Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Alicja169 19:39, 17 lut 2017

zrobił się dubelek

Cenne rady, wczesniej już znane, ale zawsze dobrze przypomnieć
anbu 19:56, 17 lut 2017

Cześć Alicjo

Marysiu ja uważam, że to są dwie różne rzeczy HT i RT. Choć zapewne masz rację w tym, że tymol jest składnikiem tymianku i w HT się też znajduje

Mazan pisał aby robić gnojówki.
Aby robić OW i HT.
I pisał abym spryskała wiosną iglaste i nie tylko RT. Oraz, że RT jest środkiem grzybobójczym o szerokim spektrum działania po cięciu bukszpanów i cisów (te ostatnie sobie dośpiewałam ja )
Dlatego uważam, że to są zupełnie różne rzeczy.

Właśnie kupiłam tymol i olejek rozmarynowy. Kupiłam też całą potrzebną chemię na start wiosenny
anna_t 20:21, 17 lut 2017

Toszka napisał(a)

Zastanów się dobrze, przekalkuluj, bo często zakup z pozoru wielkiej ilości ziemi na ciężarówki lub big bagi u sprawdzonego producenta (np) wychodzi taniej i nieporównywalnie (in plus) jakościowo. Nie wiem jak masz duzy ogród, ale uwierz, że nawet na 500m ogrodu zakup 7m kompostu czy innej dobrej ziemi przy etapie wypracowywania gleby to kropla w morzu...

Iwona a gdyby tak taką gorsza ziemię poplonem wysiać? i tak np poswięcic na to rok i siać i kosic tak w kółko to nie poprawi jakości gleby?
ja sobie wymysliłam ze rabate którą mam plan obsadzać za rok w tym bym tak wzbogacała
anna_t 20:39, 17 lut 2017

Ania u Ciebie znowu same hity...RT pierwsze słyszę..
anbu 20:45, 17 lut 2017

Aniu a Ty gdzie wątek zgubiłaś?
jolanka 20:46, 17 lut 2017

Aniu, a gdzie ten tymol kupowalaś
20:47, 17 lut 2017
No właśnie Aniu będzie nowy wątek?
Toszka 22:37, 17 lut 2017

anna_t napisał(a)

Iwona a gdyby tak taką gorsza ziemię poplonem wysiać? i tak np poswięcic na to rok i siać i kosic tak w kółko to nie poprawi jakości gleby?
ja sobie wymysliłam ze rabate którą mam plan obsadzać za rok w tym bym tak wzbogacała

jesli plany rabat cię nie gonią to poplon będzie najlepszym rozwiązaniem

siać, kosić, przekopywać

Dołączam się do pytań o twój wątek!
anbu 22:40, 17 lut 2017

Jolu tu kupowałam tymol i olejek rozmarynowy
Mary 22:49, 17 lut 2017

Aniu,

Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1806-naturalne-zwalczanie-szkodnikow-bez-chemii?page=22#post_8

To z tego wpisu zrozumiałam, że RT = "HT na czystym tymolu". Ale może ja to źle rozumiem.

Mazan napisał(a)
Różnica decyduje o stężeniu tymolu w roztworze. Natomiast sam tymol jako substancja czynna już liczony w ppm jest zabójczy dla mikroorganizmów. Dla szkodników widocznych 'gołym okiem' wystarcza stężenie 0,2%, które wynika z tej ilości ziół. Natomiast 40g + 40g uzupełnia wartości stechiometryczne, czyli chemiczną wartość stężenia wszystkich substancji zawartych w ziołach. Obrazowo można przyjąć, że roztwór w rozpuszczalniku ma się tak, jak treść pokarmowa w żołądku: zaspokojenie 'pierwszego głodu' do pełnej sytości. Dlatego dla ustalenia stężenia roztworu najlepiej jest sporządzać HT na czystym tymolu, gdyż ustalenie zawartości w ziołach domowym sposobem jest niemożliwe. Rośliny zawierają od 2,5 - 5 % tymolu zależnie od rejonu z którego pochodzą i stopnia dojrzałości. Trzeba pamiętać, że tymol jest również fitotoksyczny i przekraczanie stężeń 0,4 - 0,5 % może powodować poparzenia roślin. Podałem takie wartości gdyż stosuję je do dezynfekcji gleby oraz w walce ze ślimakami.

Pozdrawiam