Dzięki Toszko Czyli mogę opryskac promanalem azalie i Nigry?Jesli oczywiście warunki pogodowe pozwolą? Cos je jadło pod koniec sezonu i chciałam profilaktycznie je potraktować
Narażę się wszelkim producentom, ale powiem otwarcie- zazwyczaj ta "ziemia" w workach to nic innego jak torf niski, odkwaszony wapnem, wzbogacony nierzadko nawozami. Druga częsta opcja to "coś" zakupione w oczyszczalniach lub (wersja optymistyczna) w kompostowniach miejskich. "producent" pakuje w worki i za odpowiednią dopłatą sprzedaje jako "podłoże"...
Smutne, prawda...?
Na piaski potrzebujesz próchnicy w wielkich ilościach, czyli pomyśl o kilku kompostownikach do których spokojnie możesz systematycznie wrzucać (warstwami) świeży obornik. Może lepiej zakupić ciężarówkę kompostu w kompostowni. Tylko nie pod warzywa. Pomimo pozorów wyjdzie taniej. Dobrym rozwiązaniem było by zakupienie ciężkiej gliniastej ziemi i przekopanie wszystkich dobroci (kompost, kora, obornik, mączka bazaltowa).
Jeśli chcesz odkwasić jakieś stanowisko to dodatek dolomitu będzie wskazany.
Zastanów się dobrze, przekalkuluj, bo często zakup z pozoru wielkiej ilości ziemi na ciężarówki lub big bagi u sprawdzonego producenta (np) wychodzi taniej i nieporównywalnie (in plus) jakościowo. Nie wiem jak masz duzy ogród, ale uwierz, że nawet na 500m ogrodu zakup 7m kompostu czy innej dobrej ziemi przy etapie wypracowywania gleby to kropla w morzu...
Kto szuka ten znajduje, kto pyta ten dostaje:-)
Gąsieniczek nie przypominam sobie, ale dziurki w liściach były i jakies takie ogólnie poszkodnikowo wyglądały
A azalie pontyjskie mam.No i rodki!Tez psiknąć profilaktycznie?
Uczciwie powiem, że rodków nigdy promanalem nie pryskałam - a jeśli czegoś sama nie przetestowałam to nie polecam...no już tak mam. Przy rodkach działam w razie czego (np. mszyce) doraźnie. Azalie możesz prysnąć, ale obstawiam owe zielone mikro potworki (do 5mm), a na nie trzeba polować w sezonie
Ogólnie rodki-azalie (i inne kwasoluby) prócz opuchlaków i mszyc rzadko są atakowane.
Jezeli chodzi o kompost to na szczęście mam w pobliżu kompostownię, która produkuje "próchniaczka", ale on własnie nie nadaje się pod warzywa, a teraz najbardziej takiej ziemi pod warzywnik potrzebuję...
Muszę pomyśleć zatem co zrobić, co prawda ta ziemia nie od producenta tylko do osoby prywatnej (więc może nie taka najgorsza?)...