Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:09, 14 kwi 2016

Lecę Dorotko rzeczkę zobaczyć No u nas roboty nie do odrobienia
Dzisiaj skończyłam dosypywać korę, jeszcze pod magnoliami dam zamiast trawy , ale najpierw trzeba skosić , a potem ściągnąć trawę i dopiero kora , a mnie nad głową wisi plewienie trzech rabat i już od nowa w przydomowym. Grabowy żywopłot coś tam daje znaki , że nie wszystko suche
też dostał dzisiaj korę. W warzywniku posadziłam cebule i kapusty, ale chwastu wschodzi z końskiego obornika od groma i trochę Już wypada plewić , a dopiero rzodkiewka wzeszła.....lecę do Ciebie
Gruszka_na_w... 22:13, 14 kwi 2016

Moja serduszka dopiero z ziemi wylazła. Ta Twoja niesamowicie wygląda. Jakie masz doświadczenia z trzmieliną oskrzydloną? Trzeba na nia chuchać i dmuchać, czy sobie da radę?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 22:14, 14 kwi 2016

Spóźnione życzenia śle i kwiatki chce pochwalic. Serduszka pięknie wygląda i jest olbrzymia, ale inne kwiatki równiez pięknie wyglądają , z roku na rok widac zmiany w wielkosci roślin. U mnie serduszki jeszcze dalekie od kwitnienia.
sylwia_slomc... 22:47, 14 kwi 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moja serduszka dopiero z ziemi wylazła. Ta Twoja niesamowicie wygląda. Jakie masz doświadczenia z trzmieliną oskrzydloną? Trzeba na nia chuchać i dmuchać, czy sobie da radę?

Nic z trzmieliną nie robiłam i rośnie ładnie
sylwia_slomc... 22:49, 14 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
Spóźnione życzenia śle i kwiatki chce pochwalic. Serduszka pięknie wygląda i jest olbrzymia, ale inne kwiatki równiez pięknie wyglądają , z roku na rok widac zmiany w wielkosci roślin. U mnie serduszki jeszcze dalekie od kwitnienia.

Dziękuję bardzo rośliny mi w tym roku galopują
Gabriela 01:14, 15 kwi 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
zakupiłam jeszcze

skoro kuningamia znosi to miejsce to innym też nic nie powinno być
Ma ktoś może w ogrodzie???

Kamelie nie mają szans w Polsce w gruncie, nie wytrzymają mrozów poniżej minus 10 stopni i huśtawki typu zamarzanie i odmarzanie. Mam dwie, ale rosną w donicach i zimują w ogrodzie zimowym. Można je wiosną wynieść na pole i schować dopiero w listopadzie, jednak zimą potrzebują światła i w ciemnej piwnicy czy garażu nie można ich przechować. Latem wiążą pąki kwiatowe, a że mają u mnie dość ciepło zakwitają już w styczniu, kwitnienie trwa dobrych parę tygodni, bo kwiaty rozwijają się stopniowo.
To piękne krzewy, mają różne odmiany i kolory, różnią się też wielkością liści i kwiatów. Widziałam nawet w Lidlu piękne okazy z pełnymi kwiatami w kremowym kolorze.
sylwia_slomc... 07:23, 15 kwi 2016

Gabriela napisał(a)

Kamelie nie mają szans w Polsce w gruncie, nie wytrzymają mrozów poniżej minus 10 stopni i huśtawki typu zamarzanie i odmarzanie. Mam dwie, ale rosną w donicach i zimują w ogrodzie zimowym. Można je wiosną wynieść na pole i schować dopiero w listopadzie, jednak zimą potrzebują światła i w ciemnej piwnicy czy garażu nie można ich przechować. Latem wiążą pąki kwiatowe, a że mają u mnie dość ciepło zakwitają już w styczniu, kwitnienie trwa dobrych parę tygodni, bo kwiaty rozwijają się stopniowo.
To piękne krzewy, mają różne odmiany i kolory, różnią się też wielkością liści i kwiatów. Widziałam nawet w Lidlu piękne okazy z pełnymi kwiatami w kremowym kolorze.

Dzięki Gabrysiu czyli jesienią do donicy i na parapet na ganku u babci, jak nie zapomnę....skusiła mnie cena bo trzy złote ańsze niż na pudełku, a po dwie rośliny w doniczce
07_Rene 08:17, 15 kwi 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Grabowy żywopłot coś tam daje znaki , że nie wszystko suche

Z grabem czekaj cierpliwie i bądź dobrej myśli. Grab to twarda roślina. W tamtym roku w moim żywopłocie kilka sztuk mi nornice podgryzły (bo wyściółkowałam skoszoną trawą), uschły biedaki, ale od korzenia na nowo się opuściły.
sylwia_slomc... 08:37, 15 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Z grabem czekaj cierpliwie i bądź dobrej myśli. Grab to twarda roślina. W tamtym roku w moim żywopłocie kilka sztuk mi nornice podgryzły (bo wyściółkowałam skoszoną trawą), uschły biedaki, ale od korzenia na nowo się opuściły.

To świetna wiadomość Reniu bo już podejrzewałam , że trzeba będzie wymianę robić , a i te sadzone jesienią od taty też nie dają jeszcze znaku i miałam w maju wywalić, ale skoro tak się sprawy mają to czekam choćby do jesieni
sylwia_slomc... 22:41, 15 kwi 2016