Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anna_t 09:32, 07 sie 2016

a i błagam..błagam na kolanach..nie pokazuj fotek ślimorów...ja mam fobie
Marga 09:49, 07 sie 2016

Baaaardzo ładne zdjęcia robisz Aniu Masz dobra rękę, bo to chyba nie zasługa nowego aparatu? Tez z sobie sprawiłam nowy aparat, a zdjęcia wychodzą mi dalej byle jakie
Toszka 09:50, 07 sie 2016

Miro - pod rodki bardzo ważne są liście i igliwie. Siarka granulowana kupiona była w sklepie dla rolników - wór 25kg. Zadaniem siarki jest powolne zakwaszanie na przyszłość. W ziemi pomału rozkłada się po roku do 5 lat. Zazwyczaj w momencie sadzenia używamy kwaśnego podłoża (dlatego polecam zakupić na start kilka worków podłoża pod borówki lub rodki). W skład tego podłoża wchodzi torf wysoki=kwaśny. Niestety po roku już nie jest kwaśny, a wypłukany. Taka natura kwaśnego torfu. I w tym momencie akurat siarka przejmuje zadanie zakwaszenia. Po kilku latach przy dobrze przygotowanym podłożu funkcję zakwaszania przejmuje mikoryza. Pozostaje tylko ściółkowanie liśćmi, igliwiem, kawą. Raz na 3 lata rozłożenie min.6-cio miesięcznych końskich bobków (bez słomy).
Przy bardzo wysokim ph (np.7,5) macierzystej gleby dół musi być odpowiednio szeroki, tak by zminimalizować podsiąk z gleby do ściółki rodka. Wtedy ważne jest pilotowanie ph i w razie czego co np.4-5 lat przemieszanie siarki z wierzchnią warstwą w celu utrzymania ph. Nie lejemy żadnej wody z kapusty i ogórków kiszonych (czasami czytam o takich praktykach), bo ta woda zawiera przecież sól!

Nie jest to skomplikowana procedura. W praktyce chodzi głównie o to by utrzymać przy życiu grzybnię/mikoryzę, która to "karmi" wszelkie kwaśnoluby. Na glebach leśnych jest to proste zadanie. Na ziemiach pouprawnych trzeba się wysilić.
Toszka 09:52, 07 sie 2016

Anulko, teraz już przepadłaś Foty będą obowiązkowe
jolanka 10:13, 07 sie 2016

Ania, ale zazdroszczę nowego aparatu Cudne foty będziesz robić

Co ja gadam, już są cudne a będą w y j ą t k o w e

O szóstej rano łoł
asiak 10:46, 07 sie 2016

Śliczne fotki Ślimaków tylko nie lubię, sporo mam ich na działce, nie przyjaźnimy się
JoannaDe 10:57, 07 sie 2016

Teraz to będzie watek idealny

Duzo rad i dużo fotek. Cudnie

Chwal się tu szybciutko nieskromnie jaki sobie sprzęt sprawiłaś. Obiektyw mnie najbardziej interesuje
Kasia_CS 11:04, 07 sie 2016

Toszko, a jesli dysponuje siarczanem zelaza, to teraz przy przesadzaniu rodka mogę w ramach zakwaszenia rodzimej ziemi w dole w nowym miejscu dac ten siarczan? Bo chce dac torf i w reszcie dolka juz miksowac go z rodzima i ten siarczan ewentualnie. A no i maczke bazaltowa chce kupic i tez dodac. Na razie wstrzymam ie z tym przesadzeniem, zeby potem nie poprawiac...
Toszka 11:16, 07 sie 2016

siarczan żelaza dajesz tylko awaryjnie. Na zaś nie ma potrzeby. Swoim rodkom, jeśli widzę oznaki na liściach zapodaję suszoną hemoglobinę
JoannaDe 11:29, 07 sie 2016

Toszka napisał(a)
siarczan żelaza dajesz tylko awaryjnie. Na zaś nie ma potrzeby. Swoim rodkom, jeśli widzę oznaki na liściach zapodaję suszoną hemoglobinę

Toszko, a mogłabyś podać taka przybliżoną miarę ile czego podać tym rodkom. Jak wiesz u mnie wszystkie zabiedzone ale nie wiem ile mam im tych dobroci sypnąć.

Ps. Wpadłabyś do mnie ocenić moje wypociny?