piękne u mnie też wszystko leży i glina stoi.

Napracowaliście się nad rowem...cud,że zdążyliście przed burzami...u nas też dolewa i drogę nam zmywa do naszego rowu...masakra jakaś

Lecę kotki ułożyć do spania
Miłej spokojnej nocki Wam życzę

Dzięki Agatka W nocy pewnie będę obmyślać plan działania, bo dziś z tej bezsilności złapaliśmy się dalej za rów, ale to mordęga była istna.....
Tylko, że nikt za nas tego nie zrobi, nie mówiąc o zabezpieczaniu przed kolejnym wylewaniem......tylko czy będa oczekiwane skutki.....czas pokaże czy to się sprawdzi.