Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Kawa 13:03, 17 lut 2017

anbu napisał(a)

Kami
Mazan napisał: "Promanal stosujesz gdy temperatury wynoszą ponad 10 - 12* C. To preparat olejowy, który w niższej temperaturze zagęszcza się a nawet zestala. Najskuteczniejszy jest zastosowany w fazie pękającego pąka - wtedy szkodniki opuszczają miejsca zimowania, teraz na opryski za późno, one już zimują".

Kamilko idź do działu Ochrona przed chorobami i szkodnikami i poczytaj ostatnie wpisy tematu Kiedy, jak i czym pryskać....

tak jest
polinka 13:09, 17 lut 2017

Aniu, może jeszcze się wstrzymaj z cięciem miskantów...Ja tylko te moje "stare" wycinam. W drugim ogrodzie wszystkie młode miskanty jeszcze stoją suche wiechcie
lindsay80 13:09, 17 lut 2017

jak fajnie i konkretnie się tu znowu zrobiło - tak lubię!
Aniu domek dla owadów super, czaję się też na taki
anbu 13:10, 17 lut 2017

polinka napisał(a)
Aniu, może jeszcze się wstrzymaj z cięciem miskantów...Ja tylko te moje "stare" wycinam. W drugim ogrodzie wszystkie młode miskanty jeszcze stoją suche wiechcie

Oooo dzięki Poli, moje to takie młodziaki ciekawa jestem czy przeżyły zimę
malgol 13:14, 17 lut 2017

Oj, Toszka ze snu zimowego się wybudziła! ale się cieszę
dziewczyny, to uścislijcie mi moją wiedzę( albo jej brak) bo się zgubiłam
Tymol to coś innego niż Herbatka Tymiankowa czyli HT?Jesli tak to co to ten tymol?
I druga rzecz: czy promanalem można psikać liściaste? gdzieś słyszałam ,że tylko rosliny o grubych liściach czyli przede wszystkim iglaki bo preparat zatyka pory w delikatnych liściach czy cos takiego ...jakie jeszcze liściaste mogę promanalem potraktować?
Toszka 13:18, 17 lut 2017

Gosiu, liściaste pryska się w fazie bezlistnej ale przy pękających pąkach w których to szkodniki zimowały. Promanal to nic innego jak roztwór oleju parafinowego i działanie jego polega na zaduszeniu szkodników.

Tymol jest składnikiem herbatki.
malgol 13:19, 17 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Aniu ,jak masz to bardzo kcem. Czytałam o tym wszystkim ale nie zapisałam sobie ,teraz gapa musiałabym znów szukać.

ANIU, ja też bym kciała...please...
anbu 13:27, 17 lut 2017

No nie po wpisie Toszki się straciłam a już myślałam, że taka mądra jestem

Tymol to:
Przepis na roztwór tymolowy /koncentrat/:
- 50g tymolu /o nim piszesz/,
- 200g spirytusu.
Rozpuścić tymol w spirytusie. Uwaga: tymol rozpuszcza się w ciepłym rozpuszczalniku. Na 1 litr cieczy pobrać 1 - 2 ml koncentratu do oprysku.
Do odkażania gleby stosować max. 5 ml/1l, podobną ilość przeciw ślimakom.
Zaznaczyłem, że tylko w ciepłym alkoholu ponieważ będą pływać płatki tymolu, a stężenie nie będzie odpowiednie, oraz na pewno wystąpią trudności /zapchane dysze/.
Tu można dodac jeszcze olejku rozmarynowego, ostatnio o tym pisałyśmy z Marysią i z Mazanem w ekologii

A HT to herbatka tymiankowa na owady:
Przygotowanie:
do 1 i ½ l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo.
Wlać ½ l wódki
oraz ½ l wody przegotowanej i ostudzonej,
odstawić na dobę.
Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody.
Nigdy jej nie robiłam ale muszę to zmienić

Gosiu jak kcesz to mi podaj maila na PW
mikina34 13:29, 17 lut 2017

Toszka napisał(a)

Podstawowe pytanie "co to za ziemia?". Czy to podłoże torfowe?
Drugie pytanie: jaką masz ziemię w ogrodzie, bo moze wcale torf w twoim ogrodzie nie jest potrzebny i lepiej kupić sam obornik, a rodzimą ziemią zająć się oddzielnie.

Toszko,
ziemia u mnie piaszczysta, przepuszczalna i z przewagą kwaśna. Ta workowa podobno nie jest to ziemia torfowa tylko dobra pod warzywa (a taką m.in. potrzebuję), ale nie wiem w jakiej proporcji ten obornik.
Z zakupem samego obornika mam problem, po pierwsze raczej byłby to świeży, nie przeleżały, a po drugie nie bardzo miałabym gdzie go składować żeby sobie dojrzał
I własnie nie wiem czy brać te ziemię czy szukać innego rozwiązania...

Aniu, przepraszam za prywatę, mam nadzieję, że mnie nie pogonisz
anbu 13:33, 17 lut 2017

Edytko dzięki za pochwały domku, też jestem nim zachwycona (umknął mi Twój wpis a to wszystko przez ten ruch jak na targu )

Monia nikogo gonić nie mam zamiaru