Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

AgataM 22:09, 26 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Powiem Ci, że za rok tym największym jukom już nie damy rady chyba. W kępie jest po kilka wielkich okazów ciężko to było związać. Najwyraźniej jukom nasza ziemia odpowiada i to bardzo.
Fajne są bo latem nie trzeba podlewaćI roboty z nimi prawie nie ma
A jak kwitną są cudne

Kiedyś juki wiązałam gumkami recepturami. Później stwierdziłam, że nie ma sensu. Łopatą odcinałam tylko te kępy, które w lecie kwitły.
sylwia_slomc... 22:12, 26 lis 2018

Waclaw napisał(a)

zapytałem Piotra ale chyba nie będę wiązał

Napiszesz co Ci napisał?

Ja ze swej strony mogę napisać gdzie dzisiaj wreszcie kupiłam melasę do tych eMów. Waldek u siebie pisał, że w każdym markecie powinna być, lub sklepie spożywczym.....no niestety u nas nie ma i w Kraku też w marketach nie znalazłam.
Natomiast znalazłam dziś w sklepie ze zdrową żywnością. Co do ceny....mała nie jest, ale z nóg też nie zwala. Pod 20 zł za słoiczek taki jak dżemu.

No, wreszcie ją mam. Muszę się teraz dokształcić w użyciu w ogrodzie
Waclaw 22:19, 26 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Napiszesz co Ci napisał?

Ja ze swej strony mogę napisać gdzie dzisiaj wreszcie kupiłam melasę do tych eMów. Waldek u siebie pisał, że w każdym markecie powinna być, lub sklepie spożywczym.....no niestety u nas nie ma i w Kraku też w marketach nie znalazłam.
Natomiast znalazłam dziś w sklepie ze zdrową żywnością. Co do ceny....mała nie jest, ale z nóg też nie zwala. Pod 20 zł za słoiczek taki jak dżemu.

No, wreszcie ją mam. Muszę się teraz dokształcić w użyciu w ogrodzie

Tak, oczywiście, gdy tylko odpowie bo zajęty jest i długo go na wątku nie było. Być może moje pytanie go zdopinguje do odezwania się.

Kiedyś pisałaś na swym wątku o melasie i EMach, ale nie pamiętam. Będziesz je sama produkowała? Bo one dość drogie są a zastosowanie wszechstronne.
Jeśli chcesz dużo melasy to musisz poszukać znajomych w cukrowniach lub mieszalniach pasz dla bydła. Jedni produkują ( odpad ) drudzy przerabiają.
sylwia_slomc... 22:21, 26 lis 2018

AgataM napisał(a)

Kiedyś juki wiązałam gumkami recepturami. Później stwierdziłam, że nie ma sensu. Łopatą odcinałam tylko te kępy, które w lecie kwitły.

A ja nie odcinam, wiosna następnego roku te karpy liście zasuszają same i takie liście łatwo usunąć bo odchodzą od łodygi, a łodygę już łysą tylko wyłamuję. Nie ingeruje w korzeń wcale. Moje kępy niektóre Agatka mają po związaniu średnicę 70-80cm. Em ramionami ma problem objąć. Sznurek przeciągamy pod liśćmi, ja zaciągam, a eM dookoła podciąga sznurek ściskając w ten sposób stopniowo liście inaczej nie da rady. Do "najmniejszych" musiałam łączyć trytytki po dwie lub trzy, żeby zaciągnąć....już przestały być małe, w nadchodzącym roku powinny już wszystkie zakwitnąć, a takie były malusie jak mi Katka dała
sylwia_slomc... 22:24, 26 lis 2018

Waclaw napisał(a)

Tak, oczywiście, gdy tylko odpowie bo zajęty jest i długo go na wątku nie było. Być może moje pytanie go zdopinguje do odezwania się.

Kiedyś pisałaś na swym wątku o melasie i EMach, ale nie pamiętam. Będziesz je sama produkowała? Bo one dość drogie są a zastosowanie wszechstronne.
Jeśli chcesz dużo melasy to musisz poszukać znajomych w cukrowniach lub mieszalniach pasz dla bydła. Jedni produkują ( odpad ) drudzy przerabiają.

Taki mam zamiar z tymi eMami Cukrowni w naszych okolicach niestety brak całkowity i znajomych takowych też brak. ale Waldziu pisał, ze taki słoiczek wystarczy, a ja się dopiero uczę....raczkuję w te klocki
Katkak 05:28, 27 lis 2018

Sylwuś Krzyś mowi, że w sklepie wędkarskim kupisz melasę, 6 zł za butelkę. mowi, że ma i może Ci podarować, tyle, że o zapachu wanilii. Ale zapach chyba nie przeszkadza. Jak coś to mów, to Ci wyślę. A jak chcesz bez zapachu to mowi, ze takie też są: melasa wędkarska bez zapachu. I na allegro mówi, że też są. Buziol
Nikita 06:40, 27 lis 2018

Ja swoich jukk nie wiążę, ścinam na wiosnę jedynie najstarsze liście które troszkę przez zimę ucierpiały. Może dlatego że rosną u mnie w zacisznym miejscu a i na jakieś wielkie opady śniegu przez ostatnie zimy też nie ma co liczyć.

A ta melasa to do czego, bo nie doczytałam?
sylwia_slomc... 10:08, 27 lis 2018

Katkak napisał(a)
Sylwuś Krzyś mowi, że w sklepie wędkarskim kupisz melasę, 6 zł za butelkę. mowi, że ma i może Ci podarować, tyle, że o zapachu wanilii. Ale zapach chyba nie przeszkadza. Jak coś to mów, to Ci wyślę. A jak chcesz bez zapachu to mowi, ze takie też są: melasa wędkarska bez zapachu. I na allegro mówi, że też są. Buziol

O kurcze nie wiedziałam. Kasieńka na razie podziękuję bo kupiłam, zobaczymy najpierw co mi z tego wyjdzie. I tak z produkcja pewnie dopiero końcem zimy coś zacznę, żeby sobie wiosnę zbliżać Podziękuj Krzysiowi, mam tatę wędkarza, ale nie przyszło mi do głowy, ze może mieć coś takiego jak melasa.....swoją drogą ciekawe czy ma?Co tam działasz bo w Bajce ostatnio taka cisza.....
sylwia_slomc... 10:09, 27 lis 2018

Nikita napisał(a)
Ja swoich jukk nie wiążę, ścinam na wiosnę jedynie najstarsze liście które troszkę przez zimę ucierpiały. Może dlatego że rosną u mnie w zacisznym miejscu a i na jakieś wielkie opady śniegu przez ostatnie zimy też nie ma co liczyć.

A ta melasa to do czego, bo nie doczytałam?

Wychodzi na to, że tylko ja wiążę???
Melasa do produkcji eMów mi potrzebna
Kindzia 10:32, 27 lis 2018

Toś poszarpała znowu z robotą, jak ogród masz do zimy w pełni przygotowany!

Mam kopce z kompostu na różach i zawsze chwasty rosły sobie jak zwykle. W tym roku miałam szał z jakimś gęstym dziadostwem. Męczyłam się z tym paskudztwem 3 tygodnie. Co oplewiłam, za tydzień od nowa kożuch...ręce mi opadały. Psikłam Chwastoksem, bo Starane nie dawało rady. Na razie spokój. Różom nie zaszkodziło, ale dorosłe osobniki mam, pewnie z młodymi sadzonkami nie eksperymentowałabym. Chociaż mam tam 3 młode powojniki i żyją.