Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

jolanka 07:26, 12 sie 2018

Oj, niedobrze
Sylwia, wiem, ze to nie wygláda dobrze i ze szkoda Waszej pracy ale po ubiegłorocznej trąbie mam takie myśli: cieszę sie, że nie jest gorzej. Rośliny dadzą radę,
Z tym rowem to moze bardzej go powiększyć aby w razie czego mocniej zbierał opady?
Mariposa 08:10, 12 sie 2018

Sylwia, współczuję ogromnie, domyślam się, jak serce Cię boli. Ogród powoli doprowadzicie do porządku, najważniejsze, że domu nie zalało. Trzymajcie się.
Iwonka 09:15, 12 sie 2018

Tak to niestety bywa z upałami... Są cudowne, najwięcej zrobiłam przy najgorętszej pogodzie i w ogrodzie i w domu. Nawet uporałam się z prasowaniem i sprzątaniem strychu, a domyślasz się ile mogło tam być stopni Kocham gorąco i czuję wtedy, że żyję najbardziej. Jedyny problem w naszym klimacie to te nieszczęsne nawałnice, które zawsze po takich temperaturach przychodzą. Woda wylała i to jest problem, super, że nieco wyczyściliście rów i nie zalało gospody. Podlało ogród i to najważniejsze. Dalie się podniosą, dobrze, że gradu nie było. Jak tam zdrówko? Czytam o żołądkówce, ona uwielbia takie temperatury! Padł mi system w komputerze głównym, dobrze, że w końcu oświeciło mnie z hasłem, już miałam prosić o zmianę
sylwia_slomc... 10:02, 12 sie 2018

jolanka napisał(a)
Oj, niedobrze
Sylwia, wiem, ze to nie wygláda dobrze i ze szkoda Waszej pracy ale po ubiegłorocznej trąbie mam takie myśli: cieszę sie, że nie jest gorzej. Rośliny dadzą radę,
Z tym rowem to moze bardzej go powiększyć aby w razie czego mocniej zbierał opady?

Jolu tak właśnie robimy, ale nie wiem czy to coś da, bo dalsza cześć rowu jest zaniedbana przez właścicieli, gmina pogłębia raz na 5 lat, i wtedy nie ma kłopotu z odpływem, ale to za rzadko, my wybieramy muł co dwa lata i wiem ile się tego gromadzi. Wczoraj zamuliło dno do połowy wysokości płytek, a przepust do połowy
sylwia_slomc... 10:06, 12 sie 2018

Mariposa napisał(a)
Sylwia, współczuję ogromnie, domyślam się, jak serce Cię boli. Ogród powoli doprowadzicie do porządku, najważniejsze, że domu nie zalało. Trzymajcie się.

Gdyby mi pomimo wysiłków i tego co udało się zrobić zalało znowu budynki to już bym się chyba załamała. Tak myślę, że to wina tych tuneli foliowych i pól kukurydzianych, przez folie woda nie wsiąknie, a spływa i nabiera tempa, a pola kukurydziane to monokultura liście łapią wodę i kierują pod korzeń, a że chwastów zero bo opryskane to po zaschniętej ziemi spływa, a pagórki przyspieszają spływ, nie zdąża wsiąkać tylko wszystko idzie w rów .....takie moje wczorajsze przemyślenia....
sylwia_slomc... 10:10, 12 sie 2018

Iwonka napisał(a)
Tak to niestety bywa z upałami... Są cudowne, najwięcej zrobiłam przy najgorętszej pogodzie i w ogrodzie i w domu. Nawet uporałam się z prasowaniem i sprzątaniem strychu, a domyślasz się ile mogło tam być stopni Kocham gorąco i czuję wtedy, że żyję najbardziej. Jedyny problem w naszym klimacie to te nieszczęsne nawałnice, które zawsze po takich temperaturach przychodzą. Woda wylała i to jest problem, super, że nieco wyczyściliście rów i nie zalało gospody. Podlało ogród i to najważniejsze. Dalie się podniosą, dobrze, że gradu nie było. Jak tam zdrówko? Czytam o żołądkówce, ona uwielbia takie temperatury! Padł mi system w komputerze głównym, dobrze, że w końcu oświeciło mnie z hasłem, już miałam prosić o zmianę

Mnie od 2010 roku kiedy była ta powódź to już każdy większy deszcz strachem napełnia, bo już znamy możliwości tego rowu.
Jest jakaś szansa, że teraz po zalaniu gmina się za rowy weźmie, jutro do nich dzwonie niech przynajmniej właściciele wykaszają rowy.
Mala_Mi 11:34, 12 sie 2018

A może zrobić wielki staw??
Aurelllia 11:36, 12 sie 2018

Sylwia wiem co przechodzisz. Taka nawałnica to wielkie zniszczenia Rośliny są jednak silne i z waszą pomocą na pewno się podniosą Potrzeba troszeczkę czasu.
Urszulla 11:54, 12 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
patrząc z ogrodu

nasz mostek

boisko chłopców zmieniło się w bagienko

Oglądam i czytam o tym rozlewisku i tak sobie pomyślałamobrze że wzięliście się za wzmocnienie rowu. Gdyby nie ta praca to mielibyście więcej zmartwień. Szkoda tylko że drugiej strony nie udało się skończyć. Na pewno ten rów jest dla Was poważnym priorytetem. Trzymam kciuki za dokończenie prac.

Gminy najlepiej reagują na głosy i petycje ludzi ale przed wyborami choć i tego nie jestem pewna do końca
Waclaw 11:56, 12 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciesz się boś Szczęściarz
Ja się załamałam prawie. Taki ten rok ciężki był, tyle walki o rośliny, a w jedną noc załatwione na amen. Już nie mówię jakie ilości świeżego chwastu i jakiego dorodnego po tym tygodniu jest.
Nie wiadomo, sprzątać czy plewić, podwiązywać czy wycinać. A do tego dopóki nie podeschnie o koszeniu nie ma mowy bo kosiarkę w błocie utopimy i nie wszędzie można się już dostać.....buty można zostawić w bagienku.

Sylwia, nie załamuj się. Jesteś silna, dasz radę. Za jakiś czas ogród znowu będzie błyszczał i zachwycał.

Nigdy nie ma tak źle aby nie mogło być gorzej i nigdy nie ma tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.