Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 12:38, 25 lis 2018

Gosialuk napisał(a)
Ja też chcę wprowadzić kosmosy w łąkę. W tym roku za późno wysiałam i wyrosły wielkie, ale kwitły tylko pojedyncze kwiatki, a potem mróz je załatwił. Nie liczę więc na samosiew. Posiałam teraz wzdłuż ogrodzenia koło porzeczek. Jak wzejdą wiosną najwyżej będę przesadzać. Niestety ślimaki je lubią jak są młode.

Ja z doświadczenia wiem, że kosmosy jak są wysiane i nie ruszane rosną mocne i dorodne bogato kwitnąc , jak się pikuje lub przesadza już takiego efektu nie ma niestety.
Urszulla 12:38, 25 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ula mrówki zima głęboko pod ziemią siedzą A wiosną trociny rozgarnę i będą się przerabiały z ziemią
Ja kompostu pod nie nie dam bo mi się w niego nasiewają chwasty od sąsiada. Pod różami trudno plewić.

Jelonki nie niszczą bo ogród ogrodzony, ale zanim ogrodziliśmy zjadały mi drzewka do samych korzeni.

Dobrze że macie ogrodzenie, inaczej nie miałoby sensu ogrodu zakładać.
sylwia_slomc... 12:47, 25 lis 2018

Urszulla napisał(a)

Dobrze że macie ogrodzenie, inaczej nie miałoby sensu ogrodu zakładać.

W 2013 pierwsze brzozy posadzone były, już by były ogromne gdyby nie to, że zima sarny zostawiły tylko korzenie. Dlatego szybko grodziliśmy, żeby móc cokolwiek sadzić.
Urszulla 12:50, 25 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

W 2013 pierwsze brzozy posadzone były, już by były ogromne gdyby nie to, że zima sarny zostawiły tylko korzenie. Dlatego szybko grodziliśmy, żeby móc cokolwiek sadzić.

Czasem takie doświadczenia pomagają. A Wy jak torpedy zasuwacie
sylwia_slomc... 12:57, 25 lis 2018

Urszulla napisał(a)

Czasem takie doświadczenia pomagają. A Wy jak torpedy zasuwacie

Już przed zima trochę hamujemy Teraz porządki i przygotowania ogrodu do zimy
Anda 13:04, 25 lis 2018

Sylwio, tak sobie często tu do Ciebie zaglądam, czytam, podziwiam, ale rzadko piszę Dzisiaj jednak coś napiszę Np. napiszę, że zaglądam i podziwiam

Co do kosmosu to u mnie się sieje. Ten taki normalny, nieodmianowy. Może coś Ci go po prostu pożera? Wysiej może w domu do doniczek i posadź późną wiosną do gruntu. Monty też tak robi.

Przeczytałam, że "trocinujesz" róże. Pewnie wiesz, ale zapytam, czy wiosną zapewniasz różom jeszcze dodatkowo azotu, który pożerają trociny przy rozkładzie?

Znasz różę Rosa moyesii 'Geranium' ? Jest taka piękna i doskonale pasowałaby do Twojego naturalnego ogrodu. Gdzieś przy siatce, jako żywopłot chociażby

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 13:16, 25 lis 2018

Anda napisał(a)
Sylwio, tak sobie często tu do Ciebie zaglądam, czytam, podziwiam, ale rzadko piszę Dzisiaj jednak coś napiszę Np. napiszę, że zaglądam i podziwiam

Co do kosmosu to u mnie się sieje. Ten taki normalny, nieodmianowy. Może coś Ci go po prostu pożera? Wysiej może w domu do doniczek i posadź późną wiosną do gruntu. Monty też tak robi.

Przeczytałam, że "trocinujesz" róże. Pewnie wiesz, ale zapytam, czy wiosną zapewniasz różom jeszcze dodatkowo azotu, który pożerają trociny przy rozkładzie?

Znasz różę Rosa moyesii 'Geranium' ? Jest taka piękna i doskonale pasowałaby do Twojego naturalnego ogrodu. Gdzieś przy siatce, jako żywopłot chociażby

Ewo zaglądaj do woli bardzo to miłeNie mam tej róży, a piękna. muszę na targach wiosennych rozejrzeć się za niąMoże będzie.

Co do trocin wiem, że zabierają azot i dlatego leję co kilka tygodni gnojóweczką z pokrzyw, która go ma bardzo dużo, ale przepięknie poprawiają zawartość próchnicy w glebie i jak się przekompostują są świetnym nawozem same w sobie
Tam gdzie pod domem mam posadzone róże jest stare gruzowisko, babcia latami chroniła fundamenty układając kolejne stare dachówki. Pierwsze róże , które tam były posadzone to były ratowane przed wyrzuceniem od sąsiadów. Posadzone tu gdzie było miejsce, czyli w ten gruz. Całkiem nieźle jak na takie warunki sobie radzą, ale staram się im tam poprawić glebę, wiosną dostaną kompostu i jeszcze jak się trociny rozłożą powinno im być ciut lepiej. Kiedyś docelowo po remoncie gruntownym domu i to miejsce czeka rewolucja
abiko 20:48, 25 lis 2018

Ja jeszcze nie okrywałam róż.. ale trzeba będzie jakoś to w końcu zrobić. Śnieg zapowiadają.
sylwia_slomc... 21:21, 25 lis 2018

Dziś powiązałam juki i buksa przed gankiem. Jutro raczej nic nie zdążę, ale w e wtorek muszę powiązać jeszcze dwie kulki zielone za drewutnią i cyprysy w podwórku.....mogę nie zdążyć przed śniegiem Jeszcze mam róże na dużym ogrodzie nie przycięte, a tak to wychodzę pomału na prostą, najwyżej rabaty powycinam zimą
MartaKozak 11:01, 26 lis 2018

Gosialuk napisał(a)
Ja też tak chcę. Na razie moja łąka wygląda jak zryta przez wielkiego kreta po przekopaniu tu i tam i zostawieniu na zimę.
Inspiracje bardzo ładne. Ciekawa jestem jak u ciebie będzie wyglądać w przyszłym roku.

Tez jestem bardzo ciekawa