Aniu, może jeszcze się wstrzymaj z cięciem miskantów...Ja tylko te moje "stare" wycinam. W drugim ogrodzie wszystkie młode miskanty jeszcze stoją suche wiechcie
Oj, Toszka ze snu zimowego się wybudziła! ale się cieszę
dziewczyny, to uścislijcie mi moją wiedzę( albo jej brak) bo się zgubiłam Tymol to coś innego niż Herbatka Tymiankowa czyli HT?Jesli tak to co to ten tymol?
I druga rzecz: czy promanalem można psikać liściaste? gdzieś słyszałam ,że tylko rosliny o grubych liściach czyli przede wszystkim iglaki bo preparat zatyka pory w delikatnych liściach czy cos takiego ...jakie jeszcze liściaste mogę promanalem potraktować?
Gosiu, liściaste pryska się w fazie bezlistnej ale przy pękających pąkach w których to szkodniki zimowały. Promanal to nic innego jak roztwór oleju parafinowego i działanie jego polega na zaduszeniu szkodników.
Tymol jest składnikiem herbatki.
- 50g tymolu /o nim piszesz/,
- 200g spirytusu.
Rozpuścić tymol w spirytusie. Uwaga: tymol rozpuszcza się w ciepłym rozpuszczalniku. Na 1 litr cieczy pobrać 1 - 2 ml koncentratu do oprysku.
Do odkażania gleby stosować max. 5 ml/1l, podobną ilość przeciw ślimakom.
Zaznaczyłem, że tylko w ciepłym alkoholu ponieważ będą pływać płatki tymolu, a stężenie nie będzie odpowiednie, oraz na pewno wystąpią trudności /zapchane dysze/. Tu można dodac jeszcze olejku rozmarynowego, ostatnio o tym pisałyśmy z Marysią i z Mazanem w ekologii
A HT to herbatka tymiankowa na owady: Przygotowanie:
do 1 i ½ l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo.
Wlać ½ l wódki
oraz ½ l wody przegotowanej i ostudzonej,
odstawić na dobę.
Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody. Nigdy jej nie robiłam ale muszę to zmienić
Toszko,
ziemia u mnie piaszczysta, przepuszczalna i z przewagą kwaśna. Ta workowa podobno nie jest to ziemia torfowa tylko dobra pod warzywa (a taką m.in. potrzebuję), ale nie wiem w jakiej proporcji ten obornik.
Z zakupem samego obornika mam problem, po pierwsze raczej byłby to świeży, nie przeleżały, a po drugie nie bardzo miałabym gdzie go składować żeby sobie dojrzał
I własnie nie wiem czy brać te ziemię czy szukać innego rozwiązania...
Aniu, przepraszam za prywatę, mam nadzieję, że mnie nie pogonisz