Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 11:05, 14 mar 2017

Kami nie cięłam, ja je tylko wyczyściłam z suchości przeróżnych i mam zamiar podlewać No liczę, że będą roooosły do nieba i nabierały masy
Ale chyba Mircia swoje cięła i po bokach i górą
Monia81 11:13, 14 mar 2017

Aniu dziękuję, poczytam sobie
Toszka 11:44, 14 mar 2017

Kawa napisał(a)
Anuś sory że się rządzę

czy ty cięłaś może te tuje które sadziłaś w zeszłym roku?
nie wiem czy swoje mam ciachać jakoś czy poczekać do przyszłego roku a teraz tylko podlewać podsypać korą i kompostem ?

Najważniejsze to poczyścić z suchego w środku. Jesli to szmaragdy to długo mozna nie ciąć, a potem najwyżej tnie się czubki i troszkę boki.
polinka 11:49, 14 mar 2017

Teraz to ja zgupiałam...Planujesz robić opryski przez cały sezon RT i HT?
Kawa 11:52, 14 mar 2017

Toszka napisał(a)

Najważniejsze to poczyścić z suchego w środku. Jeśli to szmaragdy to długo mozna nie ciąć, a potem najwyżej tnie się czubki i troszkę boki.

Toszko poczyściłam z suchego czyli zostawiam zeby nabierały mocy
dzięki bo ja farbowana blondnka jestem
anbu 11:52, 14 mar 2017

Poli planuję RT teraz w marcu w odstepach 10-cio dniowych jak pogoda pozwoli. Potem RT w trakcie sezonu, za każdym razem po cięciu cisów i bukszpanów jako środek przeciwgrzybiczny.

Dodatkowo gnojówki, OW i HT.

Tak zrozumiałam Mazana, mam nadzieję że dobrze zrozumiałam.

polinka 12:06, 14 mar 2017

Przytoczę rozmowę jaką przeprowadziłam z Mazan na temat RT

Pytałam się Walerka w jakich temp.stosować RT?

"Roztwory, które podałem można stosować nawet przy zerowych temperaturach, Jest tylko małe zastrzeżenie: ich działanie jest powiązane z temperaturą i stężeniem. Im niższa temperatura tym wyższe stężenie /wiosna i późna jesień/. To allelopatia, a ona jest mocno skuteczna szczególnie w wyższych temperaturach, w niskich trzeba podnosić stężenie. O tym wspomniałem w Fitoremediacji. Ten oprysk nie jest zbyt wczesny jeśli gleba rozmarzła i preparat mógł wsiąknąć. Przy cięciu wiosennym i letnim możesz opryskiwać bez obawy, że coś się stanie stężeniem, które podałem".

Jeszcze pytanie o RT. Jak często go używać? Na przedwiośniu 2 razy w odstępie 14 dni, póżniej smaragdy po cięciu, czyli kwiecień, lipiec. W sezonie też go stosować? Jeśli tak to w jakim odstępie od HT i OW?

"Stosowanie jak HT, przecież to jest uproszczona wersja HT, której stężenie łatwiej zmierzyć. Stosować można nie tylko w sezonie lecz - przede wszystkim - poza sezonem, gdy rozwój grzybów jest najintensywnieszy.

anbu 12:17, 14 mar 2017

Czyli z tego wniosek taki: że można w sezonie HT zastąpić RT - bo to ostatnie ma stężenie substancji, która można łatwiej zmierzyć

A poza tym się potraciłam, miałam dwoję z chemii i nie ogarniam tematu
W sprawach oprysków wszelakich trzeba mi tłumaczyć jak blondynce dodatkowo farbowanej na blond
polinka 12:21, 14 mar 2017

Dokładnie tak-albo HT albo RT. Nie ma sensu używać dwóch środków

Nie ma czego się wstydzić Moje rozmowy z Mazanem przebiegają w podobny sposób, czasami aż mi wstyd za siebie

Buziaki Aniu i pozdrowienia dla rezydentki Twojego wątku

Kawa 12:23, 14 mar 2017

polinka napisał(a)
Dokładnie tak-albo HT albo RT. Nie ma sensu używać dwóch środków

Nie ma czego się wstydzić Moje rozmowy z Mazanem przebiegają w podobny sposób, czasami aż mi wstyd za siebie

Buziaki Aniu i pozdrowienia dla rezydentki Twojego wątku

Poli jak fajnie z to napisałaś czyli RT będe stosować przez cąły sezon mogę ?