Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anna_t 09:29, 14 mar 2017

anbu napisał(a)

Aniu RT - to roztwór tymolowy do wszystkiego, środek grzybobójczy o szerokim spektrum działania

aaaa widzisz to ja RT będę robić i PW
OW już chyba nie ma sensu
anna_t 09:32, 14 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)

Ania RT-roztwór tymolowy przecież
Koło 10 będę (godziny 10 oczywiście)

przecież
to czekam na info, znalazłam na stronie Leroy dolomit w promocji za niecałe 8zł za 10kg, jak u Ciebie nie będzie to zamówię i odbiorę jak na nasze spotkanie będę jechać bo w porcie jest Leroy

ponoć 10kg dolomitu starcza na 100m2 rabaty??
ja potrzebuję do przygotowania terenu pod lawendę, front jednak będzie lawendowy nie kwadratowy Anbu mnie obśmieje
Toszka 09:35, 14 mar 2017

te wszelkie ilości podawane są orientacyjnie. Zasada jest taka, ze na piaszczyste gleby dajemy mniej a częsciej, a na ciężkie, zwięzłe - więcej, ale rzadziej. Chodzi o wypłukiwanie.
Tak jest z dolomitem, mączką, siarką, nawet qpą...
anna_t 09:48, 14 mar 2017

Iwona a mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć jak głęboko odpowiedniej ziemi potrzebuje lawenda? bo u mnie w głębokich warstwach glina ale tak z 0,5m to na pewno jest normalna ziemia bo ją sami nawozilismy. wystarczy?
anbu 09:51, 14 mar 2017

Trudnepoczatki odbierz PW.

Aniu czytałam u Poli o tym PW, już nie chcę mieszać może w przyszłym roku
malgol 10:19, 14 mar 2017

Boszeee,a co to PW? już się pogubiłam w tych skrótach
Monia81 10:23, 14 mar 2017

Aniu wiem, że gdzieś w Twoim wątku piszesz o tym roztworze tymolowym jak się robi, ale nie wiem na której stronie to było jakby nie było problemu mogę prosić o sposób jego przygotowania Teraz to już siedzę z zeszycikiem, bo na początku jakoś nie byłam przygotowana, a teraz notuję
Kawa 10:28, 14 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Aniu wiem, że gdzieś w Twoim wątku piszesz o tym roztworze tymolowym jak się robi, ale nie wiem na której stronie to było jakby nie było problemu mogę prosić o sposób jego przygotowania Teraz to już siedzę z zeszycikiem, bo na początku jakoś nie byłam przygotowana, a teraz notuję

Mazan pisał:
Przepis na roztwór tymolowy /koncentrat/:
Na wszelkie iglaki zamiast promanalu, drzewa i inne rośliny zrobić dwa opryski wiosną w odstępie około 14 dni.Działanie antygrzybiczne!
- 50g tymolu /o nim piszesz/,
- 200g spirytusu.
Rozpuścić tymol w spirytusie. Uwaga: tymol rozpuszcza się w ciepłym rozpuszczalniku. Na 1 litr cieczy pobrać 1 - 2 ml koncentratu do oprysku.
Do odkażania gleby stosować max. 5 ml/1l, podobną ilość przeciw ślimakom.
Zaznaczyłem, że tylko w ciepłym alkoholu ponieważ będą pływać płatki tymolu, a stężenie nie będzie odpowiednie, oraz na pewno wystąpią trudności /zapchane dysze/.
Opryski należy wykonywać gdy temperatury nie spadają poniżej zera ze względu na działanie - rozcieńczalnik czyli woda zamarzając unieruchamia substancję czynną, a światło ją rozkłada.
Kawa 10:29, 14 mar 2017

Anuś sory że się rządzę

czy ty cięłaś może te tuje które sadziłaś w zeszłym roku?
nie wiem czy swoje mam ciachać jakoś czy poczekać do przyszłego roku a teraz tylko podlewać podsypać korą i kompostem ?
Monia81 10:47, 14 mar 2017

Bardzo dziękuję