Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 12:26, 14 mar 2017

Poli nie wtydzam się, mam świadomość swojej nieudolności matematyczno-chemiczno-fizycznej
To dla mnie nawet lepiej z tym RT i HT, bo się nie narobię

Buzol
malgol 12:26, 14 mar 2017

A ja cały czas myślałam stosując OW ,że jest przeciwgrzybowe i przeciwwirusowe...a to tak działa RT... ?.

to jak działa OW?hę
polinka 12:30, 14 mar 2017

Kawa napisał(a)

Poli jak fajnie z to napisałaś czyli RT będe stosować przez cąły sezon mogę ?

Pewnie, że możesz Jeśli stosujesz OW lub PW to najpierw RT a kolejnego dnia OW lub PW i po 7 dniach taka sama kolejność.

Tak myślę, ze dobrze by było napisać jakiś jeden dłuższy post z tymi wszystkimi przepisami i objaśnieniami Mazana, bo można się pogubić

anbu 12:31, 14 mar 2017

Gosiu ja uważam że OW też jest środkiem przeciwgrzybicznym. Cytat "Mogę tylko powiedzieć, że octan wapnia działa tak wielokierunkowo, że jest preparatem interwencyjnym, zapobiegawczym, a także retardantem. Działa bezpośrednio na wiele grzybów"

Może działa po prostu na inne grzyby niż RT. Bo grzyby mogą być chyba różne...jak różni są ludzie
Nie będę się w to już wgłębiać
Monia81 12:33, 14 mar 2017

anbu napisał(a)
Poli nie wtydzam się, mam świadomość swojej nieudolności matematyczno-chemiczno-fizycznej
To dla mnie nawet lepiej z tym RT i HT, bo się nie narobię

Buzol

Ja z tych dziedzin matematyczno-chemiczno-fizycznych jestem nogadlatego jak czytam teraz o tych wszystkich opryskach tom się przerażam
Kasia_CS 13:05, 14 mar 2017

Jeju, ja chyba dzis uruchomie opryskiwacz i bedzie grane HT

A czym można kwasoluby psikac? Bo mam rodki,hortki, azalie, pieris.. a tuj szmaragdow nie traktujemy jako kwasoluby, bo widzialam, ze pisałaś ze będziesz tez psikac ?

Czy miedzian tez można do tego dorzucić? Bo kupiłam jesienią...tylko nie wiem, czy można go hurtem na wszystko..

Ktos sie wypowie?
Mira104 16:16, 14 mar 2017

Ania, a azofoską lub saletrą amonową już sypałaś?
anbu 16:18, 14 mar 2017

Mircia a co ja mam sypać azofoską?
Mira104 19:30, 14 mar 2017

Wsio, teraz rośliny potrzebują większej ilości azotu.
Azofoska to nawóz który zapewnia:
szybki, bezpieczny wzrost i rozwój roślin, intensywne kwitnienie i wybarwienie, piękne i zdrowe rośliny, dorodne, obfite plony.
Toszka pisała, że tym sypie, a szefowa pisze o saletrze amonowej

Saletra amonowa- Efekt nawożenia: saletra amonowa dostarcza roślinom odpowiednią ilość azotu, który jest szczególnie ważny podczas intensywnego wzrostu rośliny. Stosując nawóz szybko zanikają objawy „głodowania” rośliny – następuje szybszy rozwój systemu korzeniowego, roślina szybciej zapewnia sobie odpowiednią ilość składników pokarmowych, następuje przyspieszenie wzrostu i rozwoju rośliny, zanikają pożółkłe liście. Azot pobudza i reguluje większość procesów związanych z rozwojem roślin. Rośliny nawożone saletrą amonową zużywają mniej wody, zawierają więcej białka, cukru, przedłuża się ich okres wegetacyjny.

Ja w tamtym roku sypałam azofoską, w tym dla odmiany saletrą, rabaty, warzywniak, trawnik.
Toszka niech wytłumaczy
asiak 19:40, 14 mar 2017

Dziewczyny a jak najłatwiej sypać tą azofoską? Posypać i przegrabić z ziemią czy jeszcze podlać?