Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

MirellaB 21:27, 01 lip 2016

Dzisiaj w szkółce widziałam z pięć odmian Hakone, wszystkie były do siebie bardzo podobne
anbu 21:34, 01 lip 2016

Ooo dzięki Mirellko Czyli mało jeszcze wiem
Aguś jakoś słabo z kulkami w szkółkach ostatnio :/ Więc zakupów nie było
anna_t 21:38, 01 lip 2016

anbu napisał(a)
Aga w mojej irdze nie ma chwastów, bo jak ją posadziliśmy to od razu wysypaliśmy grubo korą. Teraz zarosła tak jak widać, w sumie już w zeszłym roku był busz i nic nie przerastało.
Czytałam gdzieś, że można sadzić irgę bez wysypywania kory ale przez pierwsze dwa lata trzeba mocno pilnować aby się nie zachwaściła, bo potem ciężko wypielić, ciężko rękę włożyć :/
W trzecim roku jest już bardzo ekspansywna, panoszy się strasznie, co dopiero ją ciachałam a widzę że ma już wąsy które należy przyciąć Taka to ta irga
eM mój ostatnio zagadywał aby ją ogolić, wykopać i przenieść na przedpłocie ale ja nie wiem czy taka akcja ma szansę powodzenia Marzy mi się taras jak przy białym domu

a mi się ta Twoja irga baaardzo podoba! rewelacyjnie na jej tle wyglada seledynowy jalowiec. moze on jako roslina szalu nie robi ale wogole takie zestawienie kolorów jest wypas
Toszka 21:41, 01 lip 2016

żeby je na 100% okreslić to by trzeba mieć wszystkie odmiany i to co najmniej ze 3-4 sezony.
Z przykrością stwierdzam, że nawet wyspecjalizowani sprzedawcy na wzór niejednokrotnie pokazują zdjęcia tej samej kępy tylko pod różnymi nazwami.
Na ten moment mogę tylko powiedzieć, że ta odmiana występuje pod dwoma nazwami 'Albo-Striata'/ 'Aureomarginata'
anbu 21:56, 01 lip 2016

Aniu dziś z maczetą szłam przez taras irga przycięta, berberysy wykulkowane, tawuły obcięte Na taras też przyjdzie pora, wtedy go zmienię i nie będzie zlituj

Tosiu no właśnie, próbowałam wygoglować ale z różnym skutkiem :/ Dobrze że nie wzięłam, bo wyjdzie mi chiński dywan (zapożyczone od Marty ) Jakoś wolę mieć pewność co do roślin które sadzę :/
AsiaK_Z 22:00, 01 lip 2016

No a fotosy dzie?
Monka 22:01, 01 lip 2016

Anula a ja gdzieś na forum bodajże u Iwki czytałam, że irgę można formować w kwadraty
Kasia_CS 23:07, 01 lip 2016

MOja mama próbuje się irgi trochę pozbyć i mówi, ze rozrasta się toto jak chwast i się tak namachała, żeby ją wykopać, że masakra. Rozpanoszyła się okrutnie
kasja83 11:19, 02 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Ja również jestem zaskoczona, że część roślin masz taką dojrzałą a myślałam, że dopiero co zaczęłaś działać w ogrodzie. Rabaty się szykują z rozmachem, operację powiększenia cycka będzie przechodzić a odciągi tworzą skomplikowany układ ogrodowy Niech Ci się ładnie i szybko ukorzenią te aż do nieba niemal drzewka.

buhahahah-zapachniało mi medycyną-powiększanie cycka i odciągi-to od razu pomyślałam o szpitalu
Kacha123 12:00, 02 lip 2016

Aniu, bosko u Ciebie! No i będziesz miała najbardziej proste drzewa no O